Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Discuții cu elevii și piese de teatru de Ziua Culturii Naționale, în Bihor

Spectacol aniversar,

Discuții cu elevii și piese de teatru de Ziua Culturii Naționale, în Bihor

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, care se sărbătorește în fiecare an pe 15 ianuarie, în județul Bihor vor fi organizate mai multe evenimente dedicate atât elevilor, cât și adulților, în școli, la casele de cultură din Beiuș, Ștei și Tinca, la statuia poetului Mihai Eminescu din Oradea și la Teatrul Regina Maria din Oradea. Intrarea va fi gratuită la toate evenimentele.

    Programul evenimentelor a fost prezentat vineri, 10 ianuarie 2025, în cadrul unei conferințe de presă de Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, Victoria Balint, managerul Teatrului Regina Maria din Oradea, Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat din Oradea, Eugen Țugulea - actor și Miron Beteg, redactor la Revista „Familia".
    ,,Județul Bihor sărbătorește Ziua Culturii Naționale prin evenimente cultural-artistice care vor avea loc în zilele de 14, 15 și 16 ianuarie în Oradea și în mai multe părți ale județului nostru. Cultura și arta ne ajută să ne formăm și să ne consolidăm identitatea, să trăim mai frumos, hrănindu-ne partea bună din noi", a declarat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor.
    Cel mai important eveniment va fi concertul aniversar dedicat actorului Eugen Țugulea.
Domnul Țugulea, ajuns la venerabila vârstă de 93 de ani, a dedicat culturii șapte decenii din viața sa. Acesta a urcat pe scena Teatrului din Oradea, ca actor, în 1955 și vreme de 45 de ani a slujit publicul bihorean. A fost și director al Teatrului din Oradea, vreme de 14 ani, din 1960 până în 1968 și apoi din 1971 până în 1977. A ieșit la pensie în anul 2000, însă de atunci și până în prezent și-a continuat activitatea organizând recitaluri de poezie, iar în 2016 a fost laureat al Galei Uniter pentru o viață dedicată teatrului și poeziei.
     Pe 15 ianuarie, Eugen Țugulea va susține un recital Mihai Eminescu, pe scena Teatrului Regina Maria, de la ora 19.00, alături de Corul Filarmonicii din Oradea, intitulat ,,Sara pe deal. Regândind Luceafărul". Intrarea va fi gratuită, dar este necesară rezervarea locului la casa de bilete a Teatrului.
     Acest spectacol face parte și din proiectul anual al Consiliului Județean Bihor, prin care comunitatea bihoreană celebrează personalități sau instituții care au adus cinste, de-a lungul timpului, județului Bihor. În 2023 a fost celebrată doamna Florica Bradu, iar anul trecut, Ansamblul ,,Nuntașii Bihorului".
    Colaborare între instituțiile de cultură 
    În Oradea, dar și în Marghita, Beiuș, Ștei și Tinca vor mai fi organizate spectacole, vernisaje și întâlniri organizate de actorii de la Teatrul Regina Maria din Oradea, Muzeul Țării Crișurilor, scriitori contemporari - Adina Popescu, Alex Moldovan și Mircea Pricăjan - prin colaborarea dintre Revista de cultură „Familia", Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" Oradea și Teatrul Regina Maria.
    „Este pentru prima oară când, de Ziua Culturii Naționale, Teatrul colaborează cu toate instituțiile de cultură din oraș. Programul se adresează diverselor categorii de public ale teatrului, începând de la cei mici, pentru care am pregătit un spectacol pentru copii la Centrul Cultural din Tinca, «Apolodor, pinguinul călător», urmat de un program dedicat elevilor. La două licee din Oradea, actorul Șerban Borda va susține un recital de poezie și proză. Ne adresăm publicului din Ștei și din Beiuș, unde actorul Sebastian Lupu va susține un spectacol-recital «Mihai Eminescu - Nemărginirea Cuvintelor». În data de 16 ianuarie, la Casa Darvas- La Roche va fi un spectacol de poezie - «Nina Cassian 100. Memoria ca zestre» ", a declarat Victoria Balint, managerul Teatrului Regina Maria din Oradea.
    Vorbind despre evenimentul dedicat domnului Eugen Țugulea, managerul Filarmonicii de Stat din Oradea, Carmen Rus, a declarat: „În seara de 15, pe scenă vor fi 20 de membri ai Corului Filarmonicii de stat Oradea. Ei au fost coordonați de colega noastră, Bejan Olga. Vom încerca să ne ridicăm la nivelul așteptărilor domnului Țugulea și să încercăm să potențăm momentele de interiorizare a poeziei eminesciene prin interpretarea câtorva lucrări corale pe versuri de Mihai Eminescu".
    Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai, Revista de Cultură ,,Familia" și Inspectoratul Școlar Județean organizează întâlniri între elevi și autori contemporani, precum Adina Popescu, Alex Moldovan și Mircea Pricăjan. Aceste întâlniri vor avea loc atât în Oradea, la Teatrul Regina Maria (cu 350 de tineri de la mai multe școli din Oradea) și la Colegiul Național Octavian Goga din Marghita, unde vor participa 200 de elevi.
    „Dacă reușim prin aceste două întâlniri să îi facem pe copii, măcar o parte dintre ei, să se simtă parte a culturii naționale, să simtă că spațiul culturii îi cuprinde și pe ei și că nu e doar un soi de mistificare hipnotică cultura în absența lor, în absența dialogului cu ei, în absența apropierii de ei, dacă reușim acest lucru, să-i facem pe tinerii cititori de astăzi, cititorii maturi de mâine, spectatorii maturi de mâine, să priceapă că sunt parte a ceea ce numim noi cultura națională românească, ziua de 15 ianuarie 2025, zic eu, va ieși din convențional și își va atinge cu adevărata menire", a declarat Miron Beteg, redactor la Revista ,,Familia".
    Aceste evenimente se realizează în cadrul unui parteneriat între Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Teatrul Regina Maria, Filarmonica de Stat din Oradea, Revista de cultură „Familia", Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai", Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, Visit Oradea, Universitatea Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Garnizoana Oradea, Muzeul Țării Crișurilor, Primăria Tinca, Primăria Beiuș, Primăria Ștei și Primăria Marghita.

Trimite email
miercuri, 5 februarie 2025, 06:49:27 Ora standard a Europei de Est