Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Noua conducere a Consiliului Județean Bihor și-a început mandatul

Luni, 4 noiembrie 2024,

Noua conducere a Consiliului Județean Bihor și-a început mandatul

Luni, 4 noiembrie 2024, în sala mare a Prefecturii Bihor, a avut loc constituirea noului Consiliu Județean Bihor. Președintele Ilie Bolojan, cei doi vicepreședinți, Mircea Mălan și Horea Abrudan, și consilierii județeni au depus jurământul, angajându-se să respecte Constituția și legile țării și să își îndeplinească îndatoririle față de județul Bihor.

Președintele Consiliului Județean Bihor a mulțumit bihorenilor, echipei Consiliului Județean Bihor și instituțiilor partenere, pentru încrederea și sprijinul acordat în mandatul care s-a încheiat. 
„Rezultatul votului de la alegerile din 9 iunie nu este rezultatul unor promisiuni viitoare, ci a lucrurilor pe care Consiliul Județean le-a realizat în cei 4 ani de mandat, a politicilor publice pe care le-am susținut în acești ani. Pentru aceste realizări se cuvine să aduc mulțumiri bihorenilor, în primul rând, pentru votul pe care ni l-au acordat. Cea mai mare onoare este să fim în serviciul oamenilor. Realizările Consiliului Județean sunt rezultatul unei echipe și le mulțumesc tuturor", a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. 
Ilie Bolojan și-a exprimat încrederea că, în următorii patru ani, Consiliul Județean Bihor va continua să respecte angajamentele și să fie un motor al dezvoltării județului.
După ce consilierii județeni au votat pentru desemnarea celor doi vicepreședinți, Mircea Mălan a prezentat proiectele pe care Consiliul Județean Bihor le va derula în noul mandat: 
„Începând de astăzi ne revine tuturor să arătăm ce știm să facem cu încrederea pe care bihorenii ne-au acordat-o în ziua alegerilor. Avem multe lucruri de făcut împreună, în primul rând să continuăm marile proiecte de infrastructură, precum finalizarea lucrărilor la inelul metropolitan și centura Biharia, la drumul județean Salonta-Tinca, să începem lucrările la pasajele subterane și supraterane, la drumul Padiș-Ic Ponor. Vom depune spre finanțare proiectul de peste 200 de milioane de euro pentru rețeaua de trenuri metropolitane." 
Vicepreședintele Mircea Mălan a subliniat și alte obiective, printre care continuarea dezvoltării Aeroportului Oradea, finalizarea celor patru parcuri industriale din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei, programele de sprijin pentru extinderea rețelei de gaz în comune și finalizarea lucrărilor de utilități prin PNDL. Alte priorități menționate includ îmbunătățirea curățeniei în județ, investițiile în infrastructura turistică și continuarea unor proiecte culturale. 
Consiliul Județean Bihor reunește consilieri din patru formațiuni politice, având majoritatea formată de PNL, cu 19 membri, inclusiv președintele Ilie-Gavril Bolojan: Mircea Mălan, Ancuța Florina Șchiop, Cristian-Marin Buzlea, Ionel Avrigeanu, Marcela-Florina Prada, Horea-Florian Abrudan, Eugen-Daniel Pop, Cristian-Mihai Mihuța, Leontina-Ana Daragiu, Teodor-Ioan Suciu, Nicolae-Dan Bodea, Traian Turle, Călin Morar, Ovidiu-Alexandru Cseh, Bogdan-Florin Hodișan, Constantin Neniu, Dumitru Fechete și Attila Norbert Halasz.
Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) este reprezentată de consilierii Norbert-Lorand Csiszer, Hajnal Kéry, András Grim, Szilárd Szijjártó, Gheorghe-Cristian Chiș, Ferenc-Mózes-Olivér Iakab și Vesselēnyi Istvàn. 
Partidul Social Democrat (PSD) este prezent în consiliu cu o echipă formată din Aurel-George Mohan, Adriana-Gabriela Vladu, Nicolae-Ioan Avram, Sergiu-Octavian David, Florian Ciora, Florin-Bujur Chirilă și Florian Victor Oros.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este reprezentată de consilierii Ciprian-Mircea Blejan și Diana-Ioana Noane.

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:54:55 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...