Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Sala profesorală, secretariatul, contabilitatea sunt... „devastate”

În „Gojdu” e jale mare... praf și pulbere!

Sala profesorală, secretariatul, contabilitatea sunt... „devastate”

Colegiul național reprezentativ al Bihorului arată ca după război. Patru firme „își fac de cap”, „se războiesc”, iar directorului adjunct, Mircea Chirilă, puțin îi pasă! Ne sfidează și refuză să facă declarații. Directorul mare, Viorel Mititean, cică e la mare. Doamna profesoara de chimie Anița Luncan ridică din umeri. Consilierul educativ, Mioara Pogan, nu e de găsit...

 „Când pisica nu-i acasă, șoarecii joacă pe masă!”
 Cam asta se întâmplă și la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea în aceste zile. De la parter la etajul doi, „Gojdu” e sub asediu. Se lucrează în draci. Unii sparg pereții și înlocuiesc instalația electrică, alții scot  dușumelele, în două săli de clasă se fac săpături arheologice pentru a se descoperi izvorul, fațada e numai schele și plasă, în curte molozul e cât muntele, chiar dacă s-a mai transportat cu 40 de rabe!
 „Îmi place să fac calitate...”
 Dimensiunea dezastrului e de neimaginat. Dacă ar vedea elevii și dascălii în ce hal fără de hal arată colegiul lor i-ar apuca plânsul. Și totuși, conducătorii de firme declară, sus și tare, că în 30 august, „Gojdu” își va reintra în drepturi, iar femeile de serviciu vor putea să-l readucă la starea de normalitate, făcând ca totul să strălucească, să încânte ochiul și să bucure sufletul.
 Cât a fost vara de lungă și de fierbinte, 21 de zidari, dulgheri și finisori (de la S.C. „Chintoflor”), „băieții” dlui ing. Ioan Domocoș, au dat jos sute de kilograme de zugrăveală, până la cărămidă, toată tencuiala, din circa 100 de săli de clasă și birouri, de la parter până la etajul doi. Au rostuit cărămidă cu cărămidă. S-a refăcut tavanul până la grinzile metalice. Au schimbat pardoselile, montând parchet de fag masiv. Au lambrisat sălile de clasă cu imitație de stejar și fag. Au regletuit și retencuit. În două săli de la parter au săpat adânc doar-doar vor da de apă. Dacă nu ar fi sală de clasă, ai zice că s-a intrat cu excavatorul. „Da. Îmi place să fac calitate și lucrăm cu produse de calitate, produse Baumit, la gletul de egalizare, finalizare și amorsă. Și culoarea este tot Baumit, cea mai bună și cea mai scumpă. Pe parchet aplicăm trei straturi de lac, lac cerat monocomponent - Kober. Ziceați că în curte, molozul e cât muntele. Da, dar aceasta este nimic față de ceea ce s-a transportat, peste 40 de rabe”, ne „încurajează” dl inginer Ioan Domocoș. Cu toate că șantierul arată cum arată, groaznic, pe alocuri, domnul inginer ne asigură că în 30 august predă sălile și birourile la cheie, în bună stare de funcționare. De aceeași părere este și celălalt inginer, dl Sorin Þinc, de la „Electrocris”. Electricienii au schimbat instalația electrică în toată școala, mai puțin în cantină, internat și sala de sport, iar marți (11 august 2009, la ora 13.18), la ora vizitei noastre, domnul inginer estima că lucrările sunt finalizate 93 la sută, chiar dacă termenul este 30 august.
 „Nu avem cum să finalizăm lucrarea până la începutul anului școlar”
 Nu același lucru ne-a spus directorul executiv al S.C. „Constructorul” Sălard, dl Korosi Ferenc. Constructorii din Sălard sunt cei care montează geamurile exterioare din termopan (din lemn stratificat, făcute de ei). Tot ei sunt cei care dau o nouă față colegiului, refăcând fațada. Lucrarea a început, culmea, în 13 decembrie 2007 și trebuie finalizată în 13 decembrie 2010. „Totul e sub control. Suntem în grafic. Ritmul e bun. Avansăm mai greu acolo unde avem de refăcut ornamentele, care nu sunt puține. Însă nu ne plângem. Dar nu avem cum să finalizăm lucrarea până la începutul anului școlar, din moment ce termenul este până în 2010. Cu montatul geamurilor exterioare nu sunt probleme, așa că școala poate să înceapă”, ne-a declarat directorul executiv, dl Korosi Ferenc.
 Responsabil cu montarea frumoaselor uși albe de brad este Kalmar Gyula, de la S.C. „Termolux” din Vaida, pe care l-am contactat telefonic. Ei fac ușile, ei le montează, și arată super, dar nu au capacitate și nu reușesc să răzbată singuri, de aceea, antreprenorul (S.C. „Euras” Satu Mare) a mai apelat la o firmă, pentru că sunt de făcut și de montat circa 70 de uși.
 Așadar, dacă la această oră la „Gojdu” e mult zgomot, praf și pulbere..., în 14 septembrie, gojdiștii vor fi mai bucuroși, pășind în noile lor săli de clasă proaspăt zugrăvite, călcând pe un parchet-oglindă, poate mai puțin agreat de fete.
 Să nu credeți cumva că directorul adjunct fuge de presă, dar face alergie la praf și la prea mult zgomot... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sala profesorală, secretariatul, contabilitatea sunt... „devastate”.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:09:12 Ora standard a Europei de Est