Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Zilele satului Petreu (comuna Abrămuț)

Sâmbătă și duminică

Zilele satului Petreu (comuna Abrămuț)

Sâmbătă și duminică (8 - 9 august 2009), în satul Petreu (comuna Abrămuț), se vor desfășura Serbările verii 2009 - un buchet de manifestări cultural-artistice și sportive pentru toate vârstele, gusturile și naționalitățile

 Astăzi (vineri, 7 august), primarul comunei, dl Barcui Barna, a ieșit pe teren să vadă stadiul lucrărilor la Centrul Cultural din Petreu, care urmează să fie inaugurat duminică, și dacă mai sunt probleme de rezolvat la locul de desfășurare a manifestărilor culturale. Cât privește programul celor două zile, dl primar îl cunoaște ca nimeni altul.
 Sâmbătă – 8 august
 Iubitorii sportului cu balonul rotund sunt invitați, sâmbătă, la ora 12.00, la un meci de fotbal, pe terenul de sport din spatele Școlii din Petreu.
 Activitățile culturale vor fi deschise de trupa de dans T.A. Team, pe scena serbărilor, de la ora 18.00. Romii din comună vor fi protagoniștii unui program cultural special, care va începe la ora 18.30. De la ora 20.00, pe scenă va urca formația „Amazon Asz”, iar de la 21.00 – M.C Bandy din Odorheiu Secuiesc. Manifestările de sâmbătă se vor încheia cu discotecă în aer liber.
 Duminică – 9 august
 9.30 - 10.30 – Sosirea și primirea invitaților și musafirilor, la sediul Parohiei Romano - Catolice din Petreu
 10.30 – Slujba ecumenică la Biserica Romano – Catolică
 12.15 – Depuneri de coroane la monumentul din curtea bisericii și inaugurarea Centrului Cultural din Petreu (o clădire impunătoare, cu două nivele și demisol)
 15.30 – Lansarea Monografiei satului Petreu (scrisă de Biro Endre – un tipograf din Ungaria), urmată de un moment artistic, ai cărui protagoniști vor fi copii și școlari din Petreu, trupa de dans din Bucsa (Ungaria), precum și trupa de dans NDF Szivarvany
 17.30 – Martin Timea – muzică populară
 18.00 – Formația Top Secret
 18.40 – Florica Ruge – muzică populară
 19.20 – Martin Timea – muzică ușoară
 19.30 – Mohácsi Brigitta – cu un recital extraordinar de muzică ușoară
 20.10 – Trupa de dans Control Dance Group din Săcuieni
 21.00 – Un show total, cu Szandi (din Ungaria)
 22.00 – Foc de artificii
 22.10 – Discotecă în aer liber
 Serbările satului Petreu sunt organizate de Primăria și Consiliul local al comunei Abrămuț, Organizația locală a U.D.M.R. și Asociația Pro Petreu, cu sprijinul unor generoși sponsori; parteneri media: Bihari Naplo, Radio Partium și Monospetri Hirvivo (ziarul Asociației Pro Petreu, care apare lunar, de doi ani).
 „Eu comand... și tot eu și execut!”
Primarul comunei Abrămuț este un om dintr-o bucată. Calculat, chibzuit, molcom și cu vorbă bună, îi place ca lucrul să fie lucru, adică de calitate, fără vorbă multă și la timp. Este un om deschis și cuprinzător, hotărât și cu simțul umorului. Un primar fără viceprimar. „La ce bun un viceprimar, dacă eu comand... și tot eu și execut”!
Cu atâtea calități, nu e de mirare că se află de nouă ani în fruntea obștii.
„La Petreu, avem școală nouă, cu nouă săli de clasă, din 2007 (și ce școală, adăugăm noi!), iar acum ridicăm un centru cultural cu trei nivele (două nivele și demisol), desfășurat pe 1.200 de metri pătrați”.
 E ceva ce nu a mai văzut Bihorul, vă spunem noi! Duminică va fi inaugurat, deși nu e finalizat, sută la sută, dar un asemenea eveniment merită o asemenea onoare – Zilele satului Petreu.
Primarul ne-a vorbit apoi despre alimentarea cu apă de la Abrămuț. „La Făncica și Cristur, s-a forat un puț nou, la 201,5 metri, cu apă bună de îmbuteliat, fără nitriți, după cum au apreciat cei de la Sanepid. De asemenea, am putea începe asfaltarea drumului în Cristur, contractul e semnat, dar nu o facem până nu introducem apa, lucrare care trebuie să înceapă în două săptămâni. Școlile din Cristur și Făncica sunt în reabilitare (50%), dar așteptăm finanțare de la M.E.C.I. Tot în reabilitare sunt și căminele culturale din cele două localități. Sălile festive sunt gata, dar mai trebuie lucrat la bucătării și grupurile sanitare. Grădinițele funcționează în aceleași clădiri cu școlile, fiind dotate toate patru cu mobilier nou...”
Domnul primar, Barcui Barna, are în plan să construiască la Petreu o grădiniță nouă, singura cu program prelungit din comună. Licitația e făcută, iar lucrările vor fi demarate în toamnă. „Avem probleme cu școala din Abrămuț pentru că actuala clădire este revendicată de greco-catolici. La Petreu a fost retrocedată deja clădirea nr. 2 la romano-catolici. Avem un proiect pentru o sală de sport prin C.N.I. (Campania Națională de Investiții)...”
 Sunt realizări și proiecte cu care iese în față destoinicul primar la Zilele satului Petreu. Ne-a mai vorbit întâiul gospodar de proiectul integrat pentru îmbunătățirea infrastructurii rurale de drumuri (14 km de asfalt), despre un centru social (sau cămin de bătrâni), cu 24 de apartamente, despre dotarea căminelor culturale cu mobilier, costume populare, calculatoare și videoproiectoare... (Ov. DAN)
  P.S. Pentru mai multe poze (70 de poze), accesați Galeria foto: Zilele satului Petreu (comuna Abrămuț).

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:49:04 Ora standard a Europei de Est