Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zilele satului Petreu (comuna Abrămuț)

Sâmbătă și duminică

Zilele satului Petreu (comuna Abrămuț)

Sâmbătă și duminică (8 - 9 august 2009), în satul Petreu (comuna Abrămuț), se vor desfășura Serbările verii 2009 - un buchet de manifestări cultural-artistice și sportive pentru toate vârstele, gusturile și naționalitățile

 Astăzi (vineri, 7 august), primarul comunei, dl Barcui Barna, a ieșit pe teren să vadă stadiul lucrărilor la Centrul Cultural din Petreu, care urmează să fie inaugurat duminică, și dacă mai sunt probleme de rezolvat la locul de desfășurare a manifestărilor culturale. Cât privește programul celor două zile, dl primar îl cunoaște ca nimeni altul.
 Sâmbătă – 8 august
 Iubitorii sportului cu balonul rotund sunt invitați, sâmbătă, la ora 12.00, la un meci de fotbal, pe terenul de sport din spatele Școlii din Petreu.
 Activitățile culturale vor fi deschise de trupa de dans T.A. Team, pe scena serbărilor, de la ora 18.00. Romii din comună vor fi protagoniștii unui program cultural special, care va începe la ora 18.30. De la ora 20.00, pe scenă va urca formația „Amazon Asz”, iar de la 21.00 – M.C Bandy din Odorheiu Secuiesc. Manifestările de sâmbătă se vor încheia cu discotecă în aer liber.
 Duminică – 9 august
 9.30 - 10.30 – Sosirea și primirea invitaților și musafirilor, la sediul Parohiei Romano - Catolice din Petreu
 10.30 – Slujba ecumenică la Biserica Romano – Catolică
 12.15 – Depuneri de coroane la monumentul din curtea bisericii și inaugurarea Centrului Cultural din Petreu (o clădire impunătoare, cu două nivele și demisol)
 15.30 – Lansarea Monografiei satului Petreu (scrisă de Biro Endre – un tipograf din Ungaria), urmată de un moment artistic, ai cărui protagoniști vor fi copii și școlari din Petreu, trupa de dans din Bucsa (Ungaria), precum și trupa de dans NDF Szivarvany
 17.30 – Martin Timea – muzică populară
 18.00 – Formația Top Secret
 18.40 – Florica Ruge – muzică populară
 19.20 – Martin Timea – muzică ușoară
 19.30 – Mohácsi Brigitta – cu un recital extraordinar de muzică ușoară
 20.10 – Trupa de dans Control Dance Group din Săcuieni
 21.00 – Un show total, cu Szandi (din Ungaria)
 22.00 – Foc de artificii
 22.10 – Discotecă în aer liber
 Serbările satului Petreu sunt organizate de Primăria și Consiliul local al comunei Abrămuț, Organizația locală a U.D.M.R. și Asociația Pro Petreu, cu sprijinul unor generoși sponsori; parteneri media: Bihari Naplo, Radio Partium și Monospetri Hirvivo (ziarul Asociației Pro Petreu, care apare lunar, de doi ani).
 „Eu comand... și tot eu și execut!”
Primarul comunei Abrămuț este un om dintr-o bucată. Calculat, chibzuit, molcom și cu vorbă bună, îi place ca lucrul să fie lucru, adică de calitate, fără vorbă multă și la timp. Este un om deschis și cuprinzător, hotărât și cu simțul umorului. Un primar fără viceprimar. „La ce bun un viceprimar, dacă eu comand... și tot eu și execut”!
Cu atâtea calități, nu e de mirare că se află de nouă ani în fruntea obștii.
„La Petreu, avem școală nouă, cu nouă săli de clasă, din 2007 (și ce școală, adăugăm noi!), iar acum ridicăm un centru cultural cu trei nivele (două nivele și demisol), desfășurat pe 1.200 de metri pătrați”.
 E ceva ce nu a mai văzut Bihorul, vă spunem noi! Duminică va fi inaugurat, deși nu e finalizat, sută la sută, dar un asemenea eveniment merită o asemenea onoare – Zilele satului Petreu.
Primarul ne-a vorbit apoi despre alimentarea cu apă de la Abrămuț. „La Făncica și Cristur, s-a forat un puț nou, la 201,5 metri, cu apă bună de îmbuteliat, fără nitriți, după cum au apreciat cei de la Sanepid. De asemenea, am putea începe asfaltarea drumului în Cristur, contractul e semnat, dar nu o facem până nu introducem apa, lucrare care trebuie să înceapă în două săptămâni. Școlile din Cristur și Făncica sunt în reabilitare (50%), dar așteptăm finanțare de la M.E.C.I. Tot în reabilitare sunt și căminele culturale din cele două localități. Sălile festive sunt gata, dar mai trebuie lucrat la bucătării și grupurile sanitare. Grădinițele funcționează în aceleași clădiri cu școlile, fiind dotate toate patru cu mobilier nou...”
Domnul primar, Barcui Barna, are în plan să construiască la Petreu o grădiniță nouă, singura cu program prelungit din comună. Licitația e făcută, iar lucrările vor fi demarate în toamnă. „Avem probleme cu școala din Abrămuț pentru că actuala clădire este revendicată de greco-catolici. La Petreu a fost retrocedată deja clădirea nr. 2 la romano-catolici. Avem un proiect pentru o sală de sport prin C.N.I. (Campania Națională de Investiții)...”
 Sunt realizări și proiecte cu care iese în față destoinicul primar la Zilele satului Petreu. Ne-a mai vorbit întâiul gospodar de proiectul integrat pentru îmbunătățirea infrastructurii rurale de drumuri (14 km de asfalt), despre un centru social (sau cămin de bătrâni), cu 24 de apartamente, despre dotarea căminelor culturale cu mobilier, costume populare, calculatoare și videoproiectoare... (Ov. DAN)
  P.S. Pentru mai multe poze (70 de poze), accesați Galeria foto: Zilele satului Petreu (comuna Abrămuț).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:55:43 Ora de vară a Europei de Est