Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Recital Mihai Eminescu

Eugen Țugulea, aplaudat și felicitat la scenă deschisă, la vârsta de 93 de ani

Recital Mihai Eminescu

Peste 500 de persoane au participat miercuri seara, 15 ianuarie 2025, la Teatrul Regina Maria din Oradea, la spectacolul dedicat actorului Eugen Țugulea.

În vârstă de 93 de ani, actorul a fost omagiat pentru cele șapte decenii dedicate culturii în județul Bihor. Evenimentul intitulat ,,Sara pe deal. Regândind Luceafărul" a constat într-un recital impresionant din poezia lui Mihai Eminescu, celebrat anual în 15 ianuarie. Domnul Țugulea a fost acompaniat pe scenă de 20 de membri ai Corului Filarmonicii din Oradea, care au interpretat lucrări corale pe versurile poetului național. 
Născut în data de 10 aprilie 1931, Eugen Țugulea a urmat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" din Bucureşti, iar între anii 1955 și 2000 a fost actor al Teatrului din Oradea. A ocupat și funcția de director al instituției timp de 14 ani, din 1960 până în 1968, iar apoi din 1971 până în 1977. Chiar dacă a ieșit la pensie în anul 2000, Eugen Țugulea și-a continuat activitatea artistică prin organizarea de recitaluri de poezie. Cu un palmares artistic impresionant, actorul a primit în 2016 Premiul special pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei acordat de Senatul Uniunii Teatrale din România (UNITER). 
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bihor, Teatrul de Stat Regina Maria și Filarmonica din Oradea. 
,,În 1955, domnul Eugen Țugulea s-a sădit pe această scenă, a prins rădăcini și vreme de 45 de ani s-a construit ca artist și ca om. A stat locului, a devenit un om al locului și a încercat să sfințească acest loc atât cât este posibil unui muritor. Și prin asta și-a ocupat locul în cultura națională, în cultura bihoreană și în sufletul nostru. De aceea, întreaga comunitate bihoreană, ca semn de respect pentru ceea ce acest mare artist bihorean și mare om a făcut în întreaga viață, îi acordă o diplomă de onoare în semn de profundă recunoștință pentru o viață dedicată îmbogățirii și însuflețirii culturii în județul Bihor. Vreme de mai bine de șapte decenii, prin fiecare rol, spectacol și moment artistic a arătat frumusețea și profunzimea sufletului omenesc, devenind un model de inspirație pentru generațiile viitoare", a declarat președintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, pe scenă, la înmânarea diplomei de onoare.
,,Mulţumescu-ți Ție, Doamne"!
Vizibil emoționat după aplauzele publicului, actorul Eugen Țugulea a oferit la final un discurs de mulțumire: ,,Trebuie să mulţumesc la foarte multă lume, dar, ca să nu omit pe unul sau pe altul, întrucât această onoare care mi s-a făcut a trecut şi prin filtrul Consiliului Judeţean, mă gândeam să mulţumesc destinului hărăzit de Dumnezeu care a prevăzut în programul Lui şi acest moment unic în viaţa unui român. Şi mă rezum în a spune: Mulţumescu-ți Ție, Doamne"!
Acest spectacol face parte și din proiectul anual al Consiliului Județean Bihor, prin care comunitatea bihoreană celebrează personalități sau instituții care au adus cinste, de-a lungul timpului, județului Bihor. În 2023 a fost celebrată doamna Florica Bradu, iar anul trecut, Ansamblul ,,Nuntașii Bihorului". 
Recitalul de ieri a făcut parte dintr-o serie de evenimente organizate în județul Bihor cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Instituțiile de cultură, în premieră, au colaborat pentru a organiza spectacole, vernisaje și întâlniri cu intrare gratuită dedicate atât elevilor, cât și adulților. Aceste evenimente s-au realizat în cadrul unui parteneriat între Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Teatrul Regina Maria, Filarmonica de Stat din Oradea, Revista de cultură „Familia", Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai", Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, Visit Oradea, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Garnizoana Oradea, Muzeul Țării Crișurilor, Primăria Tinca, Primăria Beiuș, Primăria Ștei și Primăria Marghita.

Trimite email
miercuri, 5 februarie 2025, 06:46:23 Ora standard a Europei de Est