Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Curs, eveniment de anvergură europeană la Universitatea din Oradea

Etica, Inteligența Artificială și Finanțele Digitale

Curs, eveniment de anvergură europeană la Universitatea din Oradea

Universitatea din Oradea găzduiește, în zilele de 20 și 21 ianuarie 2025, cadre didactice și doctoranzi de la 15 universități europene. Aceștia iau parte la cursul intensiv cu tema „Etica în Inteligența Artificială și Finanțe Digitale", organizat sub patronajul Facultății de Științe Economice (FSE).

Luni dimineața, în Aula Magna, participanții au avut parte și de o scurtă deschidere festivă a evenimentului, cu participarea prof. univ. dr. Sanda Filip, prorector al Universității din Oradea.  „Vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră la Oradea și sper ca aceste cursuri să reprezinte doar primul pas al unei colaborări de durată", a spus prof. univ. dr. Sanda Filip. 
Coordonatorul evenimentului, asist. univ. dr. Ioana Coita, a explicat că acesta reunește cadre didactice, experți și doctoranzi care utilizează modele de Machine Learning, atât în cercetare, cât și în industrie. „Cursul este conceput ca un forum dinamic de dezbatere pe tema provocărilor etice asociate utilizării datelor reale în dezvoltarea modelelor Machine Learning. Aceste două zile reprezintă o oportunitate de învățare, colaborare și schimb de idei pentru toți cei interesați de intersecția dintre etică, Inteligență Artificială și inovațiile în Finanțe Digitale", a mai subliniat asist. univ. dr. Ioana Coita.
Decanul Facultății de Drept, conf. univ. dr. Cristian Miheș, apreciază că aceste cursuri intensive „reprezintă un eveniment foarte important, o premieră pentru Universitatea din Oradea și un bun exemplu de colaborare interdisciplinară în domeniul cercetării".
La rândul său, conf. univ. dr. Dorin Coita, prodecanul FSE, i-a asigurat pe cei prezenți că domenii precum cel al Inteligenței Artificiale (AI) și al Finanțelor Digitale „se află în sfera de interes a Facultății de Științe Economice", adăugând că își dorește ca participanții „să contribuie împreună la dezvoltarea acestor domenii ale cunoașterii". 
„Mulțumim Universității din Oradea că a primit să găzduiască acest moment important pentru noi", a spus asist. prof. Wouter van Heeswijk, de la Universitatea din Twente, coorganizator al evenimentului.
Vorbind în numele cadrelor didactice participante, prof. univ. dr. Catarina Simones da Silva, de la Universitatea din Coimbra, i-a prevenit pe studenții doctoranzi că zilele următoare vor fi dedicate: „cunoașterii, învățării și împărtășirii în aceste domenii de top". 
Vorbind în numele FinNex, coorganizator al întâlnirii, drd. Marius Vlad Pop, a afirmat că tinerii cercetători din aceste domenii de vârf au sarcina „de a accelera inovarea și de a umple spațiul gol dintre cercetarea academică și industrie".
Evenimentul găzduit de Universitatea din Oradea face parte din prestigiosul proiect european Horizon Marie Skłodowska-Curie - DIGITAL: https://www.digital-finance-msca.com/. 
Organizatorii principali sunt:
● Universitatea din Oradea,
● Spinoff-ul FinNex,
● Universitatea din Twente (Olanda),
● Universitatea din Coimbra (Portugalia),
● Universitatea de Economie din Bratislava (Slovacia),
● Universitatea din Sofia St. Kliment Ohridski (Bulgaria),
● Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (România),
● Academia de Studii Economice din București (România).
Printre lectorii evenimentului se află:
-Frédérik Sinan Bernard, Universitatea din Twente,
-Renata Guizzardi, Universitatea din Twente,
-Sebastian Văduva, Universitatea „Emanuel" din Oradea,
-Wolfgang Karl Hardle, Universitatea Humboldt din Berlin, 
-Daniel Pele, Academia de Studii Economice București, 
-Xiaohong Huang, Universitatea din Twente, 
-Jana Peliova, Universitatea Economică din Bratislava, 
-Karsten Wenzlaff, Universitatea din Hamburg,
 Olivjia Filipovska, Institutul Geostrategic Global din Skopje, 
-Adriana Tiron-Tudor, Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, 
-Codruța Mare, Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca,
-Liana Stanca, Universitatea „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca.
 (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:14 Ora de vară a Europei de Est