Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Valorificarea diversității etnice și culturale prin educație muzicală

Proiectul judeţean

Valorificarea diversității etnice și culturale prin educație muzicală

Muzica poate juca un rol esențial în valorificarea diversității multietnice și culturale, fiind un mijloc natural de dialog și integrare, iar într-o lume globalizată această abordare poate ajuta la formarea unor context educațional deschis și tolerant, în care diferențele sunt apreciate și respectate. Pornind de la acest considerent, Liceul de Arte Oradea a inițiat proiectul județean cu tema Valorificarea diversității multietnice și culturale, având ca partener în acest demers Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" Oradea.

O primă activitate a proiectului mai sus menționat s-a desfăşurat în data de 22 octombrie 2024 la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan". Cu acest prilej, elevi ai Liceului de Arte din Oradea, respectiv Ivanov Rareș, Chiș Giulia, Jurcut-Rat Casiana și Pop Raluca au interpretat melodii din folclorul românesc, coordonați fiind de către prof. Măslină Pop Ancuța Gabriela. Elevii clasei a V-a B, coordonați de către prof. Maria Duma și prof. Popa Teodora  au pregătit cu această ocazie un recital chitară-voce interpretat de către elevele Maria Chis  și Maria Badeu, un dans hip-hop realizat de către elevii Sofia Șuteu , Natalia Opriș, Iulia Butaci, Maria Lăzău și David Colar. Pentru afirmarea tradițiilor culturale românești, Sara Merca, Aniela Crăciun și Ioana Oros au jucat împreună un dans popular din Bihor, iar pentru a promova muzica drept modalitate de exprimare a propriei identități, elevele Carla Banyai și Antonia Lata au pus în scenă un dans contemporan cu mișcări de gimnastică. Elevii de ciclu primar, îndrumați de prof. Angela Clonda au prezentat un cântecel urmat de o melodie interpretată la chitară de către elevul Gondor Andrei. 
Echipa de proiect de la Liceul de Arte este formată din  prof. Bondor Mihaela, în calitate de director și prof. Măslină Pop Ancuța Gabriela - coordonator, Prof. Bonțu Aurica, prof. Mircescu Georgiana, Prof. Bunica Valeria și Prof. Bejan Olga. Echipa de proiect de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" este formată din director, prof. Simona Martin, prof. Maria Duma, prof. Clonda Angela și prof. Teodora Popa.
Scopul acestui parteneriat este de a stimula creativitatea elevilor prin intermediul muzicii, promovând astfel comunicarea între elevii din diferite școli prin organizarea unor activități extracurriculare. Proiectul se va desfășura în anul școlar 2024-2025, respectiv în perioada octombrie 2024 - iunie 2025, având ca obiective: păstrarea și promovarea tradițiilor culturale, educația interculturală prin muzică, reducerea stereotipurilor și promovarea muzicii ca modalitate de exprimare a identității.
Valorificarea diversității multietnice și culturale prin muzică constituie principalul țel al acestui proiect, pentru ca muzica să devină un limbaj universal de comunicare și înțelegere între oameni din diferite culturi. Muzica reușește să unească indivizi și comunități prin intermediul valorilor, tradițiilor și emoțiilor, oferind o platformă pentru dialog intercultural. Muzica reunește comunitățile, iar cântecele interpretate la sărbători sau evenimente speciale contribuie la consolidarea unui sentiment de apartenență. Atunci când oamenii din medii diferite își împărtășesc tradițiile muzicale, aceasta poate duce la o înțelegere mai profundă și la legături sociale mai puternice. 
Prof. Teodora Felicia Popa


Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:02 Ora de vară a Europei de Est