Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivalul de colinde ,,Noi umblăm a colinda”, ediția a XVIII-a, cu Parada portului popular

Miercuri, 4 decembrie, ora 11.00, începe

Festivalul de colinde ,,Noi umblăm a colinda”, ediția a XVIII-a, cu Parada portului popular

Miercuri, 4 decembrie 2024, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Consiliul Județean Bihor, Centrul de Cultură al judetului Bihor, Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Episcop Dr. Vasile Coman" Oradea, Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, Asociația Părinți pentru Ora de Religie - Filiala Bihor, Sindicatul Liber din Învățământ Bihor și Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, cu sprijinul ERA Park, CG&GC HiTech Solutions SRL și Asociația Cele Trei Crișuri, organizează la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea ediția a XVIII-a a Festivalului de colinde ,,Noi umblăm a colinda" în cadrul proiectului județean ,,Bihorul colindă".

Acesta debutează cu Parada costumelor populare începând cu ora 11,00, pe traseul Biroul de Evidență a Populației, zona pietonală, strada Vasile Alecsandri până la Catedrala Episcopală ,,Învierea Domnului" Oradea și încheiere la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. 
Cei selectați pentru ediția din acest an vor urca pe scena de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, începând cu ora 14,30.
Festivalul are ca obiectiv identificarea şi promovarea colindului creștin autentic de către elevii din unitățile de învățământ bihorene. El se adresează copiilor și elevilor de la toate unităţile de învăţământ din judeţ, indiferent de ciclul de învăţământ sau limba de predare şi este structurat pe două secţiuni: Colinde bihorene inedite (culese de la colindători) - sub formă de concurs şi, cea de a doua, Colinde de largă circulaţie.
 Întregul eveniment pune în valoare parteneriatul dintre Biserică - Şcoală - Familie-Comunitate.
La această ediție au fost selectați să participe, după o etapă prealabilă de jurizare un număr de 47 de grupuri: Școala Gimnazială Nr. 1 Avram Iancu , Școala Gimnazială Nr. 1 Balc, structura Almașu Mare, Liceul Tehnologic ,,Livia Maria Gego", structura Școala Gimnazială Nr. 3 Topa de Sus, Școala Gimnazială Nr. 1 Finiș, Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișelul de Sus, Școala Gimanzială ,,Puiu Sever" Ineu, structura Școala  Gimnazială Nr. 2 Husasău de Criș, Liceul Tehnologic Nr. 1 Popești, structura Școala Gimnazială Nr. 1 Cuzap, Școala Gimnazială ,,D. R. Popescu" Nojorid, structura Școala Gimnazială Nr. 2 Livada, Școala Gimnazială ,,Dr. Balași Jozsef" Curtuișeni, structura Școala Gimnazială Nr. 1 Vășad, Școala Gimnazială ,,D.R. Popescu" Nojorid, Școala Gimnazială Nr 1 Butani, Liceul Teoretic Nr. 1 Bratca, structura Școala Gimnazială Nr. 1 Beznea, Școala Gimnazială Nr. 1 Brusturi, Școala Gimnazială Nr. 1 Ciumeghiu, Școala Gimnazială Nr. 1 Derna, Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, Școala Gimnazială Nr. 1 Chijic, structura Școala Gimnazială Nr. 2 Bucuroaia, Școala Gimnazială Nr. 1 Căbești, Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca, Școala Gimnazială Nr. 1 Răbăgani, Școala Gimnazială Nr. 1 Cheresig, Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" Oradea, Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" Oradea, Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia, Liceul Tehnologic ,,Livia Maria Gego" Dobrești, structura Școala Gimnazială Nr. 2 Luncasprie, Liceul Tehnologic ,,Livia Maria Gego'' Dobrești, structura Școala Gimnazială Nr.1 Hidișel, Liceul Teoretic Nr. 1 Bratca, Școala Gimnazială ,,Aurel Pop" Oșorhei, Școala Gimnazială Nr. 1 Nucet, Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd, Școala Gimnazială Nr. 1 Căpâlna, Liceul Tehnologic Nr. 1 Suplacu de Barcău, Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" Oradea, Colegiul Tehnic ,,Ioan Ciordaș" Beiuș, Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș, Școala Gimnazială Nr. 1 Talpoș, Liceul Tehnologic ,,Livia Maria Gego'' Dobrești, Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia'' Oradea, Colegiul Național „Onisifor Ghibu" Oradea, Școala Gimnazială Nr. 1 Diosig, Școala Gimnazială ,,Iosif Vulcan" Holod, Liceul Romano-Catolic ,,Szent Laszlo" Oradea, Școala Gimnazială Nr. 1 Săcădat, Școala Gimnazială ,,Georgiu Popa" Câmpani, Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, structura Grădinița cu Program Prelungit Nr. 23 Oradea, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 45 Oradea.
În cadrul evenimentului vor susține un microrecital Corul ,,Diacon Nicolae Firu" al Liceului  Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, condus de către părintele profesor Ștefan Lakatos, Grupul ,,Moștenitorii cântecului" de la Palatul Copiilor Oradea, coordonat de d-na prof. Anamaria Gal-Turc și Grupul Vocal ,,Corinteii" al Liceului de Arte Oradea coordonați de prof. Aurica Bonțu.
 Printre criteriile de jurizare se numără: autenticitatea costumației, a repertoriului și a interpretării, gradul de dificultate al repertoriului și de interpretare a colindului în dialect. Juriul este constituit din reprezentanți ai partenerilor, cadre didactice, coordonați în calitate de președinte de către domnul Liviu Buțiu, director al Centrului de Cultură al județului Bihor.
Această manifestare, devenită un eveniment de suflet aduce împreună copii și tineri din toate zonele județului pentru a marca Praznicul Naşterii Domnului, dar și pentru a evidenția faptul că generațiile de copii, elevi și tineri sunt preocupate de identificarea, conservarea și promovarea tezaurului cultural și spiritual local, a zestrei de cântece, tradiţii şi obiceiuri care trebuie transmise mai departe, în stare nealterată.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 14:48:19 Ora standard a Europei de Est