Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Salontani, campioni mondiali la fotbal-tenis

Reprezentativa României a câștigat 12 din cele 13 medalii de aur

Salontani, campioni mondiali la fotbal-tenis

În perioada 23-26 octombrie 2024, Sala Polivalentă din cadrul Complexului Olimpic Sydney 2000 de la Izvorani a găzduit Campionatele mondiale la fotbal-tenis. Au participat 15 țări, iar reprezentativa României a fost din nou la înălțime, câștigând 12 din cele 13 medalii de aur puse la bătaie.

Competiția organizată de Federația Română de Fotbal-Tenis Cluburi și asociații județene (președinte, Federico Tavares), în parteneriat cu Federația Internațională de Fotbal-Tenis Asociații (FIFTA, președinte Sekvet Songur), cu sprijinul Agenției Naționale pentru Sport, a reunit la start peste 120 de jucători care au participat la cinci categorii (juniori, seniori, senioare, U21 mixt și seniori mixt).
Cinci sportivi salontani au fost convocați în reprezentativa României, contribuind la performanța obținută de către tricolori după cum urmează: Andreea Neag - locul 1 la feminin la proba de simplu, dublu și triplu; Halász Dániel și Suciu Dávid - locul 1 la categoria U21 mixt în proba de dublu și proba de triplu; Alex Sorean - locul 1 la seniori la toate cele trei probe (simplu dublu şi triplu), locul 1 la seniori mixt la dublu și la triplu; Vasile Sorean jr. - locul 1 la seniori cu echipa de triplu.
Prezent la Izvorani cu ocazia finalelor, Vasile Sorean, președintele și antrenorul clubului Tengo Salonta, a concluzionat: ,,Am asistat la multe jocuri de calitate, indiferent de probe. S-a văzut o creștere evidentă în jocul mai multor reprezentative, nu e de mirare că în finale, am avut adversari diferiți la fiecare categorie (Cipru de Nord la simplu și dublu feminin, Ungaria la triplu, Irak și Ungaria la juniori, Moldova la seniori). Am văzut mulți jucători talentați și de reală perspectivă nu doar în echipă noastră, ci și la adversari. Încă deținem supremația mondială în fotbal-tenis, dar sunt țări care investesc foarte mult în acest sport și în curând ne vor pune probleme. Sunt mândru de componenții clubului Tengo Salonta pentru prestațiile avut și medaliile de aur cucerite la acest Mondial.
România a câștigat la seniori trei titluri mondiale (victorii în fața Moldovei), tot trei la senioare (două finale câștigate în fața Ciprului de Nord și una în fața Ungariei), două medalii de aur la proba mixtă (U21 și seniori), urcând pe prima treaptă a podiumului și la probele de simplu și dublu la juniori". 
Singura finală din care au lipsit tricolorii a fost cea de triplu la juniori (eșec în setul decisiv cu punctul de aur, 13-12 în fața Danemarcei), obținând medaliile de bronz după victoria din finala mică cu Ungaria.
Asociaţia Judeţeană de Fotbal-Tenis Bihor a asigurat serviciul de transmisie în direct cu comentariu în limba română pe canalul de YouTube al Federatiei Române de Fotbal-Tenis. În cele patru zile de competitie s-au filmat 44 de ore de meciuri şi festivitatea de premiere, cu o audienţă internaţională şi peste 11.000 de vizualizări la cald. Comentatorul a fost Peti Boroș, asistenta tehnică, ing. Szatmári Levente, asistenţa tehnică remote Fanmedia Oradea.
https://www.youtube.com/@federatiaromanadefotbalten4765/streams
Valentin Todor
 
Felicitări, dragi campioni mondiali!
Felicitări, Peti Boroş! Felicitări, salontanilor dragi şi perseverenţi, ambiţioşi şi talentaţi, care ați ridicat mereu ştacheta la fotbal-tenis, un sport cu tradiție în Salonta, de când cerul și pământul!
Felicitări, România, cu cele 12 medalii de aur, din 13!
O, ce veste minunată primim! 
Asemenea vești de milioane mai primim de la maestrul Sebastian Silaghi, unul dintre antrenorii de aur ai Clubului Sportiv Basti Box (Salonta-Oradea)! 
Mare păcat că nu investim suficient în domeniile care ne aduc rezultate internaționale și ne fac mândri în lume, cum sunt aceste două ramuri sportive, fotbal-tenis și box!
Dar parcă David Popovici (campionul nostru mondial) nu se plângea de aceeași meteahnă, că la noi, nu se pune mare preț pe sportivi, nu se investește pentru a ajunge la performanțe! Bine că găsim bani pentru puzderia de politicieni obscuri care acum își fac reclamă deșănțată, pe bani publici, pentru a ajunge sau a rămâne în fotolii! Rușine celor responsabili sau iresponsabili! (OviDan)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:34:42 Ora standard a Europei de Est