Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lobby bihorean la București

Marți, „seară bihoreană”, în Capitală

Lobby bihorean la București

Marți seara (28 iulie 2009), am organizat la București o ,,Seară bihoreană”, eveniment la care au participat aproximativ 300 de persoane, reprezentanți ai unor firme mari de consultanță, avocatură, fonduri de investiții, tour-operatori naționali și instituții financiare, alături de diplomați și consilieri economici ai misiunilor diplomatice.

 Scopul acestei seri a fost atragerea investițiilor în județul Bihor și impulsionarea dezvoltării județului printr-un program de acțiuni concrete. La seara bihoreană a participat printre alții domnul Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării Regionale și Locuinței, ambasadori, consuli, atașați comerciali și economici.
 A avut loc o cină oficială cu specific bihorean, decorațiuni folclorice, program artistic cu cântece bihorene, prezentare tradiții și obiceiuri, prezentare imagini din Bihor. S-au purtat discuții despre oportunitățile de afaceri din Bihor și despre  avantajele pe care județul Bihor le oferă investitorilor.
 Cu acest prilej, am subliniat prioritățile de dezvoltare ale Bihorului pentru acest mandat: reabilitarea și dezvoltarea aeroportului, infrastructura de drumuri ale județului și utilitățile. Aceste ținte precise de acțiune vor avea ca efect atragerea investițiilor în județ, deoarece infrastructura este vector de interes pentru oricine își dorește să investească într-o zonă.
 Consider că este prioritar ca Aeroportul Oradea trebuie dezvoltat și reabilitat, deoarece nu a beneficiat de niciun fel de fonduri în ultimii ani. Aeroportul este pe lista de 11 de aeroporturi prioritare din România, și trebuie să beneficieze de reabilitare, fiind un punct important al dezvoltării regiunii. De asemenea, Bihorul are aproape 1000 de km drumuri județene. În ultimii 19 ani s-au efectuat numai plombări și întreținere, nu reparații capitale și nici drumuri noi. Consiliul Județean Bihor a făcut anul trecut 80 de km de drumuri noi. În prezent, se realizează drumul Padiș, pe o finanțare europeană de 20 de milioane de euro, zonă cu potențial turistic important. Mai mult s-a relizat un Masterplan de sute de milioane de euro care să asigure alimentarea cu apă în tot județul.
 Anii trecuți s-au construit doar supermarketuri în Bihor. Trebuie să atragem oameni care să investească în producție. Sperăm ca toate acestea să scoată județul Bihor de pe ultimele locuri în ceea ce privește venitul populației. Ne-am asumat, în aceste vremuri de criză, să găsim o cale de a dezvolta județul. Atragerea de fonduri și investitori, promovarea afacerilor bihorene și potențialului turistic sunt câteva din direcțiile de acțiune pe care mergem. 
 Consider că odată cu infrastructura vin și investițiile în dezvoltare și turism. Unul din domeniile pe care Consiliul Județean Bihor dorește să le dezvolte în următorii ani este turismul. Datorită potențialului turistic al Bihorului, ape termale, peisaje montane, râuri de munte, relief carstic spectaculos, există oportunitatea de a dezvolta pe termen lung un domeniu de activitate care conține în mare măsură servicii cu valoare adăugată. În condițiile actualei crize economice, dezvoltarea economică nu se mai poate axa pe industrie și comerț, iar serviciile rămân ca motor de dezvoltare. Așezarea geografică a județului face ca turiștii să aibă un acces facil la punctele turistice.
 Acest program va continua și cu o activitate de lobby la reprezentanțele comerciale și diplomatice ale statelor cu potențial investițional pentru a prezenta oportunitățile de afaceri pe care le are Bihorul și de a promova interesele oamenilor de afaceri din Bihor. Bihorul va fi reprezentat în viitor și de un brand turistic puternic. Turismul va fi unul dintre vectorii importanți de dezvoltare a județului. În acest scop se va avea în vedere ca politica de dezvoltare și modernizare a infrastructurii să țină cont de acest lucru.
 Dezvoltarea durabilă a turismului se va face pe două direcții mari de acțiune: dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de turism și promovarea atracțiilor și serviciilor turistice. Prima direcție de acțiune va însemna în special investiții în infrastructura rutieră din zonele turistice și amenajări ale punctelor de interes turistic. A doua direcție va însemna dezvoltarea unui brand turistic propriu al județului Bihor și promovarea intensă a acestuia împreună cu serviciile turistice. În tot acest proces de dezvoltare se va urmări ca toate măsurile să aibă un impact minim asupra mediului și activitățile promovate să nu afecteze peisajele și punctele de atracție.
 Am gândit acest program în două etape: prima este la nivel național, în care vom contacta cât mai mulți potențiali investitori. În cea de-a doua, la nivel european, împreună cu mai multe județe din jurul nostru, vom organiza un eveniment la care să invităm jucători majori din mediul economic internațional. Cea de-a doua etapă este planificată să se desfășoare la mijlocul acestei toamne cel mai probabil la Bruxelles sau Strasbourg. (Dumitru Crăciun)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:37 Ora de vară a Europei de Est