Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

A fost inaugurată Casa de Cultură din Petreu

Duminică, la serbările satului Petreu

A fost inaugurată Casa de Cultură din Petreu

Duminică (9 august 2009), în cadrul serbărilor satului Petreu (comuna Abrămuț), primarul comunei Abrămuț, dl Barcui Barna, a inaugurat Casa de Cultură din satul Petreu, tăind panglica inaugurală alături de parlamentarul Derzsi Akos.

Cu flori și coroane la monument, lansarea monografiei satului Petreu
 La ediția din acest an a Zilelor satului Petreu, întâiul gospodar al comunei, dl Barcui Barna, a venit în fața alegătorilor cu noi realizări, între care câțiva kilometri de drumuri asfaltate, apă, canalizare, proiecte în derulare și o superbă casă de cultură în satul Petreu. Tot cu acest prilej, a fost lansată și monografia satului Petreu.
 Cea de-a doua zi a serbărilor de la Petreu a început cu slujba ecumenică oficiată de părintele Nagy Janos-Csaba în frumoasa Biserică Romano-Catolică din localitate, „copie fidelă” a celei din Bucsa (Ungaria), localitate înfrățită cu satul Petreu.
 La slujbă, părintele paroh a fost onorat să-l aibă alături pe preotul misionar reformat american Katona Jeno. După slujbă, au fost depuse flori și coroane la monumentul din curtea bisericii, prilej cu care preotul misionar s-a adresat enoriașilor și a depus o coroană cu flori, alături de primarul comunei, dl Barcui Barna, de distinși invitați și dragi oaspeți din Bucsa – localitatea înfrățită din Ungaria (în frunte cu primarul acesteia, dr. Mile Șandor), de parlamentari, oameni politici, oficialități județene și locale, dar și de locuitori ai comunei care nu s-au lăsat mai prejos.
 De la biserică, mulțimea s-a deplasat la Casa de Cultură, unde primarul Barcui Barna și parlamentarul Derzsi Akos au tăiat panglica inaugurală și au închinat o cupă cu șampanie cu toți cei care au ținut să fie prezenți și să viziteze superbul centru cultural (cu două nivele și demisol).
Preoții parohi din comună (Nagy Janos-Csaba – preotul romano-catolic, Matyas Arpad – preotul reformat, Bodor Alexandru – preotul baptist și Mădălin Tiurbe - preotul ortodox) au binecuvântat și au sfințit localul. Masa festivă, pregătită în cinstea invitaților și musafirilor, s-a ținut la sediul Forumului Democrat German din localitate, situat vizavi de centrul cultural.
 Sandy, Brigitta și Control Dance Group – showuri totale
 Dacă sâmbătă, elevii-artiști ai Școlii cu clasele I-VIII din Petreu au făcut un spectacol de zile mari pe scena serbărilor (prezentând peste 15 puncte de program artistic), după cum aveam să aflăm de la directorul școlii, prof. Pop – Coț Teodor Adrian, duminică, alți artiști, coordonați de instructorii lor și îndrumați de prof. Zelina Hajnalka (coordonator de proiect și programe la nivelul școlii coordonatoare) au bucurat inimile părinților și consătenilor cu evoluții pe măsura vârstei și priceperii lor. Ei au fost urmați de alți artiști la fel de simpatici și inspirați, majorete și dansatori îndrumați de înv. Zelina Iuliana, care de peste 11 ani coordonează activitățile și îndrumă copiii sub culorile Forumului German Județean. Preșcolarii grădiniței din localitate au fost îndrumați de educatoarea Pinter Beata. Solista Martin Timea din Marghita (care de trei ani studiază canto muzică populară la un liceu de artă din Nyiregyhaza – Ungaria) a interpretat (în două runde), atât piese de muzică populară, cât și piese cunoscute de muzică ușoară. Muzică populară românească ne-a cântat Florica Ruja, iar membrii trupei Top Secret din Oradea (Mirela și Sabrina, două studente talentate) au avut succes la cei mai mici spectatori care s-au înghesuit să le ceară dedicații și să-și facă poze cu cele două artiste.
 Înainte să intre pe scenă greii serii, vedetele mult așteptate, publicul tânăr a fost luat cu asalt de dansatorii formației Control Dance Group din Săcuieni, 25 de dansatori cu adevărat profesioniști, îndrumați de Edina Zlăgnean, care au făcut furori, electrizând copiii și tinerii.
 Sandy și Brigitta – de la egal la egal!     
 Când trebuia să intre pe scenă Mohácsi Brigitta, singura contracandidată a vedetei din Ungaria, organizatorii au rugat-o pe Brigitta să o lase să cânte Sandy, care se arăta grăbită...
Așadar, rolurile s-au inversat. Sandy a ținut să facă prima un show de zile mari, după care, Brigitta, parcă și cu mai mult aplomb, le-a arătat tinerilor că este la fel de valoroasă chiar dacă nu are vârsta și experiența vedetei din Ungaria. Din ambele recitaluri extraordinare, câștigați au fost în primul rând spectatorii care au venit în număr record la serbările satului Petreu.
 Lansarea monografiei satului Petreu
 Pe agenda serbărilor, lansarea monografiei satului Petreu s-a constituit într-un moment deosebit, tratat ca atare de gazde și invitați. La eveniment a participat însuși autorul monografiei, Biro Endre, tipograful din Ungaria, care a devenit, într-un fel, și „nașul” actului de înfrățire a satului Petreu cu Bucsa, din Ungaria, acesta descoperind faptul că cele două localități au bisericile ridicate după același proiect, de către același arhitect. Momentul a fost apoi condimentat din plin cu dans de calitate  oferit pe tavă de protagoniștii momentului artistic prezentat de copiii și tinerii din Bucea și Petreu.
  Superba seară s-a încheiat cu foc de artificii și discotecă, un prilej cu care tinerii au făcut cunoștință cu formația Dreamers, a lui Mircea Boldog. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (337 de poze), accesați Galeria foto: A fost inaugurată Casa de Cultură din Petreu.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:59:06 Ora standard a Europei de Est