Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concerte de Crăciun | „Bihorul colindă”, ediția a III-a

O sărbătoare a tradițiilor bihorene

Concerte de Crăciun | „Bihorul colindă”, ediția a III-a

Din 2 decembrie, începe ediția a III-a a proiectului „Bihorul colindă", cu evenimente dedicate promovării tradițiilor și obiceiurilor de Crăciun din județul Bihor. Acest demers are ca obiectiv valorificarea patrimoniului cultural local și implicarea comunităților în păstrarea și transmiterea obiceiurilor autentice.

Vicepreședintele Consilliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a prezentat ediția din acest an în cadrul unei conferințe de presă susținută vineri, 29 noiembrie 2014, alături de partenerii implicați în proiect: Ancuța Șchiop, managerul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai", Carmen Rus, managerul Filarmonicii de Stat Oradea, Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură al județului Bihor, și Alin Ștefănuț, inspectorul școlar general. 
„Acest proiect se înscrie într-un concept mai larg pe care Consiliul Județean îl derulează și care are ca scop valorificarea frumosului bihorean. Tocmai de aceea, ,,Mândru bihorean", sloganul sub care are loc acest proiect, se traduce în frumos bihorean, în bucuria de a fi parte din frumosul comunității căreia îi aparții. Vrem să continuăm să scoatem la lumină frumosul care ne caracterizează, iar colindul este, de două mii de ani încoace, forma prin care noi, bihorenii, am vestit și vom continua să vestim nașterea Mântuitorului Iisus Hristos", a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor. 
În cadrul proiectului, sunt programate, deocamdată, 57 de spectacole de colinde (numărul lor va fi de peste 60) în diverse locații precum biserici, cămine culturale și case de cultură. De asemenea, pe 4 decembrie, de la ora 11.00, bihorenii sunt invitați la Parada portului popular, în Oradea. Aceasta va începe din fața Biroului de Evidență a Populației, pe strada Republicii, continuă spre Centru, în Piața Unirii, apoi pe strada Vasile Alecsandri, ajunge la Catedrala din Centrul Civic, unde se colindă, și se încheie la Casa de Cultură. 40 de grupuri de colindători și 650 de elevi vor defila în costume tradiționale, punând în valoare frumusețea portului bihorean.
Colindătorii vor primi pachete cu bunătăți și obiecte personalizate cu motive bihorene (straiță, globuri din lemn, sticle refolosibile și magneți), toate purtând sloganul „Mândru bihorean". Motivele tradiționale care se regăsesc pe aceste obiecte sunt: „vița de vie", ca simbol al vieții, ca simbol al relației dintre om și Dumnezeu, dar și ca expresie a relației dintre om și natura pe care a creat-o Dumnezeu. Celălalt motiv este ,,calea ocolită", care arată  drumul omului prin viață, cu bune și rele, cu suișuri și coborâșuri. Aceste motive au fost luate de pe o cămașa tradițională din județul Bihor (cu denumirea tradițională de „spătoi").
Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură, a declarat: „Aceste concerte și spectacole din cadrul ,,Bihorul colindă" sunt gândite pentru a scoate la lumină tradițiile nealterate ale județului nostru. Fiecare subzonă folclorică a Bihorului - de la zona de câmpie până la cea de munte - își va aduce contribuția prin copii, grupuri folclorice și oameni care păstrează viu acest patrimoniu. Vom avea concerte în biserici, cămine culturale și culminăm cu un regal de colinde pe 17 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, unde cele mai autentice grupuri folclorice vor aduce colindul publicului. Este o ocazie prin care reafirmăm identitatea noastră culturală".
„Pentru copii, luna decembrie este una aparte, o lună de regenerare sufletească și de bucurie. Proiectul ,,Bihorul colindă" îi implică în mod direct, fie prin parada portului popular, fie prin spectacolele de colinde organizate în județ. Credem că astfel de proiecte au un rol educativ important și contribuie la păstrarea identității culturale a județului nostru", a spus Alin Ștefănuț, inspectorul școlar general. 
Un alt moment special îl reprezintă concertele dedicate copiilor, organizate de Filarmonica de Stat Oradea, care vor include și spectacole în limba maghiară.
„Oamenii dovedesc că au nevoie de această sărbătoare, au nevoie de muzică, de liniște, de colindă, de întoarcerea înapoi la tradiții în astfel de momente. În cadrul proiectului ,,Bihorul colindă", Filarmonica va organiza o săptămână întreagă de concerte dedicate copiilor, atât în limba română, cât și în limba maghiară. Vom avea colinde interpretate de orchestră și cor, într-un program care îmbină povestea Crăciunului cu momente speciale de interacțiune cu cei mici. Este o bucurie să vedem deschiderea publicului, atât pentru concertele noastre obișnuite, cât și pentru cele de colinde, care, în unele cazuri, au deja bilete vândute integral", a declarat Carmen Rus, directorul Filarmonicii de Stat Oradea. 
„Prin proiectul ,,Bihorul colindă", vrem să păstrăm și să promovăm tradițiile, textele și colindele care reprezintă patrimoniul nostru cultural. Ne dorim ca, în această lună a Crăciunului, să aducem puțină magie, liniște și un gând de apreciere față de ceea ce au creat generațiile trecute. Pregătim împreună pachetele cu obiecte tradiționale și dulciuri, iar grupurile noastre de colindători sunt gata să vestească nașterea Mântuitorului Iisus Hristos", a precizat Ancuța Șchiop, managerul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai". 
Proiectul este coordonat logistic de Consiliul Județean Bihor, cu finanțare provenită din donații și sprijinul altor instituții locale. Inspectoratul Școlar Județean susține participarea elevilor, iar Biblioteca Județeană contribuie cu materiale tradiționale și sprijin organizatoric.
 
