Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Noua conducere a Consiliului Județean Bihor și-a început mandatul

Luni, 4 noiembrie 2024,

Noua conducere a Consiliului Județean Bihor și-a început mandatul

Luni, 4 noiembrie 2024, în sala mare a Prefecturii Bihor, a avut loc constituirea noului Consiliu Județean Bihor. Președintele Ilie Bolojan, cei doi vicepreședinți, Mircea Mălan și Horea Abrudan, și consilierii județeni au depus jurământul, angajându-se să respecte Constituția și legile țării și să își îndeplinească îndatoririle față de județul Bihor.

Președintele Consiliului Județean Bihor a mulțumit bihorenilor, echipei Consiliului Județean Bihor și instituțiilor partenere, pentru încrederea și sprijinul acordat în mandatul care s-a încheiat. 
„Rezultatul votului de la alegerile din 9 iunie nu este rezultatul unor promisiuni viitoare, ci a lucrurilor pe care Consiliul Județean le-a realizat în cei 4 ani de mandat, a politicilor publice pe care le-am susținut în acești ani. Pentru aceste realizări se cuvine să aduc mulțumiri bihorenilor, în primul rând, pentru votul pe care ni l-au acordat. Cea mai mare onoare este să fim în serviciul oamenilor. Realizările Consiliului Județean sunt rezultatul unei echipe și le mulțumesc tuturor", a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. 
Ilie Bolojan și-a exprimat încrederea că, în următorii patru ani, Consiliul Județean Bihor va continua să respecte angajamentele și să fie un motor al dezvoltării județului.
După ce consilierii județeni au votat pentru desemnarea celor doi vicepreședinți, Mircea Mălan a prezentat proiectele pe care Consiliul Județean Bihor le va derula în noul mandat: 
„Începând de astăzi ne revine tuturor să arătăm ce știm să facem cu încrederea pe care bihorenii ne-au acordat-o în ziua alegerilor. Avem multe lucruri de făcut împreună, în primul rând să continuăm marile proiecte de infrastructură, precum finalizarea lucrărilor la inelul metropolitan și centura Biharia, la drumul județean Salonta-Tinca, să începem lucrările la pasajele subterane și supraterane, la drumul Padiș-Ic Ponor. Vom depune spre finanțare proiectul de peste 200 de milioane de euro pentru rețeaua de trenuri metropolitane." 
Vicepreședintele Mircea Mălan a subliniat și alte obiective, printre care continuarea dezvoltării Aeroportului Oradea, finalizarea celor patru parcuri industriale din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei, programele de sprijin pentru extinderea rețelei de gaz în comune și finalizarea lucrărilor de utilități prin PNDL. Alte priorități menționate includ îmbunătățirea curățeniei în județ, investițiile în infrastructura turistică și continuarea unor proiecte culturale. 
Consiliul Județean Bihor reunește consilieri din patru formațiuni politice, având majoritatea formată de PNL, cu 19 membri, inclusiv președintele Ilie-Gavril Bolojan: Mircea Mălan, Ancuța Florina Șchiop, Cristian-Marin Buzlea, Ionel Avrigeanu, Marcela-Florina Prada, Horea-Florian Abrudan, Eugen-Daniel Pop, Cristian-Mihai Mihuța, Leontina-Ana Daragiu, Teodor-Ioan Suciu, Nicolae-Dan Bodea, Traian Turle, Călin Morar, Ovidiu-Alexandru Cseh, Bogdan-Florin Hodișan, Constantin Neniu, Dumitru Fechete și Attila Norbert Halasz.
Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) este reprezentată de consilierii Norbert-Lorand Csiszer, Hajnal Kéry, András Grim, Szilárd Szijjártó, Gheorghe-Cristian Chiș, Ferenc-Mózes-Olivér Iakab și Vesselēnyi Istvàn. 
Partidul Social Democrat (PSD) este prezent în consiliu cu o echipă formată din Aurel-George Mohan, Adriana-Gabriela Vladu, Nicolae-Ioan Avram, Sergiu-Octavian David, Florian Ciora, Florin-Bujur Chirilă și Florian Victor Oros.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este reprezentată de consilierii Ciprian-Mircea Blejan și Diana-Ioana Noane.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:03 Ora de vară a Europei de Est