Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Județul Bihor a fost reprezentat de Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu”

La festivitatea de premiere a olimpicilor internaționali,

Județul Bihor a fost reprezentat de Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu”

Marți, 17 decembrie 2024, Ministerul Educației a premiat în cadru festiv la Palatul Național al Copiilor, elevii care, în anul 2024, au obținut performanțe de top la olimpiadele internaţionale pe discipline școlare, profesorii care i-au pregătit şi unităţile de învățământ în care elevii/absolvenții studiază/au studiat.

Au fost apreciați și recompensați pentru rezultatele deosebite 178 de elevi olimpici provenind din 72 de unități de învățământ preuniversitar de stat și private (din 33 de județe și municipiul București), care au reușit un palmares impresionant: 220 de medalii, premii și mențiuni la 33 de olimpiade internaționale și olimpiade/concursuri regionale pe discipline (juniori şi seniori). De asemenea, în acest cadru, au fost premiați și cei 192 de profesori care i-au pregătit pe laureați.
Județul Bihor a fost reprezentat la festivitatea de premiere de Alex Topai, absolvent al Colegiului Național ,,Onisifor Ghibu" din Oradea, care a obținut medalie de bronz la Europenele de geografie, însoțit de directorul colegiului, Iulius Timar. Alex Topai, pregătit de către doamna profesor de geografie Camelia Timofte, cadru didactic la Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" Oradea și la Centrul Județean de Excelență Bihor, a participat la competiția care a avut loc la Belgrad, între 28 iunie și 4 iulie. Echipa a fost formată din Daniel Nicolae Hanganu (Colegiul Național Iași), care a câștigat o medalie de aur, Andrei-Ioan Moga (Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu" Iași) laureat cu medalie de argint, Alex-Darius Topai (Colegiul Național „Onisifor Ghibu" Oradea), câștigător al unei medalii de bronz, la fel ca Mihnea-Ioan Șuțoiu (Colegiul Național „Nicolae Titulescu" Pucioasa). În prezent Alex este student la Geografie în București. 
Ligia Deca, ministrul Educației, a reinterat în discursul ținut cu ocazia festivității de premiere, preocuparea constantă a Ministerului Educației de a susține performanța menționând categoriile de burse pe care le pot obține elevii și studenții pentru rezultatele obținute, dar și faptul că în premieră sunt remunerați și profesorii care pregătesc olimpici. 
Elevii români au obținut 220 de medalii/premii, dintre care: 7 medalii de aur absolut, 45 de medalii de aur, 30 de premii I, 64 de medalii de argint, 11 premii II, 35 de medalii de bronz, 11 premii III, respectiv 17 mențiuni/diplome echivalente.
Ministerul Educației acordă elevilor medaliaţi, profesorilor care i-au pregătit şi unităţilor de învățământ de unde provin elevii, diplome şi premii în bani, în conformitate cu prevederile legale privind stimularea performanţei şcolare înalte din învăţământul preuniversitar. Pentru profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii se acordă un singur stimulent financiar, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor premiați. În situația în care elevul premiat a fost pregătit de doi sau mai mulți profesori, stimulentul financiar se acordă în părți egale tuturor profesorilor pregătitori.
Pentru școala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest caz, stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări destinate sprijinirii calității procesului de învățământ, direcționate, cu prioritate, către disciplina/disciplinele la care s-au obținut performanțe școlare.
Fondul total de premiere alocat de Ministerul Educației în acest an este de peste 4.769.000 lei, anul trecut fiind de 3.900.000 lei.
Felicităm toți factorii educaționali care au contribuit la această performanță deosebită a tânărului nostru bihorean.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:59 Ora de vară a Europei de Est