Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Speranța nu urcă niciodată cu liftul

Un spectacol despre coabitarea în realitatea tehnologică

Speranța nu urcă niciodată cu liftul

Trupa „Iosif Vulcan" a Teatrului Regina Maria se pregătește de premiera spectacolului „Speranța nu urcă niciodată cu liftul", de Simona Mihuțiu, în regia lui Toni, programată în 11 și 12 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Transilvania. Textul aduce în discuție un conflict care în contextul lumii actuale s-a acutizat: acela dintre lumea veche vs. lumea nouă.

O femeie singură, aflată la vârsta senectuții, este pusă în situația de a fi îngrijită de doi androizi, programați special pentru această misiune. Însă androizii, în primă fază, nu pot înțelege în totalitate nevoile femeii, deoarece gândirea lor este analitică și nu pot percepe emoțiile și nevoile spirituale ale subiectului lor.
Totuși, într-un final, fiecare are de câștigat din această confruntare și pare să se găsească o urmă de reconciliere între cele două lumi.
Această premieră reprezintă debutul în teatrul profesionist a regizorului Toni Nica, absolvent al secției Artele spectacolului - Regie în cadrul Universității de Arte din Târgu Mureș. Acesta a mai făcut asistență de regie pentru spectacole precum Poveste din Transilvania (r. Andi Gherghe, Studio Act), Locotenentul din Inishmore (r. Ovidiu Caița, Teatrul Regina Maria) sau Euforia (r. Denisa Irina Vlad, Teatrul DeLear)
De asemenea, reprezintă și debutul în dramaturgie al Simonei Mihuțiu, având o bibliografie prolifică, însumând patru romane, patru volume de poezii, trei volume de proză scurtă și un volum de eseuri și unul de dramaturgie. Textul „Speranța nu urcă niciodată cu liftul" a fost publicat la editura Vatra Veche din Târgu Mureș, fiind tradus în limbile franceză și spaniolă. 
Din echipa de creație a spectacolului face parte și scenografa Oana Cernea, videograful Șerban Carțiș, fotograful Sebi Tonț și actorul David Constantinescu, care se ocupă de partea de montaj video și audio. 
Distribuția este formată din actorii Mirela Niță Lupu, Adela Lazăr, Georgia Căprărin și David Constantinescu, plus o apariție specială din partea actorului Sorin Ionescu. 
(ATENȚIE! În acest spectacol se folosesc lumini stroboscopice și nu este recomandat persoanelor cu epilepsie, pacemaker și femeilor însărcinate!)
Următoarea reprezentație a spectacolului „Speranța nu urcă niciodată cu liftul", de Simona Mihuțiu, în regia lui Toni Nica, este programată în 29 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Transilvania. 
Toate cele trei reprezentații din luna ianuarie sunt SOLD OUT. 
Răzvan Rocaș,
consultant artistic



Trimite email
miercuri, 5 februarie 2025, 06:42:23 Ora standard a Europei de Est