Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sărmăluțele în dovleac, creația echipei C.T. „Mihai Viteazul” la Festivalul „D ale porcului, ediția 2024”

O poveste a gusturilor tradiționale

Sărmăluțele în dovleac, creația echipei C.T. „Mihai Viteazul” la Festivalul „D ale porcului, ediția 2024”

Pe 10 noiembrie 2024, echipa Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" a participat cu entuziasm la Festivalul-concurs „D'ale porcului", ediția 2024, care s-a desfășurat în parcarea Era Park din Oradea. Deși vremea a fost răcoroasă, atmosfera a fost una de sărbătoare, iar echipa școlii a avut ocazia să prezinte publicului o gamă variată de preparate tradiționale din carne de porc, dar și un preparat special, gândit și realizat cu multă dragoste și pricepere.

Sub îndrumarea „masterchef-ului" nostru, Lavinia Popa și cu ajutorul elevilor talentați - Hamouch Alina, Cioara Fabian, Dandi Darius și Riț Cristian - echipa a reușit să creeze un preparat inovativ, care a captat atenția nu doar a juriului, ci și a vizitatorilor veniți să savureze deliciile concursului. Preparatul special, un amestec de tradiție și inovație, a fost o adevărată poveste culinară: sărmăluțele în foi de varză dulce coapte în dovleac plăcintar, asezonate cu ciolan bine rumenit.
Acest preparat a fost gândit cu un scop precis: să adune în fiecare mușcătură esența toamnei și a iernii, reunind aromele și ingredientele specifice celor două anotimpuri. Dovleacul plăcintar, simbol al toamnei, a fost ales pentru a găzdui sărmăluțele cu carne de porc, iar în interiorul acestora se ascundeau gusturi autentice de varză dulce, carne fragedă și condimente care evocau amintirile iernii. Ciolanul de porc, rumenit cu răbdare și atenție, a completat perfect acest tablou culinar, aducând o notă de sărbătoare și o textură crocantă care se potrivea de minune cu restul preparatului.
Pe lângă această capodoperă culinară, echipa a mai pregătit și alte preparate tradiționale care au făcut senzație printre participanți: cârnați, caltaboși ca la mama acasă, toroș, frigărui, piftie cu legume și pulpă de porc. Acestea au fost realizate cu grijă, respectând rețetele transmise din generație în generație, aducând astfel un omagiu tradițiilor culinare din zona noastră.
Preparate cu suflet, pline de savoare și autenticitate, toate aceste mâncăruri au fost apreciate nu doar de juriul format din profesioniști în gastronomie (Chef Emanuel Mocan , M.A.C. Cerasela Lungu, Chef Nina Rus,  arheolog culinar Mircea Groza, Pastry Chef Flavian Dobre, Chef Ciprian, Chef Alexandru Șandrău, Chef George Furdui și Adina Marciuc - reprezentant Comtim), dar și de vizitatorii care au venit să le savureze. Toate eforturile echipei C.T. Mihai Viteazul au fost răsplătite cu un premiu I, un rezultat binemeritat, ce a reflectat nu doar calitatea preparatelor, ci și munca în echipă și pasiunea cu care au fost realizate.
În spatele fiecărei rețete se află o muncă de echipă, dar și o dorință de a promova învățământul tehnologic și profesional dual. Concursul a fost, astfel, o oportunitate de a arăta publicului și juriului nu doar abilitățile elevilor și ale profesorilor, ci și legătura strânsă dintre tradiție și educație. Fiecare elev a învățat nu doar cum să pregătească mâncăruri delicioase, dar și cum să lucreze împreună, să își coordoneze eforturile și să aducă în față rețete care sunt o adevărată comoară a patrimoniului culinar local.
Felicitări tuturor celor implicați în acest proiect frumos! Fiecare membru al echipei - Chiș Marian Dragoș, Dandi Darius, Ciora Fabian, Riț Cristian, Pora David, Șandor Levi, Tăședan Rareș, Hamouch Alina, Maia Călin, Ghemiș Iasmina, Buibaș Ioana, Bodea Cristina, Tătar Bogdan, Popa Andrea, Pintea Marina, Piko Denis, Fordan Ana, Manici Nicole, Bodogai Diana - a dat dovadă de dedicație și profesionalism, iar profesorii coordonatori, director, prof. dr. Filimon Ruben, director adjunct Filip Marinela, Popa Lavinia, Cadar Otilia, Dicu Florentina, Negruțiu Dora, Bucșa Daniela, Perțe Adina, Chipurici Crina, Radu Florica, Boja Mariana, Tipi Izabella și Gavriș Patricia, au ghidat elevii cu răbdare și pasiune pentru meseria lor.
Mulțumiri organizatorilor și tuturor celor care au susținut echipa C.T. ,,Mihai Viteazul", iar acest premiu este o dovadă a potențialului remarcabil al elevilor noștri, care, pas cu pas, duc mai departe tradițiile și cunoștințele din domeniul gastronomiei.
Director adjunct Marinela Filip

Trimite email
luni, 7 aprilie 2025, 00:27:58 Ora de vară a Europei de Est