Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Turiști din Turda, Cernăuți, Dej, Valea Jiului...

Joi, la ștrandul „Venus” din Băile 1 Mai,

Turiști din Turda, Cernăuți, Dej, Valea Jiului...

Chiar și în condiții de criză, lumea se orientează și tot pleacă la munte sau la mare, într-o excursie sau tabără ori într-o stațiune cunoscută, mai accesibilă din punct de vedere financiar...

 Joi (30 iulie 2009), am ieșit și noi în peisajul (la Băile 1 Mai), să aflăm cine a optat să-și petreacă parte din vacanță în stațiunea balneară cu tradiție și căutare pentru bazinele sale cu apă termală de la ștrandul „Venus” (administrator, dl Gheorghe Opriș).
 Nu ne așteptam ca lumea să se calce pe picioare, dar în atari condiții social-istorice de criză, am găsit, totuși, clienți interesați care au optat pentru această stațiune. Unii vin pentru a doua sau a treia oară la Băile 1 Mai, la interval de doi - trei ani, în ultimii zece ani.
 Laura Diana este din Turda, elevă la Școala cu clasele I-VIII „Ioan Opriș” din Turda. Are 9 ani și e pentru a doua oară în Bihor (la Băile Felix și Băile 1 Mai), împreună cu tatăl său. Tot în această vară, Diana speră să ajungă și la mare.
 Din Cernăuți (Ucraina), a venit o familie în efectiv complet: mama, tata și cei trei fii: Loredana (10 ani), Vaniușa (Ioan – 5 ani) și Mihaela (3 ani și jumătate). Au mai fost la Sovata, dar au venit la ștrandul „Venus” pentru bazinele cu apă termală, destinate anume copiilor. Tatăl vine în România de 18 ani, iar vara își ia și soția și copiii pentru o vacanță specială. Copiii sunt încântați de apa din ștrand.
 În imediata vecinătate, am vorbit cu Oana, din Dej, o liceancă frumoasă, „trasă prin inel”, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej, cu o înfățișare de manechină, deși nu o pasionează modelingul. Oana a venit pentru a doua oară în zonă, chiar dacă mama sa preferă Hajdu-Szoboszlo (Ungaria) pentru bazinul olimpic. În această vacanță, Oana speră să ajungă și la Beliș (Cluj), dar și în Grecia, unde a mai fost, dar iar i s-a făcut dor de o croazieră.
 Ne–am apropiat de doi copii care jucau cărți. Alături, tatăl lor, un vajnic bărbat, vorbea la mobil. Asistăm câteva momente la partida de cărți, fără să deranjăm. La încheierea convorbirii, facem cunoștință cu dl Ioan Poenar, din Valea Jiului, electrician în mina de la Livezeni, cu o experiență de 20 de ani în subteran. O meserie grea și periculoasă, date fiind condițiile improprii de muncă, într-un sector unde nu se investește, dar se așteaptă producție. Roxana și Remus au ieșit din apă și joacă cărți, doar până își trag sufletul, după care vor reintra în bazin. Roxana e elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Petroșani, fratele e doar în clasa a III-a la Școala din Bănița.
 Roxana e în premieră la Băile 1 Mai. Îi place mult stațiunea, dar mai cu seamă bazinele cu apă, pe ales, așa încât, din curiozitate, a intrat cam în toate, ca să testeze adâncimea apei. Anul trecut a fost la Eforie Sud, iar în anii anteriori, tot pe litoral, la Venus.
 Primim un telefon și periplul nostru se încheie brusc, Ioan Foghiș (omul de la bilete chiar se miră de retragerea noastră grabnică). „Nu v-a plăcut la noi sau de ce plecați atât de repede?”, ne-ntâmpină bărbatul de la intrare.
 Îi promitem să stăm mai mult data viitoare. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Turiști din Turda, Cernăuți, Dej, Valea Jiului...

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:55:42 Ora de vară a Europei de Est