Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ziua Biblie a fost marcată la Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei

Ziua Bibliei este sărbătorită în țara noastră în fiecare an în 13 noiembrie

Ziua Biblie a fost marcată la Colegiul Național „Avram Iancu” din Ștei

Marți, 12 noiembrie 2024, la Colegiului Național „Avram Iancu" din Ștei, în cadrul unui eveniment organizat de catedra de religie, a fost marcată Ziua Bibliei, sărbătorită în țara noastră în fiecare an pe data de 13 noiembrie, moment important din calendarul creștin din România, zi în care este serbat Sfântul Ioan Gură de Aur.

Activitatea s-a desfășurat în Sala de Festivități a Colegiului Național „Avram Iancu" din Ștei, avându-i ca protagoniști pe elevii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, îndrumați de profesorii coordonatori, cu sprijinul conducerii unității de învățământ, ca parte a echipei de proiect, formată din prof. Cristian Andru, director, respectiv prof. Cristian Gavriș, director adjunct; coordonator pentru proiecte şi programe educative școlare, prof. Mihaela Zaha, prof. Nicolae Magda, prof. Codruța Tulvan, responsabil de proiect fiind prof. Gheorghe Drăgan, în colaborare cu prof. Vasile Buhaș și profesorii diriginți ai Colegiului.
Scopul acestei activități a fost evidențierea unui moment important din calendarul creștin, încurajarea tinerei generații de a citi Biblia, conștientizarea elevilor cu privire la valoarea Cuvântului lui Dumnezeu precum și consolidarea cunoștințelor referitoare la Sfânta Scriptură, Cartea de căpătâi a tuturor creștinilor, sursa de inspirație a  scriitorilor din literatura universală de mai târziu.
Un moment important în desfășurarea acestui eveniment a constat în realizarea unui stand de biblii, organizat în sala de festivități, moment coordonat de către consilierul educativ al școlii, prof. Mihaela Zaha. Elevii Colegiului Național „Avram Iancu" au avut ocazia să viziteze și să vizualizeze (atât în pauze, sub îndrumarea profesorilor diriginți, cât și la orele de religie) diferite ediții ale Bibliei în limba română, dar și ediții în limba engleză, franceză, italiană, germană, spaniolă sau ediții pentru copii și biblii de studiu. Cel mai vechi exemplar expus, a fost o ediție a Noului Testament din vremea Regelui Ferdinand (1922), pus la dispoziția școlii pentru acest eveniment de către doamna profesor Mihaela Zaha.
Activitatea propriu-zisă a debutat cu elevii Sara Bidiga din clasa a XI-a B și David Crișan din clasa a IX-a A în calitate de prezentatori, care au punctat diferitele momente din programul activității. Cuvântul de deschidere i-a revenit prof. Nicolae Magda care a rostit rugăciunea „Tatăl nostru".  În continuare, domnul profesor a prezentat un material referitor la istoria traducerii Bibliei în limba română, edițiile cele mai importante care au fost puse la dispoziția poporului român prin îngrijirea preoților Bisericii Ortodoxe Române, arătând astfel importanța prețuirii Bibliei și încurajând lectura acesteia.
Momentele derulate au fost interesante, interactive, cei prezenți având ocazia să urmărească un material PowerPoint, realizat de către elevii David Crișan și Albert Tanțoș din clasa a IX-a A, profesor coordonator Gheorghe Drăgan, prezentare care a pus în lumină valoarea Bibliei ca text sacru, influența ei asupra culturii și artei, o succintă istorie a traducerii ei, puterea ei transformatoare, precum și mesajul principal al Bibliei: mântuirea prin credința în Domnul Iisus Hristos!
Parte importantă a Bibliei, Cartea Psalmilor, a fost evidențiată la acest eveniment prin evocarea unora dintre cele mai frumoase texte biblice: Psalmii 23 și 136, recitați de către elevele Daria Anamaria Mușet și Andreea Ținte din clasa a XI-a A, coordonator prof. Tulvan Codruța, iar Psalmul 1 a fost recitat de elevul David Fofiu din clasa a IX-a D, coordonat de prof. Drăgan Gheorghe. Momentul a scos în evidență trăirile sufletești pline de bogăție spirituală, rugăciunile și cântecele oamenilor Bibliei în diferite momente ale vieții. Domnul profesor Buhaș Vasile a adresat elevilor câteva cuvinte despre valoarea Sfintelor Scripturi din punct de vedere al creației muzicale, amintind frumoasa operă muzicală inspirată din Rugăciunea „Tatăl nostru", compusă de marele compozitor român Ciprian Porumbescu.
   Activitatea a continuat cu lectura unui text biblic din Parabolele Domnului Iisus, sursă nesecată de învățătură. Mesajul acestora deopotrivă inspiră și intrigă pe măsură ce ascultătorul sau cititorul se apropie cu credință de Sfânta Scriptură. Pilda fiului risipitor a fost interpretată în lectura elevei Daria Hrana din clasa a IX-a D.
Tot în cadrul acestui proiect elevele Doroteea Mocan, Lois Colte din clasa a IX-a B, Denisa Matei din clasa a IX-a C și Bianca Matei din clasa a XI-a D au pregătit o planșă reprezentativă. De asemenea, colegii lor, Iasmina Filip din clasa a X-a B, Flavia Nica, din clasa a XI-a A, Sara Țurcaș, din clasa XI-a D au realizat citate cu versete din Biblie care au fost afișate pe afișierul școlii, precum și un acronim al bibliei realizat de elevul David Gabor din clasa a IX-a A. La pupitrul tehnic, elevii David Lazăr din clasa a X-a B, Cătălin Cioară, Paul Epureanu și Rareș Ienciu din clasa a XI-a A au asigurat buna desfășurare a evenimentului.
La finalul acestei activități, elevii prezenți au fost provocați să își testeze cunoștințele biblice printr-un joc-concurs educativ realizat pe platforma Kahoot. Activitatea s-a încheiat cu înmânarea de premii, câte o Biblie - bineînțeles! - pentru primii trei elevi clasați.
Mulțumim conducerii Colegiului Național „Avram Iancu" din  Ștei  pentru sprijinul acordat și felicităm pe toți cei care s-au implicat în acest proiect, atât elevi cât și profesori!
 
„Iar cuvântul Domnului rămâne în veac. Și acesta este cuvântul, care vi s-a binevestit".
(Sfântul Apostol Petru)
 
Prof. Gheorghe Gavril Drăgan
 
Felicitări, distinse domnule profesor Gheorghe Gavril Drăgan, pentru minunatul reportaj realizat!
Felicitări colectivului de elevi și profesori!
Mesajul Dvs. este unul special și emoționant, care ne bucură, fiind și o premieră în învățământul bihorean, cel puțin noi nu am mai primit spre publicare un asemenea articol educativ, de Ziua Bibliei!
Cu aleasă prețuire,
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 08:58:44 Ora standard a Europei de Est