Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ultimele noutăți!

„D ale porcului

Ultimele noutăți!

Ediţia a XI-a a Festivalului-concurs „D'ale porcului" va avea loc în perioada 9-10 noiembrie 2024, în parcarea ERA Shopping Park Oradea, şi va deschide oficial „sezonul" sărbătorilor de iarnă 2024-2025 în România!

E ultimul weekend înaintea Postului Crăciunului și se anunță vreme bună - soare și până la 13 grade Celsius -, dar și o... explozie de bun gust tradițional românesc, într-un eveniment unic în România, de neratat anul acesta!!!

Juriul!

Juriul ediţiei a XI-a a festivalului-concurs „D'ale porcului" este format din profesionişti recunoscuți în Arta culinară și totodată importanți promotori ai bucătăriei tradiționale românești. 
1. Chef Emanuel MOCAN - vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România, căpitanul echipei naționale a României, echipă medaliată cu argint la IKA 2024
2. M.A.C. Cerasela LUNGU - căpitanul echipei regionale ABOUT TASTE ACADEMY, medaliată cu bronz la IKA 2024
3. Chef Nina RUS - manager PĂSTRĂVĂRIA RIN Romuli, owner BUNĂTĂŢILE LU' NINA, dublu medaliată cu bronz la IKA 2024
4. Mircea GROZA - arheolog culinar, autor ZĂMURI - SUPE, ZUPE ŞI NĂCRELI
5. Oana IGREȚIU - owner SAVORI URBANE
6. Pastry Chef Flavian DOBRE - medaliat cu bronz la Global Pastry Chefs Challenge 2024, owner PASTICCERIA FLAVIAN DOBRE București
7. Adina MARCIUC - reprezentant COMTIM
8. Chef Ciprian SOTOC - executive chef OPERA EVENTS Oradea
9. Chef Alexandru ŞANDRĂU - executive chef Complex PRESIDENT Băile Felix
10. Chef George FURDUI - owner MAXIMVS D'ORO Oradea
Pălinca va fi jurizată (şi) separat, de specialistul FENESI Győző Peter - owner MANUFACTURA FENESI Oradea.

Concurenții!

Ediția a XI-a a festivalului-concurs „D'ale porcului" aduce în fața juriului și a vizitatorilor (și) tradiții ale preparării tradiționale a porcului din județele Maramureș, Satu Mare și Sălaj! Este vorba despre echipele „Ocolul Silvic Firiza", „comuna Santău" și „Zestrea Silvană" (comuna Năpradea), toate participante în premieră la evenimentul de la Oradea! 
„Zestrea Silvană reprezintă ținutul sălăjean al gastronomiei tradiționale. Propunerea noastră este comuna Năpradea, ținut reprezentativ pentru produsele tradiționale din carne de porc și vită ale doamnei Sanda Galiș", a declarat Daniel Stejeran, manager al A.D.I. Țara Silvaniei. 
Celor trei echipe li se vor opune, în concurs, cinci echipe locale: Biharia, Tulca, Sâmbăta, Diosig și o echipă reprezentând Oradea!

Concursul de duminică, „D'ale porcului pro" III, va fi unul inedit! În cursă s-au înscris trei unități școlare specializate, două companii, dar și - fiind în plină campanie electorală - trei filiale bihorene ale unor partide politice! Prin urmare, se anunță o luptă cât se poate de serioasă...
Echipele înscrise în concursul de duminică sunt: Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" Oradea, Liceul Tehnologic Nr. 1 Cadea, Liceul Tehnologic „Horea" Marghita, PSD Bihor, USR Bihor, AUR Bihor, ManagEvent Oradea, Grup West Premium Oradea!

„FAIN DIN(ing) Bihor"!

Așa cum v-am obișnuit, Festivalul va fi completat de târgul de produse tradiționale „FAIN DN(ing) Bihor"!
Vizitatorii se vor putea delecta cu băuturile oficiale ale festivalului (pălincă de la Trămuța, vin de la Familia Darabont și bere artizanală de la Bers Nova), inclusiv vin și bere fierte, kürtőskalács, gogoși și plăcinte pe lespede, dar și ciocolată de casă și suc natural de mere fiert. 
Tot în zona târgului, se vor putea achiziționa mezeluri tradiționale atent meșteșugite, miere, ceaiuri, produse din lavandă, dar și ceramică, produse manufacturate din lemn,  bijuterii originale și altele!
De asemenea, vizitatorii vor putea degusta mai multe feluri de toroș, cârnați și caltaboși, sarmale și alte bunătăți la ceaun și grătar, ciolane de porc și chiar rațe la cuptor, în zona special amenajată în acest sens și deservită de GrillTEAM by D'ale porcului & COMTIM!

Programul!

SÂMBĂTĂ - 9 noiembrie 
8.00-18.00 Târg de produse tradiţionale
8.30-9.30 Degustare pălincă - concurs
10.00-10.30 Deschidere festivă
11.30-12.30 Degustare toroş/ preparate specifice zonei - concurs
12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi - concurs
13.30-14.30 Degustare preparate speciale - concurs
14.30-15.30 Demonstraţii de artă culinară - prezentare
15.30-17.00 Bihorul petrece
17.00-18.00 Festivitate de premiere - 
*
DUMINICĂ - 10 noiembrie („D'ale porcului pro" III)
9.00-18.00 Târg de produse tradiţionale
9.30-10.30 Degustare țuică/ pălincă - concurs
10.30-11.00 Prezentare festivă
12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi - concurs
13.30-14.30 Degustare preparate specifice zonei/ preparate speciale - concurs
14.30-15.30 Demonstraţii de artă culinară - prezentare
15.30-17.00 România petrece
Orchestra „Rapsodia bihoreană", dirijată de Liviu Buțiu, Ansamblul folcloric „Nuntașii Bihorului"; Ionuț Fulea
17.00-18.00 Festivitate de premiere
(Programul poate suferi modificări, independente de voința organizatorilor!)

Partenerii și sponsorii!

Festivalul-concurs D'ale porcului (aflat la ediția a XI-a!!!) nu ar putea avea loc fără susținerea unor oameni deosebiți, care iubesc și promovează tradițiile populare românești! Organizatorii le mulțumesc concurenților, vizitatorilor, membrilor juriului, partenerilor, sponsorilor și mass-media, adică tuturor celor care, împreună, au transformat acest festival într-unul dintre cele mai importante evenimente de cultură gastronomică tradițională din România. Respect!

Festivalul-concurs D'ale porcului este organizat de Asociația Culturală D'ART Oradea (deținătoarea mărcii înregistrate). 
PARTENER GOLD: COMTIM
PARTENER SILVER: STAR STONE
Sponsori: S.C.T. Felix, Sapient Group, Zetea, Panebo, Pită Lugaș, Komfort Wood, Europlast, Mobexpert, ManagEvent, OK Clean, Dol Guard, Solina, Phenalex,  Kogayon Studio, Virtual Craft, Brico Depôt, www.carne-online.ro by Distrifresh, Pensiunea Valea Gepișului, Radu's Pub&Grill
Băuturile oficiale „doboRÂT" sunt produse de: BERS NOVA (bere), FAMILIA DARABONT (vin), TRĂMUȚA (pălincă)
Cu sprijinul: ERA SHOPPING PARK; A.N.B.C.T. România; Instituției Prefectului - Județul Bihor; DSVSA, DSP, ISU, IJJ și IPJ Bihor; Crucii Roșii Bihor; Erbașu Transilvania.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:43:53 Ora standard a Europei de Est