Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Expoziția de icoane „Armonii sacre”, aflată la cea de-a IV-a ediție

Biblioteca Universității din Oradea găzduiește

Expoziția de icoane „Armonii sacre”, aflată la cea de-a IV-a ediție

Biblioteca Universității din Oradea găzduiește cea de-a IV-a ediție a expoziției de icoane ,,Armonii sacre", eveniment artistic al studenților Programelor de studiu licență Arte Plastice - Pictură și master Arte Plastice și Multimedia, Departamentul de Arte Vizuale, Facultatea de Arte.

Sub directa coordonare a lect. univ. dr. Titiana Alina Marcu, studenții orădeni prezintă publicului o suită de lucrări care amintesc de frumusețea artei creștine, a picturii icoanelor pe lemn și pe sticlă. „Personalitatea artistică a fiecărui student se face remarcată prin cercetarea iconografică asimilată cu tehnicile și instrumentele picturii vechi, medievale", spune coordonatoarea expoziției.
Vernisajul expoziției va avea loc marți, 17 decembrie 2024, ora 16.00.
Invitați ai tinerilor artiști, membrii Grupului vocal „Crisia", al Departamentului de Muzică, coordonați de lect. univ. dr. Florin Mariș Hinsu și conf. univ. dr. Oana Lianu; studenții Facultății de Litere, coordonați de lect. univ. dr. Anca Tomoioagă,  Grupul vocal „Floare de lotus" din Sânmartin, coordonat de Loredana Pantea și Corul „Diacon Nicolae Firu" al Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu", coordonat de pr. prof. Ștefan Lacatoș.
„Expoziția studenților Programelor de studiu licență Arte Plastice - Pictură, Arte Plastice și Multimedia aduce instituției noastre de învățământ un plus de vizibilitate. Fiecare lucrare este înțeleasă ca o manifestare a respectului pentru tradiția picturii bizantine și o etapă spre cercetarea creativă", a declarat conf. univ. dr. Corina Andor, decanul Facultății de Arte a Universității din Oradea.
„Interpretată ca reprezentare a transcendentului, icoana pictată se înscrie în tradiția școlii bizantine și descoperă învățătura dogmatică, morală și liturgică a bisericii. Icoana este înțeleasă de studenți ca atitudinea de apropiere față de lucrarea sacră în limbajul complex, ca imagine și cuvânt care se revelează. Analizând arta iconografică, este important să avem în vedere trei aspecte: calitatea artistică, viziunea teologică și cunoașterea științifică. Ignorând unul dintre aceste aspecte riscăm să nu mai înțelegem pe deplin mesajul acestei forme de artă.  Etapele realizării icoanei corespund parcurgerii unei arhitecturi scalare, ca trepte ale luminii necreate și momente revelatorii, teofanice. Fiecare etapă tehnică redă creșterea progresivă a luminii, de la întunericul necunoașterii, reprezentat de stratul suport al lemnului și grundului, spre dezvăluirea treptată a luminii cunoașterii transfigurată în chip. Prin limbajul liniilor și al culorilor, icoanele ne transmit învățătura dogmatică a Bisericii, ele sunt o carte deschisă cu învățături despre credință. Iconografia înainte de toate are un rol instructiv-educativ. Biserica a făcut din această formă de artă un mijloc de învățare și educație creștină. Ea dă pretutindeni mărturie despre Dumnezeu care S-a făcut om pentru ca omul să se îndumnezeiască, să aibă viață, să devină cu adevărat un chip înscris în veșnicie. Icoanele expozanților sunt o sărbătoare a privirii și a inimii, menite să cucerească privitorii de la prima vizionare", explică conf. univ. dr. Titiana Alina Marcu. (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:24 Ora de vară a Europei de Est