Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ce e amorul?... de la bunici la nepoţi

EMINESCU - 175

Ce e amorul?... de la bunici la nepoţi

La mijloc de ianuarie am cinstit, iarăşi, memoria Poetului nostru naţional - Mihai Eminescu, dar şi Ziua Culturii Române.

În urmă cu 3 ani lansam ediţia pilot a spectacolului omagial închinat băietului din Bucovina, gândindu-ne la fundamentarea unei tradiţii a evocării eminesciene printr-un parteneriat realizat între Asociaţia de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Unirea" Beiuş, Colegiul Naţional „Samuil Vulcan" şi Primăria Municipiului Beiuş.
Mai întâi am depănat Povestea copilăriei lui Eminescu. Apoi, o altă preafrumoasă poveste, cea a neamului românesc, în viziune eminesciană. La împlinirea a 175 de la naşterea celui venit pe lume în anul pus sub semnul planetei Venus, care în limba ,,părinţilor din părinţi" se numea Luceafărul, am încercat să pătrundem definiţia iubirii, aşa cum ne-a transmis-o omul şi geniul care a cunoscut multiple faţete ale amorului.
Lumina înălţătoare a iubirii adolescentine, cu acorduri suave şi inocente, alunecă spre umbra apăsătoare şi exprimarea gravă a poeziilor de deplină maturitate. Între încredere, pasiune şi decepţie, poezia eminesciană de iubire exprimă zbuciumul unei fiinţe superioare, sensibile, deoarece aspiraţiile sale înalte sunt imposibil de realizat într-o societate opacă, ostilă geniului. Sub genericul de la bunici la nepoţi, şi împreună cu publicul, am desluşit taina versurilor eminesciene neasemuite, care ne-au dezvăluit Ce e amorul. 
Poezia şi muzica au şters contradicţia dintre generaţii, nepoţii din Corul „Alma Mater" al Colegiului vulcanist, dirijat de prof. Gabriela Vescan, şi elevii din public simţindu-se bine în preajma bunicilor declamatori.
Tragem nădejde că Poetul Nepereche a devenit sufletul pereche al nostru, al beiuşenilor, convingerea noastră rămânând aceeaşi: cel mai bun omagiu pe care îl putem aduce Poetului este să-i citim opera.
Proiectul educativ pentru adulţi şi elevi se încadrează în domeniile: Educaţie culturală pentru adulți/ pensionari și elevi; Cultură şi civilizaţie românească - Ziua Culturii Naţionale.
Activităţile acestui tip de proiect permit valorificarea și promovarea potențialului uman al urbei - pensionari și elevi; cultivarea unei atitudini favorabile lecturii; promovarea valorilor naţionale (creaţia eminesciană; colecția etnografică a Colegiului vulcanist); realizarea unor produse finale valoroase: spectacolul omagial; DVD material didactic auxiliar; eseuri, pagini de jurnal, alte creaţii de publicat în revista Colegiului; album foto.
Dintre avantajele proiectului: petrecerea timpului liber în mod creativ şi atractiv; favorizarea socializării elevilor cu seniori ai urbei; participarea la viaţa culturală a şcolii şi a oraşului.
Prof. Elena-Olivia Ojică,
iniţiator şi coordonator al proiectului

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:59 Ora de vară a Europei de Est