Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Diagnosticarea și tratarea cancerului la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor

Proiect european de 24,9 milioane lei pentru

Diagnosticarea și tratarea cancerului la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor

Primăria Municipiului Oradea anunță aprobarea finanțării pentru un proiect european de amploare, depus în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor. Proiectul, intitulat „Investiții în infrastructura Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor pentru diagnosticarea și tratarea cancerului”, coordonat de Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională, a fost acceptat spre finanțare prin Programul Sănătate 2021–2027.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 24.920.342,16 lei, din care 24.381.910,00 lei reprezintă finanțare nerambursabilă.
Investiții în echipamente medicale de ultimă generație
Prin acest proiect, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor va achiziționa 15 echipamente medicale de înaltă performanță, care vor contribui semnificativ la îmbunătățirea actului medical în domeniul oncologic:
Turn pentru laparoscopie cu linie video full 4k, completat cu instrumentar aferent și unitate electrochirurgicală.
Sistem 3D 4k pentru diagnostic și tratament oncologic, cu marcar fluorescent, utilizabil atât în chirurgia clasică, cât și în cea laparoscopică.
Robot chirurgical, prevăzut cu consumabile pentru realizarea a 250 de proceduri chirurgicale.
Ecograf multidisciplinar pentru urologie, utilizat în diagnostic și tratament.
Laser pentru urologie, destinat intervențiilor chirurgicale minim invazive.
Ecograf intraoperator, pentru utilizare directă în timpul intervențiilor chirurgicale.
Ecograf performant, special adaptat pentru elastografia țesutului tumoral.
Stație de lucru electrochirurgicală, dotată cu unitate de coagulare cu plasmă de argon și disector cu jet de apă.
Sistem de ablație prin electroporație, utilizat în tratamente oncologice avansate.
Sistem de ablație cu microunde, destinat distrugerii țesutului tumoral.
Sistem de crioablație, pentru tratarea tumorilor prin temperaturi scăzute.
Masă de operație, proiectată pentru a răspunde cerințelor chirurgiei moderne.
Lampă scialitică cu monitor, pentru iluminarea optimă a câmpului operator.
Sistem de videomanagement al sălii de operație, pentru gestionarea integrată a echipamentelor video.
Set pentru chemoembolizare, destinat tratamentelor minim invazive.
Noile echipamente vor avea un impact major în diagnosticarea exactă a bolilor oncologice și în îmbunătățirea prognosticului și tratamentului pacienților. Tehnologia de ultimă generație va permite intervenții medicale complexe, crescând șansele de succes ale tratamentelor oncologice.
Procedurile de achiziție publică pentru echipamente vor fi derulate de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, în conformitate cu legislația în vigoare.

Trimite email
miercuri, 5 februarie 2025, 06:39:09 Ora standard a Europei de Est