Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mircea Mălan a fost ales președinte al Consiliului Județean Bihor

Astăzi,

Mircea Mălan a fost ales președinte al Consiliului Județean Bihor

Astăzi, 3 ianuarie 2025, în cadrul unei ședințe extraordinare de îndată, Mircea Mălan a fost ales, prin votul consilierilor județeni, președinte interimar al Consiliului Județean Bihor. Acesta a fost ales cu unanimitate de voturi de către cei 33 de consilieri prezenți (1 consilier a lipsit). Ilie Bolojan și-a preluat mandatul de senator în Senatul României, iar demisia din funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor s-a produs la 1 ianuarie.

    Alături de Mircea Mălan, din conducerea Consiliului mai face parte și vicepreședintele Horea Abrudan.
    Fiind prezent on-line la ședință, Ilie Bolojan a declarat: „La acest moment se cuvine, în primul rând, să mulțumesc colegilor cu care am colaborat, să mulțumesc consilierilor județeni pentru proiectele pe care le-am demarat și, de asemenea, să vă asigur că din această poziție de senator, așa cum am făcut-o și în calitate de președinte al Consiliului Județean, voi face tot ceea ce depinde de mine pentru a susține proiectele județului Bihor, iar la nivel național, voi reprezenta cu demnitate interesele țării noastre. Doresc mult succes în anii următori conducerii care va fi aleasă, pentru că are o experiență dovedită în acești ani și sunt convins că proiectele care sunt în curs vor fi finalizate, iar cele care urmează să fie dezvoltate în anii următori vor continua acest parcurs bun al județului nostru".
    Mircea Mălan este avocat de profesie și a ocupat din 2020 până în prezent funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor. După votul prin care a fost ales președinte interimar acesta a declarat: „Rolul Consiliului Județean este de a contribui la bunăstarea atât materială, cât și spirituală a bihorenilor. Fiecare dintre noi, cei care vremelnic ocupăm o funcție publică, avem datoria de face tot posibilul pentru ca cei pe care îi reprezentăm să trăiască mai bine. Principalele priorități ale Consiliului Județean în perioada următoare vor fi dezvoltarea transportului rutier, aerian și feroviar, atât de persoane, cât și de mărfuri; sprijinirea comunelor și orașelor pentru a-și introduce rețele de apă, canalizare și gaze naturale; finalizarea parcurilor industriale din județul nostru; dezvoltarea integrată a turismului; protejarea frumuseților cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu în acest județ și asigurarea curățeniei; păstrarea, promovarea și valorificarea obiceiurilor și tradițiilor noastre strămoșești, precum și dezvoltarea culturală, artistică și spirituală a comunității noastre. Prin tot ceea ce ne propunem să facem împreună în acest județ, încercăm să oferim posibilitatea fiecăruia dintre noi de a fi mândru că este bihorean".
    Mircea Mălan a subliniat importanța continuării proiectelor majore de infrastructură din județul Bihor, precum inelul metropolitan, centura Biharia și drumul de legătură dintre Paleu și Biharia. De asemenea, a menționat proiectele de conectare a județului Bihor cu județele Cluj și Alba, prin traseul de la Padiș la Ic Ponor și Gârda. El a evidențiat și necesitatea valorificării investițiilor realizate la Aeroportul din Oradea, atât prin deschiderea unor noi curse de pasageri, cât și prin dezvoltarea transportului aerian de mărfuri la terminalul cargo.
    În plan economic, Mircea Mălan a subliniat continuarea lucrărilor la parcurile de specializare inteligentă, cu scopul de a asigura locuri de muncă aproape de domiciliul bihorenilor, dar și promovarea resurselor naturale și turistice, precum apele geotermale, peșterile și campingurile. 
    A reafirmat prioritatea pentru curățenie și proiectele dedicate sufletului comunității, cum ar fi „Bihorul colindă", „Lumină din Lumină", „Luna curățeniei", „Bihorul plantează" și „Bihorul prin ochii copiilor noștri".
    În sfera culturală, Consiliul Județean va sprijini în continuare instituțiile de cultură din subordine pentru organizarea unor activități consistente, astfel încât bihorenii să se bucure de o viață culturală activă. 
    Totodată, a evidențiat importanța colaborării între autorități și comunitate pentru realizarea acestor proiecte și a mulțumit tuturor instituțiilor, partenerilor implicați și primarilor din județ. Acesta a subliniat strânsa colaborare dintre Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea și a mulțumit primarului Florin Birta pentru sprijinul oferit.
    În final, Mircea Mălan a reiterat angajamentul său de a rămâne deschis la idei și la colaborări, dedicat dezvoltării județului Bihor și susținerii comunității.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:22:00 Ora de vară a Europei de Est