Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși”, Oradea, se numără printre şcolile partenere

Programul Proiectului de Acțiune Climatică atinge 5 milioane de participanți

Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși”, Oradea, se numără printre şcolile partenere

În octombrie 2024, un număr record de peste 5 milioane de tineri cu vârsta între 5 și 22 de ani din 172 de țări s-au reunit virtual în Proiectul Climate Action (CAP), un program gratuit și interactiv creat de educație non-profit Take Action Global (TAG). Această mișcare globală, virtuală de schimb, dă putere studenților să devină activiști pentru schimbările climatice și să ia măsuri pentru a ne proteja planeta!

Împuternicirea tinerilor prin învățarea colaborativă!
Acum, la al cincilea an, C.A.P. se mândrește cu susținerea liderilor mondiali și a experților în mediu precum Dr. Jane Goodall, președintele Mary Robinson a Irlandei și astronautul Leland Melvin. Proiectul, creat împreună cu WWF Internațional, NASA și Națiunile Unite, oferă studenților acces la:
● Resurse de înaltă calitate, aliniate la curriculum: traduse în peste 15 limbi, aceste materiale oferă profesorilor instrumentele pentru a ghida discuțiile antrenante privind schimbările climatice.
● Rețea globală și schimb virtual: studenții se conectează cu colegi din medii diverse, stimulând dialogul intergenerațional și lărgind perspectivele.
● Învățare orientată spre acțiune: Participanții dezvoltă și implementează soluții reale pentru schimbările climatice, promovând un sentiment de acțiune și de împuternicire.
Rezultate record și impact de durată
C.A.P. de anul trecut a înregistrat o implicare fenomenală a studenților:
● 66.514 acțiuni de carbon și 6.007 acțiuni de schimbare (luați legătura cu guvernul etc.). Total: 72.521 de acțiuni, documentate prin aplicația EarthProject.
● 2.334.601 copaci au fost plantați ca parte a inițiativelor conduse de studenți.
„Schimbările climatice necesită o acțiune globală, iar tinerii sunt lideri", spune dr. Jennifer Williams, co-fondatoare Take Action Global și coautor al Proiectului Climate Action. „Acești studenți nu doar învață despre schimbările climatice, ci modelează în mod activ un viitor mai durabil". 
Acest proiect își propune să schimbe comportamentul și mentalitatea, dar a avut câteva efecte secundare neașteptate: am reușit să aducem schimbare în guvern și societate. Proiectul nostru a dus  mii de rezultate puternice.
Repere locale
Elevii Liceului Tehnologic ,,Constantin Brâncuși" Oradea au contribuit la acest proiect, identificând cauzele și efectele schimbărilor climatice, au acționat pentru un mediu mai bun prin actiuni de igienizare, plantare de copaci, monitorizarea prin aplicatia Earth Project a amprentei de carbon asupra mediului, căutarea de soluții pentru un mediu mai curat.
Alăturați-vă Mișcării!
Educatorii și studenții din întreaga lume sunt invitați să participe la următorul Proiect Climate Action.
Vizitați https://www.climateactionproject.org/ pentru mai multe informații și resurse.
„Viitorul aparține tinerilor precum cei care participă la Proiectul Climate Action. Devotamentul și soluțiile lor inovatoare oferă speranță pentru o lume mai durabilă". - Dr. Jane Goodall, DBE, fondator al Institutului Jane Goodall și mesager al Păcii al ONU
Despre Take Action Global
Take Action Global (TAG) este o organizație non-profit de frunte care dă putere educatorilor și studenților (K-12) prin educația privind acțiunea climatică. În ultimii șase ani, Proiectul Climate Action al TAG a ajuns la peste 5 milioane de studenți și educatori din peste 170 de țări. TAG colaborează cu experți internaționali, lideri mondiali și organizații precum ONU, WWF, NASA, LEGO, Cartoon Network și Institutul Jane Goodall.
Aflați mai multe: https://www.climateactionproject.org
Monica Nistor,
Prof. coordonator

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:08:31 Ora de vară a Europei de Est