Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cămin și cantină la Universitatea din Oradea

Campus pentru studenți

Cămin și cantină la Universitatea din Oradea

Universitatea din Oradea anunță lansarea proiectului „Campus pentru studenți - cămin și cantină la Universitatea din Oradea".

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) 
Componenta 15 - Educație a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 
Apelul PNRR/2023/C15/MEDU/I17 Construcții infrastructurii universitare pentru campusuri studențești ale viitorului.
Pilonul VI: Politici pentru noua generație
Componenta C15: Educație
Reforma R6. Actualizarea cadrului legislativ pentru a asigura standarde ecologice de proiectare, construcție și dotare în sistemul de învățământ preuniversitar
Investiția 17. Asigurarea infrastructurii universitare (cămine, cantine, spații de recreere)
Titlul proiectului: „Campus pentru studenți - cămin și cantină la Universitatea din Oradea""
Cod e-PNRR 678480857
Beneficiar: Universitatea din Oradea
Perioada de implementare 08.07.2024 - 31.03.2026
Valoarea totală a proiectului este de 41.443.841,51 lei, din care: 
 39.269.829,32 lei este valoarea acordată în cadrul Contractului de finanțare defalcată astfel: 
33.025.793,16 lei - valoare eligibilă din PNRR
6.244.036,16 lei- valoare TVA
2.174.012,19 lei - cofinanțare.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea rezilienței Campusului Universității din Oradea, prin asigurarea dimensiunii sociale/incluzive a învățământului superior printr-o infrastructură universitară adecvată care va cuprinde soluții de eficiență energetică.
Acest proiect va conduce la îndeplinirea Obiectivului Optimizarea rezilienței campusurilor universitare, prin asigurarea dimensiunii sociale/incluzive a învățământului superior. În ceea ce privește infrastructura universitară, se au în vedere cu precădere investițiile care au o dimensiune incluzivă, pentru creșterea numărului de locuri din cantine și cămine și pentru crearea de spații de lectură și petrecerea timpului liber, dedicate studenților proveniți din medii socioeconomice defavorizate, cu dizabilități, unele minorități etnice sau din familii monoparentale etc, care vor avea prioritate în obținerea unui loc în noile campusuri construite. Locurile de cazare din căminul propus pentru investiție și pentru crearea de spații de lectură, vor fi dedicate în mod deosebit studenților proveniți din medii socioeconomice defavorizate, cu dizabilități, unele minorități etnice sau din familii monoparentale etc, care vor avea prioritate în obținerea unui loc în noul cămin și care se preconizează că vor fi de peste 50% din locuri destinate acestor categorii de studenți. De asemenea prin investiția în noua cantină ne propunem și creșterea numărul de locuri de servire a mesei.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
construirea unui cămin nou în cadrul Campusului A al Universității din Oradea, cu regim de înălțime P+3E, având o suprafață desfășurată de 3.837.99 mp cu 76 camere duble, 3 camere triple și două camere pentru persoane cu dizabilități cu câte un loc, rezultând 80 camere cu o capacitate de 153 locuri;
construirea unei cantine noi cu 380 de locuri din care 230 locuri la interior și 150 la exterior cu o suprafață desfășurată de 1.496,03 mp.
Beneficiari direcți ai proiectului sunt:
-Universitatea din Oradea, în calitate de solicitant al asistenței financiare și beneficiar al investiției;
-153 studenți cazați în căminul nou construit al Universității din Oradea din care 2 studenți cu dizabilități;
- 8.396 studenți din afara localității de reședință a universității care vor fi cazați cu prioritate la nou cămin și care vor servi masa în cele 380 locuri din noua cantină.
Rezultatele preconizate ale proiectului:
-153 locuri de cazare în cele 76 de camere din care: 71 camere duble, 3 camere triple și 2 camere pentru persoane cu dizabilități;
-3.837,99 mp suprafață desfășurată pentru căminul nou creat;
-380 locuri în cantină din care 230 locuri la interior și 150 la exterior;
-1.496,03 mp suprafață desfășurată pentru cantină;
-cel puțin 102 locuri de cazare pentru studenții proveniți din medii socio-economice defavorizate, cu dizabilități, unele minorități etnice sau din familii monoparentale etc.
Manager de proiect - Adrian Nicula - director general administrativ 
e-mail: anicula@uoradea.ro 
Universitatea din Oradea, Str. Universităţii nr. 1, tel. +40 259 408 103, fax +40 259 432 789.
https://www.uoradea.ro/Proiecte+Universitatea+din+Oradea 

P.S. Domnule Adrian Nicula, manager de proiect, nu am prea înțeles, la capitolul Beneficiari direcți..., ce se întâmplă și de unde au apărut cei 8.396 de studenți... ? 
Iar mai devreme, la Obiective... se face vorbire despre 80 (
sau 81) de camere cu 153 de locuri (adică: 76, plus 3, plus 2...?), iar la Rezultatele preconizate... 76 de camere cu 153 de locuri...(OviDan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:03 Ora de vară a Europei de Est