Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Dacă țara merge bine, și județul Bihor poate să meargă mai bine”

Ilie Bolojan:

„Dacă țara merge bine, și județul Bihor poate să meargă mai bine”

Candidații liberali Ilie Bolojan, Dumitru Țiplea și Gheorghe Bota, aflați în cursa pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie, au susținut joi, 7 noiembrie 2024, la sediul PNL Bihor, o conferință de presă în care au prezentat principalele direcții pentru dezvoltarea României.

Buna guvernare pentru o Românie prosperă
Președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a vorbit despre importanța bunei guvernări ca fundament al dezvoltării României și a precizat că, în timpul campaniei electorale, orice propunere politică trebuie să fie susținută de resurse reale și să fie fezabilă, altfel riscă să rămână doar promisiuni fără acoperire. 
România se confruntă cu inflație mare, deficit bugetar ridicat și o colectare scăzută a veniturilor. Aceste probleme economice sunt agravate de o administrație publică care nu utilizează eficient resursele.
„Chiar dacă am avut în acești ani stabilitate și dezvoltare economică, România are și niște acumulări negative de care nu putem fugi. Avem un deficit care la finalul anului va ajunge undeva la 8%. Este un deficit foarte mare. Avem cele mai mici venituri la buget, de 27% din PIB, față de media Uniunii Europene de 40%, pentru că avem grave deficiențe de colectare. Gradul de îndatorare a depășit anul acesta 50%. Doar dobânzile pe care le-am plătit în 2024 sunt de 6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă de 3 ori drumul expres Arad - Oradea, care are o valoare estimată de aproximativ 2 miliarde de euro. Cred că trebuie să facem ceea ce ține de noi pentru a avea un stat eficient. Dacă țara merge bine, și județul Bihor poate să meargă mai bine", a subliniat Ilie Bolojan. 
Problemele din administrația și economia României necesită reforme. Bolojan a atras atenția asupra irosirii resurselor de stat, exemplificând cu instituții supradimensionate și ineficiente:
„Germania are o singură autoritate de reglementare pentru rețelele de telecomunicații, de gaz și de energie. Noi ne-am făcut pentru fiecare rețea câte o autoritate de reglementare cu sute de angajați. Gândiți-vă că sunt niște resurse enorme care se consumă. Deci avem nevoie de reglementare, de simplificare, de digitalizare. Transparența și digitalizarea înseamnă costuri reduse, mai puțină corupție și un stat funcțional."
Liderul PNL Bihor a mai precizat că justiția trebuie să garanteze decizii corecte și unitare și menținerea magistraților în activitate pentru o perioadă mai lungă. A vorbit despre angajările politice în instituții și abuzurile legate de concediile medicale, care afectează eficiența și generează pierderi financiare.
O direcție importantă pentru creșterea competitivității economice este orientarea spre exporturi și atragerea investițiilor străine. Ilie Bolojan a vorbit despre nevoia investițiilor în cercetare pentru a stimula inovația și productivitatea și despre crearea unei infrastructuri pentru procesarea produselor agricole. A dat exemplul unor alimente care se produc în România, se exportă pentru a fi ambalate în alte țări din Europa, iar mai apoi sunt importate și vândute aici. și 
În final, Ilie Bolojan a subliniat că doar o guvernare responsabilă, care să implementeze măsuri economice corecte, va asigura dezvoltarea pe termen lung a României, va opri migrarea tinerilor și va crea un viitor mai prosper pentru toți cetățenii.
Legislație simplificată, cu instituții eficiente
Dumitru Țiplea, fost antreprenor și prefect cu o experiență de peste 30 de ani în administrație și afaceri, candidează pentru un mandat de deputat. Printre prioritățile sale se află îmbunătățirea legislației în domeniul mediului, agriculturii și infrastructurii. Țiplea susține, de asemenea, reducerea numărului de instituții deconcentrate și a dat exemplul Ministerului Agriculturii, care are 20 de astfel de structuri în județul Bihor. 
„Ca prefect, timp de 5 ani am coordonat 56 de instituții publice ale județului care au segmente de activitate foarte complexe și diverse. Am sesizat foarte multe neconformități și neajunsuri în activitatea publică a acestora. Am avut o serie de inițiative legislative cu privire la modificarea unor acte normative pentru agricultură, fond funciar, amenajările pastorale, extinderea rețelelor de irigații", a explicat Dumitru Țiplea.  
Printre preocupările sale se numără și sprijinul pentru proiectele majore ale Primăriei Oradea și ale județului. Autostrada Transilvania, drumul expres Arad - Oradea, situația adăposturilor civile în caz de dezastre naturale și extinderea rețelelor de gaze naturale sunt printre cele mai importante proiecte ale județului Bihor. 
Reforme în educație
Liberalul Gheorghe Bota, profesor de matematică și primar la al patrulea mandat în comuna Rieni, vizează un loc în Senat. Din Parlament, acesta își propune să îmbunătățească sistemul de învățământ, pentru a răspunde nevoilor pieței muncii. Bota a atras atenția asupra problemelor grave precum consumul de droguri în școli și susține reintroducerea unor evaluări mai riguroase.  
 „Dacă în urmă cu 30 de ani aveam mai puține condiții și elevi bine pregătiți, astăzi avem investiții majore în infrastructura școlară și elevi slab pregătiți. Avem o problemă legată de evaluări, sunt din ce în ce mai slabe, nu se mai dau teze. Apoi, nu se poate ca în clasa a noua specializările să nu se facă după piața muncii. Nu putem să avem o dezvoltare economică, nu putem să umplem parcurile industriale dacă nu avem meseriași. De aceea, susțin extinderea învățământului dual", a punctat Gheorghe Bota. 
Bota a vorbit și despre realizările și planurile sale în domeniul administrației locale, referindu-se în special la infrastructura de utilități și dezvoltarea sudului județului Bihor.  A subliniat importanța turismului în județul Bihor, în zone precum Padiș, Vârtop și Stâna de Vale. Acesta consideră că dezvoltarea turismului va îmbunătăți nivelul de trai al locuitorilor și promite să susțină proiecte pentru acest domeniu.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:42:48 Ora standard a Europei de Est