Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul ,,Pași spre viitor”

Sâmbătă, 19 octombrie, la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș

Proiectul ,,Pași spre viitor”

Sâmbătă, 19 octombrie 2024, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș" Beiuș a fost gazda proiectului „Pași spre viitor", inițiativă destinată orientării în carieră pentru tinerii cu vârsta între 14-20 de ani și profesorii implicați în educația lor.

Proiectul a fost coordonat de Crina Mihăieș, președinte al Asociației Educa-Teen, care are responsabilitatea de a planifica și defini obiectivele, a coordona activitățile, a monitoriza progresul și a asigura comunicarea eficientă cu toate părțile implicate.
Obiectivele proiectului vizează (pentru tineri): Creșterea gradului de informare despre opțiunile de carieră disponibile *Dezvoltarea abilităților necesare pentru integrarea pe piața muncii *Crearea de relații de mentorat pentru sprijinirea dezvoltării personale și profesionale, iar pentru profesori: Îmbunătățirea competențelor de consiliere și orientare în carieră *Aplicarea metodelor educative inovatoare în procesul de predare *Conectarea mai puternică între educație și cerințele pieței muncii.
În cadrul evenimentului au avut loc o serie de activități interactive, cu participarea unor invitați de seamă, printre care: Patricia Simina Arina Moș (senator P.N.L.), Liana Moruț (inspector școlar pentru proiecte educaționale), Denisa Luca (reprezentant C.C.D. Bihor), Claudia Timofte (președinte Comisie Reglementare și Comunicare, Senatul Universitătii din Oradea), Adrian Ioan Timofte (director Departament Silvicultură și Inginerie Forestieră, Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea), Adina Popa (reprezentant al Primăriei Municipiului Beiuș), Cighir Claudia-Florina (director C.T. „Ioan Ciordaș" Beiuș), Sabău Ionuț (director adjunct C.T. „Ioan Ciordaș" Beiuș), Alina Lazea  (director adjunct  L.V.P. ,,Nicolae Bolcaș" Beiuș), Halasz Attila (director S.C. Ianateti Impex S.R.L), Filip Barabaș (președinte al A.R.D.T. Oradea), Codruța Bala (specialist Coach), RoboPeda (echipa de robotică L.V.P. ,,Nicolae Bolcaș" Beiuș). 
Participanții au avut oportunitatea să ia parte la diverse ateliere dedicate atât tinerilor, cât și profesorilor.
Ateliere pentru tineri: Cum să realizez primul profit cultivând arbuști fructiferi! (prof. univ. dr. habil. ing. Adrian Timofte & conf. univ. dr. ing. Ruben Budău); Lumea Raspberry Pi (conf. univ. dr. ing. Ovidiu Novac, oferind o introducere în utilizarea tehnologiei accesibile pentru proiecte de programare); Coaching pentru carieră (dr. ing. Mihaela Novac și prof. ec. Claudia-Florina Cighir au prezentat tehnici de autocunoaștere și dezvoltare profesională).
Ateliere pentru profesori: Alegere informată (prof. Daniela Sopota a discutat despre importanța consilierii școlare eficiente), Dezvoltarea competențelor transversale la adolescenți și tineri (prof. univ. dr. Valentin Blândul a subliniat rolul educației non-formale în dezvoltarea acestor competențe).
Atât invitații, cât și participanții au apreciat în mod deosebit implicarea și diversitatea temelor abordate. 
Patricia Simina Arina Moș, senator P.N.L., a declarat: „Este vital să le oferim tinerilor acces la informații și abilități care să le deschidă calea spre succes în carieră. Proiectul „Pași spre viitor" reprezintă un pas important în această direcție".
 De asemenea, Cioloș Ștefan, un participant din grupul țintă a afirmat: „Atelierul despre Raspberry Pi m-a inspirat să mă implic mai mult în domeniul programării și al tehnologiei".
Proiectul este realizat de Asociația Educa-Teen, în colaborare cu Primăria Municipiului Beiuș și Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș", cu sprijinul sponsorilor: Europen Food Internațional, Certinvest, Velta Prod și Aliro Biofunghi.
Mihăieș Crina, președinte al Asociației Educa-Teen

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:09:30 Ora de vară a Europei de Est