Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O zi minunată de vacanță, alături de copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

În cadrul programului ,,Singuri acasă - ai grijă de copiii tăi oriunde te afli

O zi minunată de vacanță, alături de copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

Încă din anul 2015, Direcția de Asistență Socială Oradea derulează programul ,,Singuri acasă - ai grijă de copiii tăi oriunde te afli"! pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.

    Săptămâna aceasta, 20 de copii însoţiţi de un reprezentant legal, s-au bucurat alături de noi, participând la o excursie organizată la muzeu, la karting şi în mijlocul naturii.
    Plecând din Oradea spre Cluj-Napoca, excursia, organizată într-o superbă zi de vacanță de toamnă, a început cu vizitarea Muzeului Memorial „Octavian Goga" din localitatea Ciucea, jud. Cluj. 
    Atât copiii, cât şi reprezentanții acestora, s-au bucurat de peisajele idilice ale domeniului amplasat într-un cadru natural mirific, în Munţii Apuseni, pe malul Crişului Repede. Copiii au vizitat grădina domeniului, clădirea-castel, emblematica structură cunoscută drept casa de pe stâncă - mausoleul iubirii soților Goga (Octavian și Veturia), Casa Albă (Muzeul de Artă Etnografică), folosită în trecut pentru oaspeți, Casa Ady Endre, precum și bisericuța și mânăstirea aflată pe terenul acestui domeniu.
    De la ghizi şi muzeografi, copiii şi-au consolidat sau poate au aflat informaţii referitoare la viaţa şi opera unuia dintre cei mai cunoscuţi poeţi români, Octavian Goga. 
    Următorul popas al excursiei, „la pièce de résistance" a drumeției organizate de D.A.S.O., a fost experimentarea kartingului de agrement, pe pistele ,,Go Kart Cluj".  
    Toţi copiii au fost entuziasmaţi de acest sport care le-a dat şansa de a se distra şi de a învăţa în egală măsură. Îndrumaţi de echipa de instructori profesionişti care s-au asigurat că toate regulile de siguranță sunt respectate și care au fost prezenţi pe toată durata sesiunilor, copiii au trăit o experienţă plină de adrenalină, sunet de motoare şi miros de cauciucuri arse.
    Pe lângă deprinderea unor abilități tehnice și reflexe specifice condusului în siguranță, kartingul le oferă copiilor și multe alte beneficii, precum disciplina, responsabilitatea și concentrarea. 
    Cum „călătorului îi şade bine cu drumul", am pornit din nou la drum, prin priveliştile încântătoare de pastel ale toamnei.  În drum spre casă am poposit la Huta Slavia, unde ne-am bucurat de ospitalitatea slovacă a unui sat de munte. Copiii au savurat bucatele delicioase şi s-au bucurat de împrejurimile hanului din Şinteu care îţi iau ochii.
    ,,Direcția de Asistență Socială Oradea, prin Serviciul Protecția Copilului, are în atribuții și monitorizează situația copiilor de pe raza municipiului ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Ce ne dorim noi este să venim în sprijinul acestor familii, organizând activități care să îi aducă împreună, oferind sprijin și consiliere, respectiv ne dorim să aibă încredere în noi ca și instituție a statului. De aceea doresc să le mulțumesc colegilor pentru organizarea acestor activități menite să sprijine demersurile noastre și să ne apropie de acești copii minunați, fiind o oportunitate de a ne întâlni într-un cadru informal, a petrece timp frumos împreună și a schimba impresii despre viață. Această excursie a fost posibilă cu sprijinul exclusiv al sponsorilor, de aceea le mulțumesc în mod deosebit tuturor celor care au participat și celor care ne-au sprijinit, respectiv S.C. Böllhoff S.R.L., Muzeul Memorial „Octavian Goga" din Ciucea, Go kart Cluj, din loc. Nădășelu, jud. Cluj, Pensiunea Huta Slavia din loc. Şinteu, jud. Bihor, O.T.L.-Transport Local S.A. Ne-am bucurat și noi de bucuria copiilor"!, a declarat Anca Grama, directorul Direcției de Asistență Socială Oradea. 
 
Felicitări, D.A.S.O.!
Ne bucurăm, doamna Anca, de bucuria copiilor pe care îi faceți fericiți prin acțiunile intreprinse pentru ei și familiile lor, dar ne bucurăm, deopotrivă, și pentru bucuria Dumneavoastră, izvorâtă dintr-un suflet mare și sincer!
(OviDan)

Trimite email
vineri, 3 ianuarie 2025, 00:49:13 Ora standard a Europei de Est