Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Lobby bihorean la București

Marți, „seară bihoreană”, în Capitală

Lobby bihorean la București

Marți seara (28 iulie 2009), am organizat la București o ,,Seară bihoreană”, eveniment la care au participat aproximativ 300 de persoane, reprezentanți ai unor firme mari de consultanță, avocatură, fonduri de investiții, tour-operatori naționali și instituții financiare, alături de diplomați și consilieri economici ai misiunilor diplomatice.

 Scopul acestei seri a fost atragerea investițiilor în județul Bihor și impulsionarea dezvoltării județului printr-un program de acțiuni concrete. La seara bihoreană a participat printre alții domnul Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării Regionale și Locuinței, ambasadori, consuli, atașați comerciali și economici.
 A avut loc o cină oficială cu specific bihorean, decorațiuni folclorice, program artistic cu cântece bihorene, prezentare tradiții și obiceiuri, prezentare imagini din Bihor. S-au purtat discuții despre oportunitățile de afaceri din Bihor și despre  avantajele pe care județul Bihor le oferă investitorilor.
 Cu acest prilej, am subliniat prioritățile de dezvoltare ale Bihorului pentru acest mandat: reabilitarea și dezvoltarea aeroportului, infrastructura de drumuri ale județului și utilitățile. Aceste ținte precise de acțiune vor avea ca efect atragerea investițiilor în județ, deoarece infrastructura este vector de interes pentru oricine își dorește să investească într-o zonă.
 Consider că este prioritar ca Aeroportul Oradea trebuie dezvoltat și reabilitat, deoarece nu a beneficiat de niciun fel de fonduri în ultimii ani. Aeroportul este pe lista de 11 de aeroporturi prioritare din România, și trebuie să beneficieze de reabilitare, fiind un punct important al dezvoltării regiunii. De asemenea, Bihorul are aproape 1000 de km drumuri județene. În ultimii 19 ani s-au efectuat numai plombări și întreținere, nu reparații capitale și nici drumuri noi. Consiliul Județean Bihor a făcut anul trecut 80 de km de drumuri noi. În prezent, se realizează drumul Padiș, pe o finanțare europeană de 20 de milioane de euro, zonă cu potențial turistic important. Mai mult s-a relizat un Masterplan de sute de milioane de euro care să asigure alimentarea cu apă în tot județul.
 Anii trecuți s-au construit doar supermarketuri în Bihor. Trebuie să atragem oameni care să investească în producție. Sperăm ca toate acestea să scoată județul Bihor de pe ultimele locuri în ceea ce privește venitul populației. Ne-am asumat, în aceste vremuri de criză, să găsim o cale de a dezvolta județul. Atragerea de fonduri și investitori, promovarea afacerilor bihorene și potențialului turistic sunt câteva din direcțiile de acțiune pe care mergem. 
 Consider că odată cu infrastructura vin și investițiile în dezvoltare și turism. Unul din domeniile pe care Consiliul Județean Bihor dorește să le dezvolte în următorii ani este turismul. Datorită potențialului turistic al Bihorului, ape termale, peisaje montane, râuri de munte, relief carstic spectaculos, există oportunitatea de a dezvolta pe termen lung un domeniu de activitate care conține în mare măsură servicii cu valoare adăugată. În condițiile actualei crize economice, dezvoltarea economică nu se mai poate axa pe industrie și comerț, iar serviciile rămân ca motor de dezvoltare. Așezarea geografică a județului face ca turiștii să aibă un acces facil la punctele turistice.
 Acest program va continua și cu o activitate de lobby la reprezentanțele comerciale și diplomatice ale statelor cu potențial investițional pentru a prezenta oportunitățile de afaceri pe care le are Bihorul și de a promova interesele oamenilor de afaceri din Bihor. Bihorul va fi reprezentat în viitor și de un brand turistic puternic. Turismul va fi unul dintre vectorii importanți de dezvoltare a județului. În acest scop se va avea în vedere ca politica de dezvoltare și modernizare a infrastructurii să țină cont de acest lucru.
 Dezvoltarea durabilă a turismului se va face pe două direcții mari de acțiune: dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de turism și promovarea atracțiilor și serviciilor turistice. Prima direcție de acțiune va însemna în special investiții în infrastructura rutieră din zonele turistice și amenajări ale punctelor de interes turistic. A doua direcție va însemna dezvoltarea unui brand turistic propriu al județului Bihor și promovarea intensă a acestuia împreună cu serviciile turistice. În tot acest proces de dezvoltare se va urmări ca toate măsurile să aibă un impact minim asupra mediului și activitățile promovate să nu afecteze peisajele și punctele de atracție.
 Am gândit acest program în două etape: prima este la nivel național, în care vom contacta cât mai mulți potențiali investitori. În cea de-a doua, la nivel european, împreună cu mai multe județe din jurul nostru, vom organiza un eveniment la care să invităm jucători majori din mediul economic internațional. Cea de-a doua etapă este planificată să se desfășoare la mijlocul acestei toamne cel mai probabil la Bruxelles sau Strasbourg. (Dumitru Crăciun)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:01:23 Ora standard a Europei de Est