Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În programul ,,Sptămâna verde”

Aproape 80 de unități de învățământ din județul Bihor s-au înscris pentru implementarea de proiecte

În programul ,,Sptămâna verde”

În anul școlar 2024-2025, 79 de unități de învățământ din județul Bihor s-au înscris pentru a primi finanțare, în vederea implementării activităților din ,,Săptămâna verde". Județul Bihor are alocat un buget de 3.109.300 lei.

„Săptămâna verde" este un program care se desfășoară la nivel național, în acord cu prevederile raportului „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile", elaborat de către grupul de lucru de la nivelul Administrației Prezidențiale, ale Strategiei naționale privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023-2030, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 59/2023, și ale Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 877/2018, cu modificările și completările ulterioare.
 Programul are ca scop dezvoltarea atât a competențelor din curriculumul național, cât și a unor competențe complementare acestora de investigare inter- și transdisciplinară a realității înconjurătoare și formarea unor comportamente responsabile față de mediul înconjurător și este centrat pe obiectivele de învățare la vârsta antepreșcolară, respectiv pe nevoile de învățare ale preșcolarilor și elevilor, identificate la nivelul unității de învățământ.
Programul „Săptămâna verde" are o durată de cinci zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și se desfășoară în baza unei planificări, la decizia fiecărei unități de învățământ, conform prevederilor ordinului ministrului Educației privind structura anului școlar, valabil în anul școlar respectiv.
Programul „Săptămâna verde" nu se derulează simultan cu programul „Școala altfel".
Unitățile de învățământ primar, gimnazial și liceal din cadrul sistemului național de învățământ preuniversitar planifică și organizează obligatoriu programul „Săptămâna verde", conform OME nr. 4448/16 05 2024 pentru aprobarea Metodologiei de implementare a activităților școlare din cadrul programului ,,Săptămâna verde", pentru anii 2024 și 2025.
   Programul „Săptămâna verde" contribuie la atingerea obiectivelor educaționale din domeniile știință, tehnologie, inginerie, arte și matematică (ȘTIAM).
 În perioada alocată programului „Săptămâna verde" se pot desfășura activități educaționale, precum: lecții în natură, dezbateri, jocuri de rol, fotografie vorbită, exerciții de construcție participativă a unor scenarii de viitor, vizionări de documentare, experimente, biblioteci vii, teatru forum, teatru legislativ, proiecte de servicii în folosul comunității, ateliere, voluntariat, expediții și excursii în parcuri naturale și arii protejate, fără a se limita la acestea. Cadrele didactice și partenerii au acces la o platformă dedicată educației pentru schimbări climatice și pentru mediu (https://www.saptamanaverde.edu.ro/ro).  Platforma cuprinde o bibliotecă digitală cu resurse educaționale pe teme de mediu și climă, exemple și oferte de activități, o hartă interactivă a disponibilităților de cazare gratuită din ariile naturale protejate, precum și exemple cu privire la orarul și proiectarea activităților, precum și la evaluarea acestora. 
Activitățile cuprinse în programul „Săptămâna verde" sunt implementate/facilitate de cadre didactice în colaborare cu preșcolari/elevi, părinți/reprezentanți legali, reprezentanți ai instituțiilor, autorităților, companiilor, organizațiilor nonguvernamentale locale/regionale/naționale/internaționale, ținând cont și de resursele disponibile în unitatea de învățământ. 
În perioada alocată programului „Săptămâna verde" nu se organizează cursuri conform orarului obișnuit al unității de învățământ. Programul se desfășoară în conformitate cu un orar special, în fiecare dintre cele cinci zile. La clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică și din învățământul profesional, în perioada dedicată programului „Săptămâna verde" se pot organiza activități prevăzute în curriculumul de specialitate, la stagiile de pregătire practică, urmărind și scopul programului „Săptămâna verde". Pentru învățământul postliceal în săptămâna dedicată programului „Săptămâna verde" se organizează activități de instruire practică.
 Unitatea de învățământ are obligația de a stabili oferta de activități din cadrul programului „Săptămâna verde" astfel încât să poată asigura, prin oferte alternative, participarea la aceste activități a tuturor elevilor și cadrelor didactice.
Activitățile din cadrul programului „Săptămâna verde" se pot realiza în unitatea de învățământ sau în afara acesteia, respectându-se prevederile legale cu privire la siguranța preșcolarilor/elevilor pe durata activității respective.
Evaluarea programului „Săptămâna verde" se va realiza prin două modalități: preșcolarii/elevii își autoevaluează implicarea în activități și reflectează asupra învățării/activității fie oral, prin discuții libere, reflecții de grup, focus-grup, fie în scris, prin chestionare, mesaje scrise, prin desen, ghidați de educatorul/învățătorul/ dirigintele clasei; cadrele didactice evaluează comportamentele de învățare individuale și de grup, precum și schimbările de atitudini și/sau preocupări ale preșcolarilor/elevilor față de natură, schimbări climatice, explorarea resurselor naturale, investigarea mediului înconjurător, relaționare cu mediul social și natural, protejarea mediului înconjurător, atât pe parcursul programului „Săptămâna verde", cât și după încheierea acestuia. 
Unitățile de învățământ sunt încurajate să promoveze activitățile și rezultatele programului „Săptămâna verde" în rândul părinților/reprezentanților legali ai preșcolarilor/ elevilor, precum și publicului larg. În baza instrumentelor și criteriilor de evaluare agreate, fiecare unitate de învățământ selectează o activitate dintre cele desfășurate, cu care să participe la competiția „Săptămâna verde" desfășurată la nivel județean, în baza unui regulament elaborat de inspectoratul școlar.
În județul Bihor pentru perioada septembrie-decembrie 2024 au depus proiecte nouă unități de învățământ din județul Bihor: Colegiul Tehnic ,,Alexandru Roman" Aleșd, Școala Gimnazială Nr. 1 Cefa, Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu" Oradea, Școala Gimnazială Nr. 1 Lunca, Școala Gimnazială Nr. 16 Oradea, Școala Gimnazială ,,Kazinczy Ferenc" Șimian, Școala Gimnazială Nr. 1 Nucet, Școala Gimnazială Nr. 1 Călugări, Școala Gimnazială ,,Iosif Vulcan" Holod, iar pentru perioada ianuarie -mai 2025 alte 70 de unități de învățământ.


Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:18 Ora de vară a Europei de Est