Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Calitate dorim atât cadre didactice, cât și elevi

Calitatea - un atu pentru viitor

Calitate dorim atât cadre didactice, cât și elevi

Acest deziderat cuprins în titlu așa restrâns, extins apoi în cadrul triadei școală-familie-comunitate din inițiativa Universității Politehnica Timișoara, Agenția Regională pentru Protecția Mediului Timișoara, Aquatim SA, Retim SA, Tüv Thüringen Karpat s-a reflectat prin diseminarea exemplelor de bune practici și studii de cercetare cuprinse în lucrările din cadrul Simpozionului Calitatea - un atu pentru viitor.

De la Școala Gimnazială „Avram Iancu" din Oradea la secțiunea cadre didactice a participat prof. Serac Călin și prof. Bondar Zita având lucrare și la secțiunea elevi coordonând elevii Vasile Ilinca, Bughiu Ana, Sărmășan Daria, Marian Laura și Costa Alexia. Aflându-se în dublă ipostază, ca manager al unității și profesor la clasă, cunoscând devotamentul cadrelor didactice de la învățământul primar și gimnazial, prof. Călin Serac s-a putut constitui portavocea care să prezinte cu rigori științifice acțiunile întreprinse de școala pe care o reprezintă, pentru a îndeplini standarde la cote maxime. La rigorile științifice, prof. Zita Bondar a venit cu completări pline de sensibilitate artistică, printre altele creând un context imaginar prin următoarele versuri:   
La ceas aniversar
 
La Ziua Școlii calitate dorim
Pentru că fel și fel de oaspeți ne vin:
Fuduli, modești, buni și răi, culți și inculți,
Distinși profesori, elevi cu-ai lor părinți.
 
Vine doamna roșcovană
Îmbrăcându-se în blană
Bărbatul chipeș la costum
Potrivindu-și pantoful bun.
 
Unui dascăl cu părul bălan
Un elev știut cam năzdrăvan
Se laudă că ia bursă, are bani
Și foarte mulți fani, cu sute de Like-uri.
 
De prin sălile de clase
Vin Ilene Cosânzene
Și cu ele Feți-Frumoși
Elevi deștepți și cuminți.
 
 
Directorul speech-ul își rosti,
În cor „La mulți ani!" se auzi
Școala-aceasta gazdă-nțeleaptă
Pe toți la masă vă așteaptă!
 
Sunt așezate bucatele
Și la ochi și la gust plăcute,
Alune, mere și-alte fructe
Sucuri naturale proaspete
Ape de izvor, cristaline.
 
La un așa ospăț, la masă
Elevii doresc să rostească:
„Școala noastră-i a doua casă
La mulți ani, deci, ea să trăiască!"
 
Iar pentru data viitoare
La următoare-aniversare
Școala noastră vă reașteaptă
Cu invitația lansată!
 
Dacă în cadrul prezentărilor, la secțiunea destinată cadrelor didactice, imaginea școlii noastre s-a dovedit a fi promovată, încât cadrele didactice din toată țara participante au apreciat nota noastră de originalitate, la rândul nostru, am avut deosebita plăcere să coordonăm echipele de elevi care sârguincioși, în cadrul cercetării lor au evidențiat că educația de calitate nu presupune doar transmiterea de cunoștințe, ci și construirea unor relații bazate pe încredere, empatie și sprijin emoțional. În acest sens, s-au identificat trei concepte-cheie care, în viziunea elevilor, definesc o educație de calitate: Simpatia, Sociabilitatea și Slujirea. De asemenea, au subliniat importanța unui stil de viață echilibrat, care include obiceiuri sănătoase și organizarea eficientă a timpului, pentru a sprijini atât performanța școlară, cât și bunăstarea fizică și mentală. Astfel, s-a ajuns la concluzia, că educația nu este doar despre ceea ce elevii învață în școală, ci și despre cum să se îngrijească de ei înșiși, de sănătatea lor. Desigur, din mulțimea elevilor care au participat la studii de cercetare, pentru diseminarea rezultatelor, au fost selectați reprezentanți ai elevilor. În spatele lor se află echipa de elevi, așa-ziși tehnicieni, care s-au ocupat de sonorizare și buna calitate a redării prezentărilor din cadrul simpozionului, ale căror nume deși nu sunt pomenite, se știe că le apreciem disponibilitatea și seriozitatea, fără de care, nu puteam desfășura activitatea în condiții optime.
În ce ne privește pe noi, cadre didactice, cu modestie admitem că în tendința spre calitate suntem plini de râvnă, încât eșecurile le considerăm ca trepte indispensabile de trecut, care ne apropie pas cu pas de atingerea succesului. Noi, cadrele didactice de la școala noastră, nu suntem nici pe departe perfecți, dar chiar dacă nu trâmbițăm, ducem lupte uriașe cu noi înșine spre a atinge calitatea, încât, să putem fi exemple de urmat, atât în viața personală, cât și profesională. Avem rezultate temporare, dar și de lungă durată, în drumul spre calitate și acestea ne servesc imbold spre a cere calitate și de la elevii noștri. Un cadru didactic din țară, a ales să prezinte la simpozion calitatea ca standard cerut în domeniul chimiei, condimentând prezentarea prin povestirea unei secvențe amuzante de pe parcursul studiului de cercetare, când elevii după ce pe parcursul zilei au lucrat atât de mult ca să obțină ceva de calitate încât cercetarea extinzându-se după miezul nopții au ajuns să converseze Eu perfect compus, Tu perfect compus... oboseala spunându-și cuvântul. E uman să avem limite, deci, nu putem dintr-odată, în aceeași zi, să devenim perfecți, decât, doar conjugând verbul perfect. La partea întrebări-răspunsuri, elevii noștri au dat dovadă de faptul că nu numai teoria au însușit-o, ci au practică în citirea detaliată a etichetelor produselor, în renunțarea la junkfood-uri, zahăr și altele dăunătoare organismului. Deci, atât cadre didactice, cât și elevi ai școlii noastre, calitate dorim și la asta, Doamne-ajută!
Prof. Bondar Zita

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:01 Ora de vară a Europei de Est