Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Aniversarea a 60 de ani de învățământ superior în domeniul Geografie la Universitatea din Oradea

Vineri, 29 noiembrie 2024

Aniversarea a 60 de ani de învățământ superior în domeniul Geografie la Universitatea din Oradea

Facultatea de Geografie, Turism și Sport, prin Departamentul de Geografie, Turism și Amenajarea Teritoriului, are onoarea de a vă invita vineri, 29 noiembrie 2024 la manifestarea dedicată aniversării a 60 de ani de învăţământ geografic universitar orădean.

Un vis început în toamna anului 1964 în cadrul Institutului Pedagogic a devenit treptat o realitate, iar azi, în 2024, suntem martorii unui eveniment unic în viața unui om, aniversarea a șase decenii de învățământ geografic universitar. 
În anii de început, un grup ambițios de tineri geografi format din Alexandru Săndulache (fost rector), Ignatie Berindei (fost decan), Grigor P. Pop (fost șef de catedră), Viorica Rusu, Ana Czaholi, Emilia Greavu, Valentin Vancea, Nicolae Josan, Gheorghe Măhăra, Florian Bențe și cartograful Nicolae Zaha, împreună cu colegii istorici, au pus bazele facultății și programului de studiu Istorie-Geografie. 
Dacă în prezent, în 2024, mii de studenți, masteranzi și doctoranzi și-au desăvârșit studiile și au învățat o meserie în domeniul geografic în amfiteatrele și laboratoarele universității orădene, o datorăm cu prisosință tinerilor de acum 60 de ani, seniorilor geografiei universitare orădene de azi, unii dintre ei, ca profesorii Nicolae Josan și Florian Bențe, ajunși în pragul aniversării a șase decenii de învățământ și cercetare geografică universitară orădeană. 
Existența, de-a lungul a 60 de ani, a unei geografii universitare orădene o datorăm și sprijinului prietenilor și colegilor din celelalte centre universitare geografice din România și din învățământul preuniversitar, partenerilor și colaboratorilor din mediul socio-economic public și privat, precum și profesorilor asociați din străinătate.
În prezent, Facultatea de Geografie, Turism și Sport este un pilon de bază al Universității din Oradea, cu programe de studii diverse, în limbile română și engleză, pe toate cele trei cicluri de învățământ superior și cu activitate de cercetare de referință.
Deschiderea evenimentului va avea loc vineri, 29 noiembrie 2024, în Aula Magna a Universității din Oradea, de la ora 13.00. Cu această ocazie, vom celebra aniversarea a 85 de ani de viață ai Profesorului Nicolae Josan și cei 80 de ani ai Profesorului Florian Bențe.
Partea a doua a evenimentului este dedicată instituțiilor academice partenere cu programe de geografie, din ţarǎ și din străinătate, dar și colaboratorilor și partenerilor din mediul socio-economic. Evenimentul promite să fie unul plin de emoție, recunoaștere și celebrare a istoriei și realizărilor în ceea ce privește Geografia la Universitatea din Oradea. 
Distinși invitați, membrii Departamentului de Geografie, Turism și Amenajarea Teritoriului, alături de cei peste 400 de studenți, masteranzi și doctoranzi geografi, vă așteaptă cu drag la Universitatea din Oradea cu ocazia acestui eveniment.
Cu aleasă considerație,
         Prof. univ. dr. Alexandru Ilieș, decan
         Conf. univ. dr. Ioana Josan, director departament
         Conf. univ. dr. Vasile Grama, prodecan
         membrii Departamentului de Geografie, Turism și Amenajarea Teritoriului
                              Facultatea de Geografie, Turism și Sport


Felicitări, dragilor!
Mulţumim pentru invitaţie!

Să trăiască şi să înflorească Geografia la Universitatea din Oradea!
Cu aleasă preţuire,
Ovidiu Dan


Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:12 Ora de vară a Europei de Est