Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Voi sunteți seminție aleasă, preoție împărătească, neam sfânt”...

,,Pacea mea v-o las vouă”, a zis Hristos!

,,Voi sunteți seminție aleasă, preoție împărătească, neam sfânt”...

Astăzi (duminică, 17 noiembrie 2024), am avut onoarea să-l ascultăm cu un cuvânt de învățătură la Sfânta Liturghie, săvârșită la Biserica Ortodoxă Sf. Apostol Andrei din Oradea, pe Preacucernicul Părinte Protopop Grigore, protopop onorific al Vișeului, slujitor vrednic în Episcopia Maramureșului și Sătmarului, după cum ni l-a prezentat părintele vicar Vasile Bota, părintele paroh al bisericii noastre.

            Dincolo de Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina, Preacucernicul Părinte Protopop Grigore ne-a pus la suflet și alte învățături pe care ni le transmite bunul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, prin pilde și evanghelii.
           ,,După ce în toți anii aceștia, am trecut prin atâtea șocuri și emoții și frică de pandemie și război, o veste bună a venit, că va fi pace. Și lumea începe să deschidă ochii, să zâmbească și să fie fericită. Asta este, fraților: ,,Pacea mea v-o dau vouă. Pacea mea v-o las vouă, a zis Hristos. Deci pacea, fraților, este cea pe care ne-a adus-o nouă Dumnezeu. Și n-au voie oamenii să se amestece în rânduielile lui Dumnezeu. Pentru că orice război este oribil, nu-i voia lui Dumnezeu..., spunea părintele protopop Grigore. Căci Dumnezeu voiește pace în inima omului, în sufletul omului". În continuare, părintele ne-a supus atenției definiția războiului dată de Paul Valery, ,,o definiție de pus în ramă", vorba părintelui; a adus vorba despre moșii și strămoșii noștri, cu care ,,defilăm", adesea, lăudându-ne cu ei, ne tot batem în piept, dar în ce mai semănăm noi cu moșii și strămoșii, ce mai păstrăm noi cu sfințenie din vremea moșilor și strămoșilor? Aici, fiecare să se cerceteze pe sine"... S-a ,,bătut monedă" apoi asupra imaginii omului de astăzi, în comparație cu cinstea și sfințenia acordate Omului de bunul Dumnezeu. ,,Ce este omul, că-ți aduci aminte de el? Micșoratu-l-ai pe el puțin mai jos față de înger. Cu mărire și cu cinste l-ai încununat. Vai, ce frumos: un pic mai jos față de înger. Cu cinste și cu mărire ne-a încununat Dumnezeu! Noi nu suntem orice, fraților, ci chipul măririi lui Dumnezeu. Noi nu suntem orice. Pentru noi a venit Hristos în lume". Pentru întărirea celor spuse, părintele l-a citat pe Sf. Apostol Petru (din epistola Sf. Apostol Petru)... Cum ne socotește pe noi Dumnezeu, prin gura Sfântului Apostol Petru... ,,Voi (adică noi, creștinii, cei botezați) sunteți seminție aleasă, preoție împărătească, neam sfânt, popor agonisit de Dumnezeu"... Și concluzionând, părintele adaugă: ,,Cât de mult ne prețuiește Dumnezeu. Se cuvine, deci, ca și noi să ne prețuim pe noi. Se cuvine să fim conștienți de ceea ce suntem. Pentru că un Om, un credincios nu are voie să facă orice. Trebuie să înțelegem toate acestea și să ne știm valoarea. ,,Neam sfânt"... Hristos ne onorează. Ei, dar și responsabilitatea este mare. Ce mai zice Sfântul Petru: ,,Purtați-vă cu cinste printre neamuri"... după numele pe care l-ai primit"...
             Cine are urechi să audă, adăugăm noi!
Pe Facebook Ovidiu Moise Dan, veți avea ocazia să-l ascultați vorbind pe Preacucernicul Părinte Protopop Grigore...
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 08:29:33 Ora standard a Europei de Est