Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Salontani, campioni mondiali la fotbal-tenis

Reprezentativa României a câștigat 12 din cele 13 medalii de aur

Salontani, campioni mondiali la fotbal-tenis

În perioada 23-26 octombrie 2024, Sala Polivalentă din cadrul Complexului Olimpic Sydney 2000 de la Izvorani a găzduit Campionatele mondiale la fotbal-tenis. Au participat 15 țări, iar reprezentativa României a fost din nou la înălțime, câștigând 12 din cele 13 medalii de aur puse la bătaie.

Competiția organizată de Federația Română de Fotbal-Tenis Cluburi și asociații județene (președinte, Federico Tavares), în parteneriat cu Federația Internațională de Fotbal-Tenis Asociații (FIFTA, președinte Sekvet Songur), cu sprijinul Agenției Naționale pentru Sport, a reunit la start peste 120 de jucători care au participat la cinci categorii (juniori, seniori, senioare, U21 mixt și seniori mixt).
Cinci sportivi salontani au fost convocați în reprezentativa României, contribuind la performanța obținută de către tricolori după cum urmează: Andreea Neag - locul 1 la feminin la proba de simplu, dublu și triplu; Halász Dániel și Suciu Dávid - locul 1 la categoria U21 mixt în proba de dublu și proba de triplu; Alex Sorean - locul 1 la seniori la toate cele trei probe (simplu dublu şi triplu), locul 1 la seniori mixt la dublu și la triplu; Vasile Sorean jr. - locul 1 la seniori cu echipa de triplu.
Prezent la Izvorani cu ocazia finalelor, Vasile Sorean, președintele și antrenorul clubului Tengo Salonta, a concluzionat: ,,Am asistat la multe jocuri de calitate, indiferent de probe. S-a văzut o creștere evidentă în jocul mai multor reprezentative, nu e de mirare că în finale, am avut adversari diferiți la fiecare categorie (Cipru de Nord la simplu și dublu feminin, Ungaria la triplu, Irak și Ungaria la juniori, Moldova la seniori). Am văzut mulți jucători talentați și de reală perspectivă nu doar în echipă noastră, ci și la adversari. Încă deținem supremația mondială în fotbal-tenis, dar sunt țări care investesc foarte mult în acest sport și în curând ne vor pune probleme. Sunt mândru de componenții clubului Tengo Salonta pentru prestațiile avut și medaliile de aur cucerite la acest Mondial.
România a câștigat la seniori trei titluri mondiale (victorii în fața Moldovei), tot trei la senioare (două finale câștigate în fața Ciprului de Nord și una în fața Ungariei), două medalii de aur la proba mixtă (U21 și seniori), urcând pe prima treaptă a podiumului și la probele de simplu și dublu la juniori". 
Singura finală din care au lipsit tricolorii a fost cea de triplu la juniori (eșec în setul decisiv cu punctul de aur, 13-12 în fața Danemarcei), obținând medaliile de bronz după victoria din finala mică cu Ungaria.
Asociaţia Judeţeană de Fotbal-Tenis Bihor a asigurat serviciul de transmisie în direct cu comentariu în limba română pe canalul de YouTube al Federatiei Române de Fotbal-Tenis. În cele patru zile de competitie s-au filmat 44 de ore de meciuri şi festivitatea de premiere, cu o audienţă internaţională şi peste 11.000 de vizualizări la cald. Comentatorul a fost Peti Boroș, asistenta tehnică, ing. Szatmári Levente, asistenţa tehnică remote Fanmedia Oradea.
https://www.youtube.com/@federatiaromanadefotbalten4765/streams
Valentin Todor
 
Felicitări, dragi campioni mondiali!
Felicitări, Peti Boroş! Felicitări, salontanilor dragi şi perseverenţi, ambiţioşi şi talentaţi, care ați ridicat mereu ştacheta la fotbal-tenis, un sport cu tradiție în Salonta, de când cerul și pământul!
Felicitări, România, cu cele 12 medalii de aur, din 13!
O, ce veste minunată primim! 
Asemenea vești de milioane mai primim de la maestrul Sebastian Silaghi, unul dintre antrenorii de aur ai Clubului Sportiv Basti Box (Salonta-Oradea)! 
Mare păcat că nu investim suficient în domeniile care ne aduc rezultate internaționale și ne fac mândri în lume, cum sunt aceste două ramuri sportive, fotbal-tenis și box!
Dar parcă David Popovici (campionul nostru mondial) nu se plângea de aceeași meteahnă, că la noi, nu se pune mare preț pe sportivi, nu se investește pentru a ajunge la performanțe! Bine că găsim bani pentru puzderia de politicieni obscuri care acum își fac reclamă deșănțată, pe bani publici, pentru a ajunge sau a rămâne în fotolii! Rușine celor responsabili sau iresponsabili! (OviDan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:37:29 Ora de vară a Europei de Est