Programul complet al concertelor „Bihorul colindă” ediția a III-a – 2024, organizat pe zile:
2 decembrie 2024 (luni)
1. Sârbi – Biserica Penticostală – ora 18:00
2. Brusturi – Biserica Ortodoxă – ora 19:30
3 decembrie 2024 (marți)
3. Diosig – Căminul Cultural – ora 18:00
4. Mihai Bravu – Biserica Ortodoxă – ora 19:30
4 decembrie 2024 (miercuri)
5. Oradea – Parada portului popular pe străzile orașului – ora 11:00
6. Oradea – Spectacol colindători – ora 14:30
7. Poienii de Sus (Buntești) – Biserica Ortodoxă – ora 17:30
8. Sâmbăta – Biserica Ortodoxă – ora 19:00
5 decembrie 2024 (joi)
9. Dobricionești – Parohia Ortodoxă – ora 17:30
10. Luncșoara (Aușeu) – Căminul Cultural – ora 19:00
6 decembrie 2024 (vineri)
11. Valea lui Mihai – Casa de Cultură – ora 18:00
12. Vășad – Căminul Cultural - Curtuișeni – ora 19:30
7 decembrie 2024 (sâmbătă)
13. Forău – Biserica din Forău – ora 17:30
14. Drăgești – Căminul Cultural – ora 19:00
9 decembrie 2024 (luni)
15. Tulca – Biserica Ortodoxă – ora 17:30
16. Mădăras – Căminul Cultural – ora 19:00
10 decembrie 2024 (marți)
17. Holod – Biserica Ortodoxă din Holod – ora 18:00
18. Lăzăreni – Biserica Ortodoxă – ora 19:30
11 decembrie 2024 (miercuri)
19. Călacea (Olcea) – Căminul Cultural – ora 17:30
20. Tinca – Casa de Cultură – ora 19:00
21. Filarmonica Oradea – Concert pentru copii – ora 09:00
22. Filarmonica Oradea – Concert pentru copii – ora 11:00
12 decembrie 2024 (joi)
23. Beiuș – Casa de Cultură – ora 17:30
24. Lazuri de Beiuș – Biserica din Hinchiriș – ora 19:00
25. Filarmonica Oradea – Concert pentru copii – ora 09:00
26. Filarmonica Oradea – Concert pentru copii – ora 11:00
13 decembrie 2024 (vineri)
27. Chișlaz – Chiraleu, Biserica Ortodoxă – ora 18:00
28. Filarmonica Oradea – Concert pentru copii – ora 09:00
29. Filarmonica Oradea – Concert pentru copii – ora 11:00
30. Sălard – Biserica Penticostală – ora 18:00
14 decembrie 2024 (sâmbătă)
31. Remeți (Bulz) – Căminul Cultural – ora 13:00
32. Cefa – Căminul Cultural – ora 16:00
33. Oradea – Casa de Cultură a Sindicatelor (organizat de Biserica Penticostală Filadelfia) – ora 18:00
34. Sânnicolau Român – Căminul Cultural – ora 18:00
15 decembrie 2024 (duminică)
35. Oradea – Biserica Sf. Ap. Andrei – ora 11:30
36. Aleșd – Biserica Ortodoxă – ora 14:00
37. Ștei – Biserica Ortodoxă Sf. Treime – ora 17:30
38. Căpâlna – Parohia Ortodoxă – ora 17:30
39. Marghita – Biserica Penticostală – ora 17:00
40. Marghita – Casa de Cultură – ora 18:30
16 decembrie 2024 (luni)
41. Oradea – Uniunea Studenților din Oradea (Filarmonica Oradea) – ora 18:00
17 decembrie 2024 (marți)
42. Oradea – Concertul mare ,,Bihorul colindă” la Casa de Cultură a Sindicatelor – ora 18:00
18 decembrie 2024 (miercuri)
43. Sântandrei – Biserica Ortodoxă Sf. Andrei – ora 17:30
44. Oradea – Ajun Simfonic (Filarmonica Oradea) – ora 19:00
19 decembrie 2024 (joi)
45. Răbăgani – Biserica Ortodoxă „Înălțarea Domnului” – ora 17:30
46. Dobrești – Sala Sporturilor – ora 19:00
47. Oradea – Ajun Simfonic (Filarmonica Oradea) – ora 19:00
20 decembrie 2024 (vineri)
48. Oșorhei – Casa de Cultură – ora 18:00
49. Nojorid – Biserica Ortodoxă „Buna Vestire” – ora 19:30
21 decembrie 2024 (sâmbătă)
50. Nucet – Biserica Ortodoxă – ora 15:00
51. Fânațe (Câmpani) – Biserica Ortodoxă – ora 16:30
52. Beiuș – Biserica Sf. Treime – ora 18:00
53. Drăgănești – Biserica nouă – ora 19:30
22 decembrie 2024 (duminică)
54. Roșia – (locație exactă nespecificată) – ora 12:30
55. Șuncuiuș – Căminul Cultural – ora 14:00
56. Gepiu – Căminul Cultural – ora 16:00
57. Oradea – Biserica Sf. Treime – ora 18:00

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 15:28:06 Ora standard a Europei de Est