Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

1 Decembrie, sărbătorit la Universitatea din Padova (Italia)

Eveniment de excepție,

1 Decembrie, sărbătorit la Universitatea din Padova (Italia)

O delegație a Universității din Oradea, condusă de prof. univ. dr. habil Sorin Șipoș, prorector responsabil cu internaționalizarea și serviciile studențești, s-a aflat, în primele zile ale lunii decembrie 2024, la Universitatea din Padova (Italia).

Reprezentanții Universității din Oradea au marcat, în vechea citadelă universitară a Italiei, Ziua Națională a României - 1 Decembrie. Gazda delegației orădene și moderatorul evenimentului, oferit de Universitatea din Oradea comunității românești și prietenilor ei din regiunea Veneto, a fost prof. univ. dr. habil. Dan Cepraga, directorul Departamentului de Studii Lingvistice și Literare.
În cadrul manifestării, găzduite chiar de Universitatea din Padova,  a fost prezentată publicului  docu-drama „Avram Iancu - împotriva Imperiului", cu subtitrare în limba italiană. „Filmul a adus în fața spectatorilor un fragment din istoria mișcărilor de unitate națională care au contribuit la realizarea Marii Uniri din 1 decembrie 1918. Figura emblematică a eroului național a lăsat o impresie deosebită specialiștilor în istorie, limbă și cultură română și a încălzit inimile românilor prezenți în sală", relatează prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș.
Vizionarea a fost urmată de o scurtă conferință pe teme de istorie românească, care a oferit publicului oportunitatea de a se familiariza cu contextul istoric și politic al evenimentelor prezentate în film. Prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, a oferit publicului amănunte referitoare la felul în care a fost realizată pelicula și locurile în care au fost filmate cele mai importante scene.
La rândul său, conf. univ. dr. Florentina Chirodea, directorul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene de la Universitatea din Oradea, a prezentat o sinteză a factorilor interni și internaționali care au favorizat realizarea aspirațiilor de unitate a românilor, a eforturilor diplomatice de recunoaștere a voinței poporului, exprimată în Adunarea Națională de la Alba Iulia și a noii ordini mondiale, instalate după semnarea Tratatului de Pace de la Paris.
Sărbătoarea dedicată României s-a încheiat cu un recital vocal - instrumental oferit celor prezenți de conf. univ. dr. Oana Lianu, ambasador cultural al României și cadru didactic al Departamentului de Muzică, de la Facultatea de Arte a Universității din Oradea. „Cântecele patriotice i-au cucerit pe toți cei care au simțit românește, prietenii italieni fiind impresionați de performanța artistică, profesionalismul și pasiunea cu care Oana Lianu a interpretat piesele muzicale celebre din folclorul românesc. Atmosfera de sărbătoare a unit sufletelor celor prezenți și le-a umplut de sentimente de admirație și respect pentru cultura și istoria poporului român", spune prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș.
De asemenea, reprezentanții celor două instituții de învățământ superior, din Oradea și din Padova, au discutat despre extinderea parteneriatului inter-universitar în direcția organizării unor stagii de doctorat în cotutelă și propunerea de noi programe intensive combinate (BIP) pe teme din sfera studiilor socio-umaniste.
Evenimentele dedicate Marii Uniri au fost organizate cu sprijinul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, condus de prof. univ. dr. habil. Cristian Luca. Instituția promovează valorile și tradițiile românești în Italia, fiind și un promotor al colaborărilor inter-universitare dintre cele două țări, la nivel de excelență.
Vizita delegației Universității din Oradea la Padova s-a desfășurat în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0572, Cooperare, internaționalizare și management academic pentru promovarea excelenței. (B.C.)

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 14:45:56 Ora standard a Europei de Est