Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Polițiștii de prevenire acționează pentru sărbători în siguranță

Poliția și jandarmeria sunt alături de noi!

Polițiștii de prevenire acționează pentru sărbători în siguranță

Polițiștii de la prevenire și jandarmii bihoreni sunt alături de cetățeni, în magazine, piețe și în locuri publice aglomerate, pentru sărbători în liniște și siguranță.

În cadrul campaniei preventive „Sărbători în siguranță", pe parcursul lunii decembrie a.c., polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, alături de polițiștii Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, împreună cu polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Bihor și cu jandarmii bihoreni, au acționat în zonele publice aglomerate din municipiul Oradea, pentru a preveni victimizarea cetățenilor în perioada sărbătorilor de iarnă.
Astfel, polițiștii bihoreni au acționat preventiv în marile centre comerciale, în piețele agroalimentare, în mijloacele de transport în comun și în stațiile acestora, în centrele multifuncționale pentru persoane de vârsta a treia, precum și pe peronul stației C.F.R. Oradea.
În cadrul acțiunilor preventive desfășurate, polițiștii de prevenire bihoreni le-au prezentat cetățenilor aspecte importante pentru siguranța copiilor, regimul legal de utilizare a articolelor pirotehnice, recomandări pentru prevenirea furturilor din locuințe în perioada vacanței de iarnă, despre cum să prevină furturile din buzunare atunci când se află în locuri aglomerate sau în mijloacele de transport în comun. 
Alte aspecte discutate de polițiștii de prevenire bihoreni cu cetățenii au vizat siguranța la cumpărături, atât în magazine, cât și în spațiul virtual.  
În discuțiile purtate cu cetățenii, polițiștii de prevenire bihoreni au subliniat care sunt vulnerabilitățile exploatate de hoți sau escroci și cum, respectând câteva măsuri de autoprotecție simple, dar eficiente, pot preveni victimizarea. 
Polițiștii le-au atras atenția cetățenilor să acorde o atenție sporită persoanelor pe care le primesc în casă, pentru că, sub diverse pretexte, infractorii le pot pătrunde în locuințe chiar cu acordul lor și, profitând de o clipă de neatenție, le pot sustrage bani sau alte bunuri de valoare. 
Pretextele folosite de hoți sunt diverse reparații, deratizare, strângeri de fonduri, colinde etc. O altă metodă utilizată este cea a falsei împrieteniri, când hoții se împrietenesc aparent cu victimele și, după ce le câștigă încrederea și sunt invitați în locuințele lor, le sustrag bunurile de valoare. 
Totodată, polițiștii le-au explicat părinților cum pot preveni victimizarea prin diverse infracțiuni comise în mediul online, inclusiv pentru a preveni ademenirea minorilor către diverse comportamente riscante. Copiii au fost sfătuiți de polițiști să nu dea curs unor îndemnuri sau provocări pe care le-ar putea primi în cadrul unor jocuri online, care îi îndeamnă să săvârșească fapte ce le pot pune viața în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur.
În interacțiunea cu cetățenii, polițiștii de prevenire bihoreni au atras atenția asupra riscurilor pe care le implică conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
De asemenea, polițiștii au interacționat cu cetățenii prezenți pe peronul stației C.F.R. Oradea, dar și cu cei care călătoreau cu trenul și le-au reamintit cum să se protejeze pentru a nu cădea victime infracțiunilor de furt din genți, bagaje sau buzunare. 
În cadrul activităților preventive derulate, polițiștii de prevenire bihoreni au oferit cetățenilor materiale informative cu recomandări preventive practice. 
Pe parcursul lunii decembrie a.c., polițiștii de prevenire bihoreni continuă activitățile preventive, prin care prezintă cetățenilor aspecte privind siguranța copiilor, prevenirea furturilor din locuințe, din buzunare, siguranța la cumpărături, atât în magazine, cât și în spațiul virtual, recomandări pentru prevenirea victimizării prin accidente rutiere, totul pentru a preveni victimizarea acestora în perioada sărbătorilor de iarnă.
Recomandări 
Aveţi mare grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc.
Asiguraţi-vă că aţi încuiat locuinţa când plecaţi de acasă;
Nu permiteţi persoanelor necunoscute să intre în casa dumneavoastră, indiferent de pretextul folosit. Dacă se prezintă a fi reprezentanţi ai unor instituţii, societăţi etc., cereţi-le un document de legitimare;
Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de ,,chilipiruri", de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni;
Nu afişaţi ostentativ banii sau bunurile de valoare, atunci când vă aflaţi în locuri publice;                  
 Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi;
 Supravegheaţi activitatea copilului dumneavoastră pe Internet. Folosiţi anumite mecanisme de control parental şi instalaţi instrumente de filtrare, ca măsuri suplimentare de supraveghere.
 Învăţaţi copiii să nu dea niciodată date personale, parole sau poze celor cu care interacționează în on-line;
Explicaţi-le copiilor că nu este bine să stabilească, fără acceptul dvs., întâlniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe Internet. Discutaţi despre riscurile la care se pot expune;
 Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate; ei pot fi escroci, al căror scop este acela de a vă înşela;
 Nu răspundeţi la provocări cu violenţă; încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la 112 - apel gratuit;
 Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de aburii alcoolului;
 Respectaţi toate regulile de circulaţie, fie că sunteţi pieton sau conducător auto, indiferent de cât de mult vă grăbiţi!
 Nu folosiţi obiecte de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice decât în condiţiile şi în locurile permise de lege. Deţinerea ilegală a acestora se pedepseşte cu închisoare! Protejați-vă copiii și discutați cu ei despre riscurile pe care le implică folosirea petardelor sau a artificiilor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:04:27 Ora de vară a Europei de Est