Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Comuna Copăcel are primul Cetățean de onoare!

Solemnitate la ședința de marţi a Consiliului Local al comunei Copăcel,

Comuna Copăcel are primul Cetățean de onoare!

Marţi, 5 noiembrie 2024, la şedinţa Consiliului Local al comunei Copăcel, a avut loc solemnitatea prilejuită de decernarea titlului de „Cetățean de onoare" al comunei, domnului inginer Pavel Mercea, personalitate marcantă a județului nostru.

    După parcurgerea ordinii de zi a ședinței, primarul comunei Copăcel, domnul Silviu-Ioan Petrița, i-a mulțumit domnului inginer Pavel Mercea pentru râvna și abnegația de care a dat dovadă în decursul anilor, în sprijinirea comunității locale, al cărei fiu este.
    Doamna Amalia-Denisa Conta, secretarul Primăriei Copăcel, a dat citire Hotărârii nr. 70 din 8 octombrie 2024 a C.L. Copăcel și a Notei de fundamentare care a stat la baza acestui Act, prilej de a reliefa încă o dată, dacă mai era cazul, dimensiunea impresionantă a personalității domnului inginer Pavel Mercea.
    Momentul înmânării titlului de Cetățean de onoare a fost unul plin de emoție, domnul Pavel Mercea mulțumind celor care s-au gândit să-i acorde o astfel de onoare, asigurându-i totodată că inima sa va rămâne veșnic alături de oamenii și locurile natale. De asemenea, domnia sa a ținut să precizeze că, ... „ din sumedenia de titluri, diplome și medalii primite de-a lungul timpului, titlul de Cetățean de onoare al comunei Copăcel este Nobelul sufletului său", parafrazându-l pe marele Grigore Vieru.
    Redăm un fragment din Nota de fundamentare care a stat la baza decernării titlului de Cetățean de onoare, domnului Pavel Mercea:

I. DATE PERSONALE

    Domnul Pavel Mercea s-a nascut in anul 1947, ziua 14, luna octombrie, in satul Sarand, nr. 204, comuna Copacel, fiind cel mai mic dintr-o familie de 4 copii, ai părinţilor Pavel, tata, Ana, mama și fraților, Mercea Florian, Mercea Ioan, Mercea Floare (toti decedaţi).
Este căsătorit cu Mercea Victoria, are un băiat, Mercea Adrian-Paul, căsătorit cu Mercea Sanda, şi nepoată, fiica celor doi, Mercea Bianca Victoria.

    II. STUDII

    Este licenţiat în Ingineria mediului, cu masterat, copiii sunt ingineri, iar nepoata avocat.

    III. ACTIVITATEA PROFESIONALA

     Actualmente, este pensionar, cu o vechime de 56 de ani de muncă, în două instituţii, după cum urmează:
     - Proiect Bihor (Institutul de Proiectare, judeţul Bihor)
     - S.C. Biaproiect Imob S.R.L., unde coordonează activitatea acestei societăţi private.

    IV. ACTIVITATI REALIZATE IN COMUNA COPACEL, din fonduri personale

   - Cinci ediţii ale ,,Zilei localităţii Sărand", cu participarea cetăţenilor din comună, oficialităţi locale şi judeţene, în calitate de invitaţi.
     - Reparaţie capitală la Căminul Cultural Sărand.
    - Expertiza tehnică şi studii în vederea reabilitării Bisericii şi Casei parohiale Sărand, toate cu fonduri private.
     - Plan Urbanistic General şi R.L.U. (Regulament local de urbanism), cu o plată simbolică din partea Primăriei Copăcel.
     - A făcut donaţii şi a inițiat acţiuni umanitare, în special pentru cetăţenii din localitatea Sărand, care au produs o îmbunătăţire simţitoare a condiţiilor de viaţă a acestora.

    V. ADMINISTRATIE PUBLICA

A îndeplinit mai multe funcții importante, după cum urmează:
    Consilier local al municipiului Oradea, în perioada 2004 - 2012 (doua mandate).
     Membru în Consiliul de administraţie la Compania de Apă Oradea, 2004 - 2012.
     Membru AGA la Termoficare Oradea 2008 - 2012.
    În perioada activităţii sale în administraţia publică, a iniţiat şi coordonat proiecte foarte importante pentru comunitatea judeţului Bihor.
        A coordonat transformarea Politiei Comunitare Oradea în Poliţia Locală Oradea, din poziția de vicepreşedinte al Comisiei municipale  de Ordine, Pază şi Siguranţă.
     A iniţiat şi coordonat Regulamentul de asociere, Primăria Oradea, asociaţiile de proprietari, cu care ocazie au fost amenajate parcările de domiciliu în Oradea.
     A fost coordonator al Comisiei municipiului Oradea de vânzare a spaţiilor din proprietatea Primăriei.
        De asemenea, pe partea de urbanism, a iniţiat, coordonat şi susţinut mai multe proiecte de mare importanţă: Centrul Comercial ,,Lotus''; amenajare mal stâng Crişul Repede; modernizare Piata Unirii; reabilitarea clădirilor din Centrul istoric şi a monumentelor istorice.
    A fost vicepreşedintele Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din judetul Bihor.
     Acţiunile domniei sale, împreună cu ale colegilor din structurile menţionate, au contribuit la îmbunătăţirea simtiţoare a condiţiilor de viaţă a locuitorilor municipiului Oradea şi a judeţului Bihor.

    VI. VOLUNTARIAT, din fonduri private (personale)  

    A organizat întâlniri cu o parte din locuitorii municipiului Oradea, Ziua Senectuţii, Ziua de 8 Martie, foarte bine apreciate de sutele de persoane participante.
         A organizat întâlniri cu membrii Asociaţiei Veteranilor de Război, având calitatea de Veteran de Onoare al acestei asociaţii.

    VII. SPORT

         Este preşedintele Asociatiei Judetene de Handbal, din 2002.
         Din această calitate a organizat zeci de jocuri internaţionale ale echipei naționale de handbal, fete şi băieţi, cu ocazia participării la campionatele europene şi mondiale.
        A organizat turnee de pregătire a echipelor de top din ţară şi din alte ţări cu handbal dezvoltat.
     Trofeul Carpaţi, fete şi băieţi.
         Apogeul organizării de evenimente sportive internaţionale a avut loc în municipiul Oradea în zilele de 20-21august 2021, cu ocazia a 100 de ani de la naşterea handbalului în România, ca sport naţional. Acest regal handbalistic, cu cele mai bune echipe de handbal feminin din lume, a fost foarte mediatizat în presa scrisă şi vizuală din cele două ţări, România şi Ungaria.
    Aportul domniei sale a fost unul important, prin publicitatea făcută municipiului Oradea, judeţului Bihor, României şi nu în ultimul rând comunităţii iubitoare de sport...

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 23:16:27 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...