Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Schimbarea la față a școlilor din comuna Rieni

Joi, 6 august, în sfântă zi de sărbătoare

Schimbarea la față a școlilor din comuna Rieni

Cine vrea poate. Cine nu vrea să muncească găsește motive și scuze! Joi, 6 august 2009, pe șantierul Școlii din Rieni, se muncea în ciuda faptului că era ziua Schimbării la Față a Domnului...
În comuna Rieni, ca și la Tulca, directorul școlii (inst. Liliana Balint) și primarul (prof. Gheorghe Ioan Bota) colaborează foarte bine, iar rezultatele nu pot fi decât cele scontate.

 Noul și tânărul primar al comunei Rieni, dl Gheorghe Ioan Bota (în vârstă de 28 de ani), este, poate, cel mai tânăr primar din județul Bihor. Ca fost director coordonator al școlilor, cel dintâi gospodar al comunei știe cel mai bine care este soarta școlilor și grădinițelor din Rieni, Ghighișeni, Petrileni, Valea de Jos, Sudrigiu și cătunul Cucuceni. Bine intenționat și realist, dascălul din fruntea obștii vrea să facă minuni în „Þara Minunilor”, cu cap, în ordinea priorităților și în măsura finanțărilor.
 Aflat la primul său mandat, primarul vrea trei lucruri de substanță: drumuri asfaltate, apă și canalizare. Nu mult și prost, ci puțin și bun!
 „Avem 8 km de drumuri neasfaltate, drumuri comunale și străzi, din care un kilometru, la Sudrigiu, care este deja asfaltat. Cei 4,1 km de la Rieni-Ghighișeni sunt în fază de licitație, bani obținuți prin H.G. nr. 577, prin Consiliul Județean, de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței. Canalizarea e în derulare, fiind efectuată, dar și plătită, în proporție de 25 la sută, iar până la sfârșitul anului, prin Ministerul Mediului, preconizăm să ajungem la 40-50 %. Rețeaua de apă este introdusă și funcțională, dar avem probleme cu sursa de apă, în special în satele Rieni, Ghighișeni și Valea de Jos. În acest sens, avem depuse proiecte tot la ministerul domnului ministru Vasile Blaga și așteptăm perioada de depunere pe ordonanța nr. 7. Mai mult decât atât, am depus un proiect pe F.E.A.D.R. și așteptăm finanțare pentru diferența de drumuri, apă, Căminul Cultural din Petrileni și Grădinița cu Program Prelungit din Rieni.”
 Observăm că domnului primar îi plac cifrele și calculele exacte, nu degeaba e profesor de matematică.
 „Ieșim mai bine construind, decât să reparăm...”
 În ceea ce privește soarta unităților de învățământ, dascălul din fruntea comunei a comandat, din start, un S.F. (studiu de fezabilitate) pentru toate școlile și un P.T. (proiect tehnic) pentru fiecare școală, pe care le-a depus la Inspectoratul Școlar al județului Bihor. „Aceste proiecte constau în: reparație capitală la Școala din Ghighișeni, construirea unei grădinițe noi la Petrileni, școli și grădinițe noi la Sudrigiu și Valea de Jos. Sunt multe, dar le vom lua pe rând, sistematic. Eu sunt de principiu că dacă avem 3 lei, să-i băgăm într-o școală și să terminăm ceea ce am început, nu să lucrăm pe zece fronturi, fără niciun rezultat. Studiul de fezabilitate ne arată că ieșim mai bine construind, decât să reparăm. Și astfel, nici nu perturbăm buna desfășurare a procesului de învățământ. Ne-am propus ca în fiecare an să rezolvăm câte un obiectiv...”
 Vorbește tânărul primar... ca din Biblie! 
La Școala din Rieni, se execută izolare termică exterioară
Pe muncitori i-am găsit cocoțați pe schele. Ni se spune că sunt pe punctul de a finaliza izolarea termică exterioară, dar mai au multe alte sarcini: de vopsit pazia și gardul, amenajarea de trotuare în jurul școlii, scări și gresie la intrare...
Însoțiți de doamna director, Liliana Balint, aveam să trecem și pe la școlile din Ghighișeni, Petrileni și Valea de Jos. La Ghighișeni se face reparație capitală: consolidat fundație, înlocuirea coarnelor la acoperiș, schimbarea instalației electrice, geamuri și uși termopan, schimbarea pardoselii cu parchet laminat, lambriuri pe coridoare și în sălile de clasă, zugrăveli interioare și exterioare, centrală termică și magazie de lemne. În contrast cu școala-muzeu, aflată în șantier, terenul de sport betonat și împrejmuit pare o bijuterie.
Pe o ploaie  măruntă și deasă, am ajuns și la Petrileni și Valea de Jos. Văzând starea clădirilor, îi dăm dreptate primarului: nu merită reparate, ci reconstruite. Doamna director oftează, regretând situația. „Din păcate, elevii din ciclul primar de la Petrileni merg la școală la Ștei (la un kilometru distanță). Prin urmare, la Petrileni se va reconstrui doar grădinița.”
O înțelegem. A preluat ... ce a găsit, o moștenire groaznică. Speră, însă, că noul primar se va bate și va face tot ce și-a propus. Îl cunoaște ca om de acțiune, luptător și om de cuvânt.
O sală de sport  și 39 de apartamente A.N.L.
Din datele furnizate de ec. Cornelia Bălan, secretara școlii și doamna director, inst. Liliana Balint, aflăm că în cele patru școli (două cu clasele I-IV de la Sudrigiu și Valea de Jos și două cu clasele I-VIII de la Rieni și Ghighișeni) învață 318 elevi, iar cele cinci grădinițe cu program normal (din Rieni, Sudrigiu, Valea de Jos, Ghighișeni și Petrileni) sunt frecventate de 112 preșcolari. De instruirea și educarea copiilor și elevilor din comuna Rieni se ocupă șapte educatoare (institutori), nouă învățători (institutori) și 18 profesori, toți calificați (majoritatea având gradul didactic I și II). Doamna director a ținut să ne mai informeze despre proiectul de parteneriat „Punte între oraș și sat”, derulat cu Școala cu clasele I-VIII „Miron Pompiliu” din Ștei, despre revista „Tinere condeie”, unde sunt publicate rezultatele obținute de șapte premianți ai școlii (Sebastian Bălan – premiul I, Sebastian Popa – premiul II pe țară, Timotei Pantea și Alina Toma - tot premii II, Mădălin Bințu, George Balș și Andreea Guler – trei premii III, în primul semestru al anului școlar 2008 - 2009 (la Concurs 24, „Piticot” și șah) și despre faptul că primăria le decontează transportul (abonamentul) elevilor și personalului navetist din învățământ.
Nu vom încheia acest reportaj fără să nu facem cunoscute două proiecte de viitor pe care dl primar le dorește finalizate în primul său mandat: o sală de sport cu o tribună de 150 de locuri la „granița” dintre Petrileni și Rieni și 39 de apartamente A.N.L. în satul Sudrigiu. (Ovidiu DAN)  
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Schimbarea la față a școlilor din comuna Rieni.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:29:09 Ora de vară a Europei de Est