Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat”, ediția a VI-a

Distincția de excelență ,,Investește în resursa umană” a fost acordată domnului arhitect Seculici Gheorghe

Conferința ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat”, ediția a VI-a

Centrul de Cercetare în Drept SARA, alături de Centrul Cultural al județului Arad, a organizat conferința cu participare internațională ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat", ediția a VI-a, în perioada 15-16 noiembrie 2024.

Conferința este o activitate în cadrul proiectului cu același nume finanțat de Consiliul Județean Arad prin Centrul Cultural Județean Arad.
Cuvântul de deschidere a conferinței a fost exprimat de președintele Consiliului Județean Arad, domnul Cionca-Arghir Iustin-Marinel.
Domnul prorector prof. univ. dr. Bocîi Sevastian-Liviu a adresat cuvântul de salut din partea conducerii Universității ,,Aurel Vlaicu" din Arad, instituție prezentă la această ediție cu trei teme de cercetare, coordonate de cadre didactice de la Facultatea de Științe Umaniste și Sociale, precum și de la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Asistenţă Socială.
În plenul conferinței, președintele Centrului de Cercetare în Drept SARA, domnul general de brigadă (r), ing. ec. dr. Iancu Nicolaie, a oferit distincția de excelență ,,Investește în resursa umană", domnului arhitect Seculici Gheorghe, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad.
 ,,Suntem onorați să avem alături de noi o personalitate recunoscută atât la nivel național, cât și internațional, apreciat și iubit de arădeni, pe domnul arhitect Seculici Gheorghe, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, căruia îi înmânăm distincția de excelență ,,Investește în resursa umană", pentru întreaga sa viață profesională dedicată semenilor", a spus, printre altele, președintele Centrului de Cercetare în Drept SARA, domnul general de brigadă (r), ing. ec. dr. Iancu Nicolaie.
Spicuim din Laudatio: ,,Comunitățile locale se construiesc prin oamenii care la un moment dat își asumă răspunderea publică, comunică în spațiul public pentru a crește încrederea în autoritățile publice, în instituțiile publice și, nu în ultimul rând, programează activități astfel încât, să unească comunitățile profesionale pentru a putea fi inițiate și/sau consolidate parteneriate între entitățile publice și cele private.
    În procesul de dezvoltare a județului Arad un rol important l-a avut și îl are Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad care facilitează formarea antreprenorilor competitivi prin cursuri de specialitate, derulează activități care au ca scop cooperarea transfrontalieră în economie și dezvoltarea Regiunii de Vest a României.
  În cadrul conferinței ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat", ediția a VI-a, ne-am propus să evidențiem o personalitate care de-a lungul timpului a acționat animat de un gând constant, acela de a dezvolta orașul și județul Arad.
           Ca arhitect și urbanist a urmărit și dorește să facă vizibil mediul de afaceri din județ, valorizând antreprenoriatul pe plan național și internațional, implicându-se în elaborarea proiectelor și luarea măsurilor adecvate pentru a consolida industria și a dezvolta agricultura în zonă. Domnul arhitect Gheorghe Seculici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, este un exemplu pentru noi toți... Apreciind, că sunteți un model în managementul organizațiilor, mentor pentru tineri, ancorat în realitatea economică românească, un OM înzestrat cu înțelepciune, echilibru și bunătate, vă oferim distincția ,,Investește  în resursa umană" în semn de recunoaștere a contribuțiilor pe care le-ați adus în procesul de construire a județului Arad și prin investiția în resursa umană".
Programul conferinței a fost structurat pe 17 teme principale care au fost abordate în mod interdisciplinar și integrat sub coordonarea directorului de proiect, doamna prof. univ. dr. habil. Iancu Elena-Ana de la Facultatea de Științe Umaniste și Sociale din cadrul Universității ,,Aurel Vlaicu" din Arad, cadru didactic al Universității ,,Agora" din Oradea, Facultatea de Științe Juridice și Administrative, vicepreședinte al Centrului de Cercetare în Drept SARA și președinta Asociației EMERA din Arad.
Secțiunile de studii aplicate integrate în program la care au participat și studenți au fost organizate de Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Asistenţă Socială  din cadrul UAV, prin  Centrul de Cercetare, Dezvoltare si Inovare în Psihologie și de către Inspectoratul de Poliției al județului Arad, prin Serviciul de Criminalistică.
Studiile vor fi publicate în International Journal of Legal and Social Order https://ijlso.ccdsara.ro/ indexată în: ERIH PLUS, HEIN ONLINE, WorldCat, Central and Eastern European Online Library, KVK, ICI Journal Master List, Stanford Libraries etc. sau în revistele partenerilor.
Partenerii ediției au fost: Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad, Consiliul Județean Arad, Academia de Științe Juridice din România, Uniunea Juriștilor din România, Asociația Română de Științe penale, Asociația Criminaliștilor din România, Centro Studi di Fiscalita`e Finanza Internazionale (Italy), Asociația EMERA Arad, Asociația Avocaților penaliști din România, Inspectoratul de Poliție al județului Arad.
           În încheiere, doamna prof. univ. dr. habil. Iancu Elena-Ana a mulțumit participanților pentru că și la această ediție au prezentat proiecte importante care se adresează comunităților academice și comunității locale arădene, apreciind că este important ca: ,,cercetătorii, cadrele didactice să vină în spațiul public și în comunitățile locale, să prezinte preocupările lor în afara sălilor de curs, să prezinte rezultatele studiilor elaborate în cadrul unor echipe de cercetare formate din teoreticieni și practicieni din țară și/sau străinătate.
           Când reprezentanții unor autorități sau instituții publice se alătură teoreticienilor și/sau practicienilor, ei contribuie, implicit, la creșterea gradului de încredere în autoritățile și/sau instituții respective, iar munca de cercetare își vede și își culege roadele prin aplicabilitate în constructele durabile oferite societății".
           Programul conferinței poate fi vizualizat aici: https://ccdsara.ro/conference-pshsc-2024/
Din programul conferinței prezentăm în sinteză următoarele: studiile de cercetare au fost semnate de 110 autori, care au realizat 93 de lucrări structurate în 17 paneluri, cu afilieri la 61 de organizații dintre care 24 din străinătate. Dintre acestea sunt: 38 de universități dintre care 18 din străinătate, școli doctorale șase, dintre care una din străinătate, institute de cercetare șase, dintre care patru din străinătate. De asemenea, afilieri mai sunt la Curtea Constituțională din România, la Academia de Științe Juridice din România, la Academia de Științe și Arte din Bulgaria, la Academia de Poliției ,,Alexandru Ioan Cuza" din București, la D.I.I.C.O.T. Bihor și la LOGIC PRO ROM Security.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:12:30 Ora de vară a Europei de Est