Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,, Consider că, prin cântec, nu doar emoția se transmite diferit, dar și informația...”

Prof. Matei Rahela Felicia:

,, Consider că, prin cântec, nu doar emoția se transmite diferit, dar și informația...”

Prof. Matei Rahela Felicia, profesor la Liceul Internațional ,,Agora" din Oradea, ține să ne împărtășească din experiența sa didactică, bune practici în scrierea literelor mici de mână la clasa I, interacționând cu muzica!

Una dintre cele mai mari pasiuni ale mele a fost dintotdeauna muzica.
Consider că, prin cântec, nu doar emoția se transmite diferit, dar și informația pe care o împărtășești îmbrăcată în note sensibile, care poate să schimbe radical felul în care oamenii percep și înțeleg lucrurile. Mi-am dat seama că o astfel de pasiune trebuie să o valorific și în profesia mea de dascăl. 
Așadar, în urmă cu un an, pornind la drum cu cei mai scumpi copilași de clasa I, am hotărât să predau scrierea literelor de mână prin intermediul cântecelor. Am descoperit alături de ei, o lume complet diferită, extraordinară, plină de viață, unde pur și simplu limba română a devenit dintr-o dată mult mai atractivă. Bucuria de pe fețele lor în diminețile când știau că urmează o literă nouă, deci un cântec nou, era pur și simplu contagioasă. 
Această idee nu a fost una personală, la rândul meu am fost inspirată de alte cadre didactice. Văzând roadele pe care le-au cules, m-am motivat să fiu perseverentă în decizia luată.
Unele cântece le-am preluat, modificându-le pe alocuri, însă cele mai multe cântece au fost realizate de mine: am compus partea de versuri, folosind linii melodice deja cunoscute de copii, astfel încât procesul asimilării să fie unul mai scurt, dar cu impact. Freamătul care se instala la nivel de clasă în momentul în care încercau să ghicească cântecul original era absolut contagios. 
Prin această tehnică de predare-învățare am descoperit că interdisciplinaritatea poate deschide o lume nouă, doar dacă ești gata să faci lucrurile diferit. Viața ne pune de atâtea ori în fața unor provocări, cărora le putem face față împletind toate cunoștințele acumulate și deprinderile formate.
Așadar, consider relevantă o astfel de abordare încă de la cea mai fragedă vârstă. Dezvoltarea sub această formă, poate asigura o mai bună asimilare a cunoștințelor și cu siguranță la clasa mea această metodă a dat roade peste așteptări.
În rândurile de mai jos atașez trei dintre cele mai îndrăgite cântece compuse:
Cântec pentru scrierea literei „s" mic de mână (melodia „Santa Claus is coming to town"):
„O, ghicește ce literă noi învățăm!
Hai spune-mi acuma care e aceea,
Ai ghicit e chiar litera „s".
Și „s" mic de mână se scrie așa:
Îi facem codița de cățelușă
Și adăugăm un baston.
Dar, nu-i orice fel de bastonaș!
E unul care s-a răsturnat,
Fiindcă a mâncat prea mult".


Cântec pentru scrierea literei „f" mic de mână (melodia „Jingle bells"):

Azi e o nouă zi, e ora 9 fix,
Și știu că așteptați un nou cântecel
Despre o literă, ce ieri am învățat
E litera „f" mic de mână, haideți s-o scriem!
Pe un rând, pe un rând,
    De sus până jos
    Fac o buclă foarte mare
    Și închei cu-o bărcuță!


Cântec pentru scrierea literei „x" mic de mână (melodia „Bate vântul frunzele")
Dacă vreau să-l scriu pe „x", imediat îmi iau un pix,
Două semicercuri pun, spate-n spate chiar acum.
Însă nu am terminat, am ceva de adăugat,
Linia orizontală este sarcina finală!
„X" este cam inedit, se citește diferit
Uneori citim „cs", alteori citim „gz".

Sper să găsiți această idee ca fiind interesantă și de ce nu, să o utilizați și la alte discipline, în alte domenii de activitate sau chiar în contexte diferite de cel școlar...
Pentru o incursiune mai vastă în această arie, vă invit să accesați pagina de Facebook și Instagram „Teacher Rahela". 
Prof. Matei Rahela Felicia
 
Felicitări, Rahela!
Ssss! Să nu ne audă!
Dacă sunteți cuminți, puteți viziona pe Facebook OviDan, pagină de educație, un clip video spre exemplificare..., adică armonia între muzică și scrierea literelor mici de mână, marca Rahela! (OviDan) 

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 08:35:32 Ora de vară a Europei de Est