Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Lucrările sunt avansate pe inelul metropolitan, între Oșorhei și Cheriu

Conferința de presă de joi,

Lucrările sunt avansate pe inelul metropolitan, între Oșorhei și Cheriu

Lucrările la inelul rutier metropolitan, noul drum de 17 kilometri care va conecta zona metropolitană a Municipiului Oradea, avansează într-un ritm susținut.

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și vicepreședintele Mircea Mălan, alături de reprezentanții firmei de construcții, au susținut joi, 14 noiembrie 2024, o conferință de presă în teren, pe lotul 2 al noului drum. A fost prezent și primarul comunei Oșorhei, Ioan Gligor. 
Lotul 2, cu o lungime de 8 kilometri, este cuprins între Oșorhei și Băile Felix și a ajuns la un stadiu de execuție de aproximativ 65%.
Cele mai avansate lucrări sunt pe segmentul de 3 km cuprins între Oșorhei, de la intersecția cu centura Oșorhei, până la sensul giratoriu de la intersecția cu satul Cheriu. Pe acest tronson în lucru se va circula în condiții de șantier, cu restricțiile aferente, drumul nefiind deschis circulației publice. 
„Începând de mâine, cu permisiunea constructorului, riveranii, locuitorii din Cheriu, pot să ajungă mult mai repede în centrul de comună pe această scurtătură", a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. 
„De-a lungul lotului 2 se află un viaduct de 395 m, care este deja finalizat în proporție de aproximativ 95%. Restul de 7,5 km al traseului se află la diverse stadii de execuție: cei 3 km dintre Oșorhei și Cheriu sunt deja la nivel de strat de binder, alți 2 km sunt pregătiți cu strat de balast stabilizat, iar restul sunt aproape gata la nivel de strat de formă", a subliniat Liviu Talabă, reprezentantul companiei PORR Construct. 
Lucrările sunt executate de firma PORR Construct, iar valoarea contractului este de 97.209.165,59 lei, cu TVA. Lucrările vor fi finalizate în primăvara anului viitor, când va fi deschis circulației publice întregul lot.
Lotul 1 al inelului rutier metropolitan are o lungime de 9 kilometri și este cuprins între Băile Felix și Nojorid. Lucrările au ajuns la un stadiu de execuție de peste 90%, urmând ca duminică, 17 noiembrie, să fie deschisă circulația pe 8,5 km, între Cordău și Nojorid. Viaductul de 331 de metri construit peste DN76, la ieșirea din Băile Felix, va fi finalizat la sfârșitul acestui an. 
Lucrările pe lotul 1 sunt executate de asocierea formată din firmele S.C. ASFAMIXT S.R.L (lider), S.C. OPR ASFALT S.R.L. și S.C. DACIA FABER S.R.L., valoarea contractului fiind de 104.339.114,6 lei, cu TVA.
Valoarea totală a inelului rutier metropolitan este de 289 milioane de lei, din care 201,3 milioane lei sunt asigurate din bugetul de stat, prin Programul Anghel Saligny. Cofinanțarea Consiliului Județean Bihor se ridică la 67,1 milioane lei, iar cea a Primăriei Oradea este de 21 milioane lei. 
„Acest proiect reprezintă, practic, o dublare a centurii Oradea, astfel încât pe această circumferință să existe o legătură între cele trei drumuri naționale: Oradea - Cluj, în Oșorhei (aici unde ne aflăm), Oradea - Deva, în Băile Felix, și Oradea - Arad, în Nojorid. În acest fel, tranzitul pe centura municipiului Oradea și prin cele trei localități, la intrările în Oradea, va scădea în anii următori", a adăugat președintele Consiliului Județean Bihor. 
Vicepreședintele Mircea Mălan a precizat: „Pe lângă faptul că această investiție va reduce traficul de tranzit din Oradea, degrevând astfel centura existentă, creează și oportunități de dezvoltare pe întreaga lungime a celor 17 km. Este o lucrare complexă, aflată aproape de final, ceea ce ne bucură. Cu siguranță, această zonă va cunoaște o dezvoltare atât din punct de vedere urbanistic, cât și economic".
Pentru realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Bihor a încheiat protocoale de colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.

Trimite email
miercuri, 22 ianuarie 2025, 07:05:20 Ora standard a Europei de Est