Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”

Cultura română sub geniul lui Eminescu

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”

Miercuri, 15 ianuarie 2025, la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir" din Oradea a avut loc un eveniment special dedicat Zilei Culturii Naționale, o zi importantă în care românii celebrează cultura, tradițiile și valorile naționale.

             Din 2011, 15 ianuarie a devenit un prilej de a reflecta asupra importanței culturii și a identității noastre naționale. Alegerea acestei date nu este întâmplătoare, deoarece ea marchează ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, simbol al spiritualității românești și una dintre personalitățile-reper ale literaturii universale.
              Așa cum a afirmat Nicolae Iorga, Eminescu este „expresia integrală a sufletului românesc", iar prin poeziile sale a reușit să ofere o nouă înțelegere a miturilor și legendelor noastre, aducând în prim plan o lume plină de sensibilitate și profunzime, reunind cele mai adânci trăiri ale omului și ale naturii, într-o simbioză perfectă între lirismul modern și rădăcinile adânci ale folclorului românesc.
             Evenimentul a fost un omagiu adus geniului literar prin mai multe activități, organizate atât pe clase, cât și la nivel de școală. Elevii din clasa a V-a A, coordonați de doamnele profesoare Turcu Amalia și Codău Teodora, au rememorat emoția versurilor despre natură și trecerea timpului, în cadrul concursului de recitare „Dor de Eminescu" în poeziile „Fiind băiet păduri cutreieram...", „Ce te legeni...", „O, rămâi...", „Revedere", „Crăiasa din povești", „Glossă", fiind premiați cu semne de carte și diplome. Însuflețiți de complexitatea creației eminesciene și de personalitatea multiculturală a poetului, elevii clasei a VII-a B au realizat portofolii cu informații despre preocupările științifice ale marelui scriitor și au exprimat ce înseamnă pentru ei cultura națională, în materiale care pot fi admirate alături de lucrările plastice ale artiștilor noștri din clasele a VIII-a A și a VIII-a C.
              Recitatori și corul claselor a V-a A, a V-a B, a V-a C, a V-a D, a VI-a A, a VI-a C, a VII-a A și a VII-a B, coordonați cu drag de doamnele profesoare Galea Rodica, Crișan Diana, Turcu Amalia, Hera Diana, Drugaș Brigitta și Barbu Andra, au pregătit un spectacol special în cinstea „poetului nepereche" și operei sale nemuritoare, în limbile română, engleză, germană, maghiară și thailandeză. În cadrul acestui program, au apreciat frumusețea naturii și influențele folclorice care dau unicitate operei poetului, dar și reverberațiile istorice care încă răsună în sufletele noastre. 
              Însuflețiți de versurile eminesciene,
„Căci nu mă-ncântă azi cum mă mișcară
Povești și doine, ghicitori, eresuri,
Ce fruntea-mi de copil o-nseninară,
Abia-nțelese, pline de-nțelesuri",
spectatorii - elevi și profesori, deopotrivă - am făcut o călătorie emoționantă în universul poetic al marelui scriitor, simțind împreună magia cuvintelor sale. Poeziile eminesciene au fost aduse la viață și prin acordurile muzicale interpretate cu har și emoție de eleva Buțiu Ilinca (clasa a VII-a B). Transformând versurile poetului în adevărate imnuri ale sufletului românesc, cântecele inspirate din opera și personalitatea sa au creat o atmosferă unică. Astfel, am trăit o experiență autentică, înălțătoare, care ne definește ca națiune, aducând în prim plan esența culturii române. 
Prof. Turcu Amalia

Trimite email
miercuri, 5 februarie 2025, 06:53:30 Ora standard a Europei de Est