Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Enigme şi „enigmişti”..., de Gheorghe Păun

Revista de cultură ,,Curtea de la Argeș

Enigme şi „enigmişti”..., de Gheorghe Păun

,,Încerc, vorba Eminescului, să rămân la toate rece, dar homo sum et nihil humano... Român sunt și... Nu știu cum s-o spun în latină, continuarea ar fi „tot ce e legat de istoria neamului mă interesează". Pentru că istoria nu este a istoricilor, ea este/ar trebui să fie a tuturor. Fiecare abordând-o pe „palierul" lui. Profesioniști unii, amatori alții, având-o în fișa postului primii, cititori și iubitori de istorie ceilalți, cu toții, conștienți de constrângerile statutului-priceperii, conștienți de limite, implicații, rigorile meseriei și ale bunului-simț.

Dacă matematica, de exemplu, se poate aborda și ca joc, de dragul de a face matematică, orice „năstrușnicie" (demonstrată formal într-un cadru riguros!) fiind publicabilă, cu istoria nu este deloc la fel, geo-politicienii pot interpreta tendențios, periculos chiar, spusele istoricilor - din păcate, pot și comanda rescrierea mistificată, uneori până la niveluri agresiv-aberante, vedem așa ceva și în zilele noastre, când dinspre vest, când dinspre est. Iar „formatorii de opinie", de la gazetari serioși sau doar zeloși la legiunile lui Umberto Eco (...), abia așteaptă să preia, să facă zgomot, pentru rating, din cabotinism-snobism sau năimiți - mai ales năimiții sunt dăunători, pentru că agenturili investesc în tipi cu carte, „cu sintaxă", fără morală, dar nu rudimentari. Până la un punct, îi înțeleg deci pe istorici, îmi dau seama cât de precauți trebuie să fie - numai că uneori termenul „precaut" are o semantică dezamăgitoare. Dincolo de punctul până la care-i înțeleg se întinde un spațiu care mă derutează - încerc și eu să fiu precaut, dar nu mă pot abține până la capăt".
                Am citat din editorialul revistei, articolul care sparge, de fiecare dată, toate barierele și ni se așază drept la suflet! Lecturați mai departe la adresa cunoscută www.curteadelaarges.ro
                Cu ce ne putem delecta în numărul din luna noiembrie? 
Horia Bădescu: Pe frontul de vest nimic nou; Mihai Sporiş: Limba vorbită atestă neamul; Florin Horvath: Răpuşi la porţile nemuririi; Dan D. Farcaş: Unitatea de calcul de la CEPECA; Tudor Nedelcea: Din preistorie în viitor, cu Victor Ravini; Rodica Lăzărescu: Despre Caracal şi Mioriţa, cu Victor Ravini; Eugenia Tofan: Limba Română, Duminica sufletului nostru; Ion Andreiţă: Detrunchiaţii... și multe altele, pentru o plăcută zăbavă!
                Distinse domnule academician Gheorghe Păun, vă mulțumim și pentru acest număr de revistă, făurit întru bucuria noastră!
                (OviDan)

Trimite email
vineri, 3 ianuarie 2025, 01:01:57 Ora standard a Europei de Est