Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Dacă țara merge bine, și județul Bihor poate să meargă mai bine”

Ilie Bolojan:

„Dacă țara merge bine, și județul Bihor poate să meargă mai bine”

Candidații liberali Ilie Bolojan, Dumitru Țiplea și Gheorghe Bota, aflați în cursa pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie, au susținut joi, 7 noiembrie 2024, la sediul PNL Bihor, o conferință de presă în care au prezentat principalele direcții pentru dezvoltarea României.

Buna guvernare pentru o Românie prosperă
Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a vorbit despre importanța bunei guvernări ca fundament al dezvoltării României și a precizat că, în timpul campaniei electorale, orice propunere politică trebuie să fie susținută de resurse reale și să fie fezabilă, altfel riscă să rămână doar promisiuni fără acoperire. 
România se confruntă cu inflație mare, deficit bugetar ridicat și o colectare scăzută a veniturilor. Aceste probleme economice sunt agravate de o administrație publică care nu utilizează eficient resursele.
„Chiar dacă am avut în acești ani stabilitate și dezvoltare economică, România are și niște acumulări negative de care nu putem fugi. Avem un deficit care la finalul anului va ajunge undeva la 8%. Este un deficit foarte mare. Avem cele mai mici venituri la buget, de 27% din PIB, față de media Uniunii Europene de 40%, pentru că avem grave deficiențe de colectare. Gradul de îndatorare a depășit anul acesta 50%. Doar dobânzile pe care le-am plătit în 2024 sunt de 6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă de 3 ori drumul expres Arad - Oradea, care are o valoare estimată de aproximativ 2 miliarde de euro. Cred că trebuie să facem ceea ce ține de noi pentru a avea un stat eficient. Dacă țara merge bine, și județul Bihor poate să meargă mai bine", a subliniat Ilie Bolojan. 
Problemele din administrația și economia României necesită reforme. Bolojan a atras atenția asupra irosirii resurselor de stat, exemplificând cu instituții supradimensionate și ineficiente:
„Germania are o singură autoritate de reglementare pentru rețelele de telecomunicații, de gaz și de energie. Noi ne-am făcut pentru fiecare rețea câte o autoritate de reglementare cu sute de angajați. Gândiți-vă că sunt niște resurse enorme care se consumă. Deci avem nevoie de reglementare, de simplificare, de digitalizare. Transparența și digitalizarea înseamnă costuri reduse, mai puțină corupție și un stat funcțional."
Liderul PNL Bihor a mai precizat că justiția trebuie să garanteze decizii corecte și unitare și menținerea magistraților în activitate pentru o perioadă mai lungă. A vorbit despre angajările politice în instituții și abuzurile legate de concediile medicale, care afectează eficiența și generează pierderi financiare.
O direcție importantă pentru creșterea competitivității economice este orientarea spre exporturi și atragerea investițiilor străine. Ilie Bolojan a vorbit despre nevoia investițiilor în cercetare pentru a stimula inovația și productivitatea și despre crearea unei infrastructuri pentru procesarea produselor agricole. A dat exemplul unor alimente care se produc în România, se exportă pentru a fi ambalate în alte țări din Europa, iar mai apoi sunt importate și vândute aici. și 
În final, Ilie Bolojan a subliniat că doar o guvernare responsabilă, care să implementeze măsuri economice corecte, va asigura dezvoltarea pe termen lung a României, va opri migrarea tinerilor și va crea un viitor mai prosper pentru toți cetățenii.
Legislație simplificată, cu instituții eficiente
Dumitru Țiplea, fost antreprenor și prefect cu o experiență de peste 30 de ani în administrație și afaceri, candidează pentru un mandat de deputat. Printre prioritățile sale se află îmbunătățirea legislației în domeniul mediului, agriculturii și infrastructurii. Țiplea susține, de asemenea, reducerea numărului de instituții deconcentrate și a dat exemplul Ministerului Agriculturii, care are 20 de astfel de structuri în județul Bihor. 
„Ca prefect, timp de 5 ani am coordonat 56 de instituții publice ale județului care au segmente de activitate foarte complexe și diverse. Am sesizat foarte multe neconformități și neajunsuri în activitatea publică a acestora. Am avut o serie de inițiative legislative cu privire la modificarea unor acte normative pentru agricultură, fond funciar, amenajările pastorale, extinderea rețelelor de irigații", a explicat Dumitru Țiplea.  
Printre preocupările sale se numără și sprijinul pentru proiectele majore ale Primăriei Oradea și ale județului. Autostrada Transilvania, drumul expres Arad - Oradea, situația adăposturilor civile în caz de dezastre naturale și extinderea rețelelor de gaze naturale sunt printre cele mai importante proiecte ale județului Bihor. 
Reforme în educație
Liberalul Gheorghe Bota, profesor de matematică și primar la al patrulea mandat în comuna Rieni, vizează un loc în Senat. Din Parlament, acesta își propune să îmbunătățească sistemul de învățământ, pentru a răspunde nevoilor pieței muncii. Bota a atras atenția asupra problemelor grave precum consumul de droguri în școli și susține reintroducerea unor evaluări mai riguroase.  
 „Dacă în urmă cu 30 de ani aveam mai puține condiții și elevi bine pregătiți, astăzi avem investiții majore în infrastructura școlară și elevi slab pregătiți. Avem o problemă legată de evaluări, sunt din ce în ce mai slabe, nu se mai dau teze. Apoi, nu se poate ca în clasa a noua specializările să nu se facă după piața muncii. Nu putem să avem o dezvoltare economică, nu putem să umplem parcurile industriale dacă nu avem meseriași. De aceea, susțin extinderea învățământului dual", a punctat Gheorghe Bota. 
Bota a vorbit și despre realizările și planurile sale în domeniul administrației locale, referindu-se în special la infrastructura de utilități și dezvoltarea sudului județului Bihor.  A subliniat importanța turismului în județul Bihor, în zone precum Padiș, Vârtop și Stâna de Vale. Acesta consideră că dezvoltarea turismului va îmbunătăți nivelul de trai al locuitorilor și promite să susțină proiecte pentru acest domeniu.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:06:25 Ora de vară a Europei de Est