Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Verdele din Săptămâna verde

La Școala Gimnazială ,,Avram Iancu” din Oradea

Verdele din Săptămâna verde

Săptămâna Verde la clasele de gimnaziu de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu" din Oradea, a fost o săptămână în care mai multe cadre didactice și elevi au defilat pe holul școlii și în sala de clasă desfășurând diverse activități specifice pe tema biodiversității, sănătății etc. îmbrăcați în culoarea verde din cap până în tălpi.

Culoarea verde, se știe că reprezintă culoarea speranței, așa că, voie bună nelipsită de muzică a fost, așa cum a intrat în tradiția școlii și anul acesta prof. muzică creând Imnul dedicat Săptămânii Verzi 2024, care a fost intonat cu mare drag de către clasele de elevi de gimnaziu, spre bucuria lor și nu numai!
Au fost clase care au ales să fie acoperiți de culoarea verde, petrecând câteva zile în excursie în mijlocul naturii verzi, fie cu cazare pe timp de noapte, fie doar excursii de o zi. Interesant era faptul că, deși în plină toamnă, natura încă era caldă, primitoare, verde și de abia apoi s-a răcit, a suflat vântul și frunzele îngălbenite au început să cadă una câte una. 
Poate un specific aparte al Săptămânii Verzi reprezintă faptul că la noi nu numai s-a cântat despre faptul că plantăm pomi, ci având livada proprie, elevii de gimnaziu chiar au plantat meri și  pruni, prin asta contribuind la amenajarea spațiului verde, ca sursă importantă de oxigen.
Ultima zi din Săptămâna Verde era una, pe care mai multe clase de gimnaziu așteptau curioși să vadă ce le-ar aduce, deoarece, știam doar că după vreo 40 minute de mers în convoi pe jos vom ajunge la adăpostul câinilor. Cum mersul pe jos face piciorul frumos, nimeni nu s-a opus acestei inițiative. Au fost locuri unde, în șir indian am traversat în mijlocul naturii, fiecare profesor și bibliotecara școlii având în supraveghere grupul lor de elevi. De aceea, când am ajuns în larg, să vedem câmpul cu flori, cerul cu soarele auriu, a venit inițiativa să cântăm și așa Imnul Săptămâna Verde 2024 a fost intonat acolo unde îi era destinația adevărată, adică în natură.
Așa, îmbinând activitățile practice cu cele utilizând tehnologia modernă, cadrele didactice de la gimnaziu ținând cont de nevoile speciale ale elevilor, au aplicat strategii didactice specifice acestei săptămâni, lucrând cu ei frontal, pe grupe, în duet și individual implicându-i în activități. Personal, am creat RED-uri care s-au dovedit activități interesante și atractive pentru elevi. Am inclus, ca de obicei și mici degustări, pentru a disemina ce am acumulat despre sănătate în cadrul voluntariatului. Adică, i-am atras să descopere ce înseamnă hrana sănătoasă constând în fructe, cereale și semințe, separat consumând la altă masă legumele. Activitățile din această săptămână desigur, nu pot fi amintite detaliat, dar ca să aveți idee, am creat un videoclip de promovare, care poate fi de un succes răsunător, dacă-l dați mai departe!    
Prof. Bondar Zita,
Școala Gimnazială „Avram Iancu" Oradea    



Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:17 Ora de vară a Europei de Est