Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O incursiune în viața și opera unui violonist de talie mondială

In Memoriam Eugene Sârbu

O incursiune în viața și opera unui violonist de talie mondială

Institutul Cultural Român de la Londra organizează joi, 7 noiembrie 2024, de la ora 19.00, un eveniment dedicat memoriei marelui violinist român Eugene Sârbu, care s-a stins din viață la Londra, în data 21 iulie, 2024.

Adevărat ambasador al culturii române în lume și susținător neobosit al țării sale natale, maestrul Sârbu a câștigat, de-a lungul carierei sale, numeroase concursuri muzicale de notorietate internațională și s-a bucurat de o impresionantă carieră solistică și concertistică în toată lumea. 
Suntem onorați să îi rememorăm viața și opera în cadrul unui eveniment extraordinar cu participarea surorii sale, pianista Carmina Sârbu, care l-a acompaniat pe marele violonist în cadrul multor recitaluri de neuitat, precum acela din 1997, când a fost invitat de actualul Rege al Marii Britanii, Charles al III-lea, să cânte la Palatul St. James.
Carmina Sârbu se va referi la aspecte mai puțin cunoscute ale carierei și vieții lui Eugene Sârbu, într-o conversație cu Aura Woodward, directoarea ICR Londra și fostă jurnalistă BBC. De asemenea, publicul prezent în sala din Belgrave Square, va putea să îl asculte și să îl vadă pe maestrul Sârbu în mai multe înregistrări realizate de-a lungul carierei sale, încununate de succes. Evenimentul face parte din Seria Concertelor Enescu 2024-2025.
Născut în 1950, în comuna Pietrari de lângă Râmnicu Vâlcea, Eugene Sârbu a făcut înconjurul lumii de opt ori, iar în concertele susținute la nivel mondial, publicul savura sunetul unic al viorii sale Stradivarius, construită în 1729. Eugene Sârbu, împreună cu George Enescu, sunt violoniștii virtuozi români menționați în Oxford Dictionary of Music.  La vârsta de 6 ani a avut prima apariție publică, iar în 1960, la Roubaux, în Franța a debutat internațional. Studiile  academice le-a început în Statele Unite în anii 1970, la Meadowmount, la prestigioasa școală de vioară a lui Ivan Galamian, din nordul statului New York. A continuat la Curtis Institute din Philadelphia, ulterior fiind admis la Juilliard, unde a și câștigat cu Concertul de vioară de Brahms, competiția organizată de celebra școală. În 1976 se mută la Londra, urmând cursurile de la Guildhall School. În 1978 a câștigat Concursul Paganini de la Genova și Concursul Internațional Carl Flash. A prezentat în primă audiție numeroase lucrări, printre care, concertul pentru vioară pe care finlandezul Einojuhani Rautavaara i l-a dedicat. În 1982, a devenit dirijor și solist al European Master Orchestra, cu care a susținut concerte la Royal Festival Hall. Sârbu a fost auzit la radio și televiziune în majoritatea țărilor, susținând concerte cu cele mai importante orchestra britanice dar și cu orchestre din New York, Pittsburg, Baltimore, Dallas, Vienna, Hamburg, Munich, Bamberg, Milan, Naples, Geneva, Helsinki, Amsterdam, Gothenburg, Brussels, Barcelona, Sydney, Melbourne, Noua Zeelandă, Singapore, Tokyo, Hong Kong, Seoul, Johannesburg, Cape Town și Santiago de Chile. A înregistrat pentru BBC și, de asemenea, pentru casele de discuri EMI și Auvidis. În urma evenimentelor din 1989, Eugene Sârbu a inițiat o campanie mondială pentru a sprijini imaginea României, susținând nenumărate concerte în întreaga lume. În decembrie 1994, Eugene Sârbu a susținut un spectacol istoric la Metropolitan Museum din New York, la vioara lui Paganini („Il Cannone" - Guarneri del Gesù). În 1997, a fost invitat de Regele Charles al III-lea să cânte împreună cu Carmina Sârbu, sora sa, la Palatul St. James. În același an, a devenit Director de Onoare al Orchestrei Naționale Radio din București. În septembrie 1999, el a deschis sezonul 1999-2000 la Carnegie Hall din New York, interpretând Concertul pentru vioară de Brahms, cu Orchestra Simfonică Americană fiind ovaționat în picioare de public. Dispariția sa a fost consemnată în publicații importante precum The Strad, Classical Music Daily sau Violinist.
Mai multe detalii despre proiectele în desfășurare ale ICR Londra pot fi găsite pe rețelele de socializare și website-urile institutului:
https://www.rcilondon.co.uk/
www.facebook.com/ICRLondon
twitter.com/RCILondon
https://www.instagram.com/rcilondon/
Raluca Moisan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:31:10 Ora de vară a Europei de Est