Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La 100 de kilometri de Cercul Arctic, nopți... fără întuneric!

Prof. Vad Marta, directorul Școlii din Biharia, în vizită de studiu în Suedia

La 100 de kilometri de Cercul Arctic, nopți... fără întuneric!

În cadrul programului „Învățare pe tot parcursul vieții”, dna prof. Vad Marta, directorul Școlii cu clasele I-VIII „Gáspár András” din Biharia, a făcut o vizită de studiu în Suedia. La 100 de kilometri de Cercul Arctic, jumătate de an este întuneric și jumătate, lumină (cu nopți fără întuneric).

 În 25-29 mai 2009, în Boden (o localitate din nordul Suediei, la 100 de kilometri distanță de Cercul Arctic), era vară (cu o temperatură maximă care nu depășește 14, 15 grade). Iarna e cumplit (-20, -30, ba chiar și -40 de grade)! În această perioadă a anului e numai zi ... pentru că noaptea e la fel luminos ca și ziua. Prin urmarea, noaptea nu e întuneric! Curios lucru, să nu știi că e noapte, doar uitându-te la ceas...
 Surprize-surprize...  și în învățământ!
 „Copiii sunt mult mai relaxați, deloc stresați, nu fug, nu strigă, nu aleargă, au mult respect față de profesori, dar și ei între ei. Clasele sunt spațioase și simple, în sensul că nu sunt atât de împodobite ca ale noastre, dar sunt dotate și funcționale. De la grădiniță la liceu, copiii sunt puși să facă, să învețe lucrând, individual și în perechi, iar fiecare pereche lucrează altceva. Fac foarte multe experimente. Lecțiile sunt interactive. Se folosește foarte mult tabla interactivă. Altfel spus, lecțiile sunt centrate pe elev, el acționează, el folosește cel mai mult tabla, nu profesorul. Lecțiile nu au întotdeauna o delimitare standard, iar clasele nu au pauzele la aceeași oră. Fiecare clasă are pauza într-o anumită perioadă. În clase, elevii stau desculți la ore, doar în șosete, îmbrăcați simplu, deloc la modă sau extravagant. Pe la ora 11.00, toți copiii primesc gratuit felul II și felul III. La ei nu se mănâncă supă, dar au zece feluri de salate, două-trei sortimente de felul doi, beau lapte cât doresc, de la automat, totul gratuit. Nu au fructe la masă pentru că sunt foarte scumpe. Doar preșcolarii primesc fructe, în cadrul unui program special, dar, în schimb, ei nu primesc ciocolată. La suedezi, ciclurile de învățământ sunt: I - V, VI - IX, X - XII. Ei pun accent pe arte. Au sală de desen, sală de pictură, sală de sculptură. Fiecare copil are un program individual de dezvoltare. Fac engleză de la grădiniță, câte două-trei ore săptămânal. În Suedia se vorbește foarte bine engleza, suedezii sunt cei mai mari fani ai Americii. Deja, în clasa I, copiii sunt în măsură să-ți răspundă la întrebări, în a IV-a, îți pun ei întrebări în engleză. La toate nivelurile, elevii sunt educați să aibă grijă deosebită față de mediul înconjurător și să trăiască o viață rațională, sănătoasă. De mici, copiii folosesc furculița și cuțitul, ba chiar și flacăra, la experiențe, fără ca cineva să-și facă probleme că s-ar putea accidenta. În clasele a VII-a și a VIII-a, elevii învață să gătească. Orele se desfășoară în laborator. Învață cum să se hrănească sănătos, să adune hârtia, să selecteze și să utilizeze materialele refolosibile (ei adună până și dopurile de plută și cutiile de lapte)...”
  În cadrul vizitei de studiu, grupul a vizitat 15 școli și grădinițe din orașul Boden și din împrejurimi, pe o rază de zeci de kilometri. Oaspeții au asistat la activități practice, iar seara purtau discuții legate de sistemul de învățământ din Suedia, dar și din țările de proveniență. Dintre excursiile făcute, cea mai interesantă a fost, după cum a ținut să sublinieze, dna director, excursia la polul Arctic, soldată cu obținerea certificatului de trecere a Cercului Polar.
 15 participanți din 12 țări europene
 Doamna director se arată foarte încântată de vizita de studiu pe care a făcut-o în Boden (cu tema „Calitate – educația mediului), alături de directori de școli și factori decizionali din învățământul preuniversitar din 11 țări (Anglia, Olanda, Spania, Austria, Turcia, Italia, Germania, Norvegia, Franța, Slovenia și Suedia), în total 15 participanți, dna Vad Marta, reprezentând România. A rămas profund impresionată de tot de a văzut și aflat în Boden, și îi sfătuiește pe toți dascălii să se implice în derularea de proiecte și programe, să profite de orice vizită și schimb de experiență pentru a-și lărgi orizontul de cunoaștere, pentru a dobândi noi cunoștințe, pentru a-și îmbogăți experiența în domeniul didactic. La câteva zile de la sosirea din Suedia, a avut chiar o întâlnire cu colegi directori de școli la Casa Corpului Didactic, cărora le-a povestit toate lucrurile interesante pe care le-a aflat în cadrul vizitei de studiu.
 „De anul viitor, la acest program (finanțat în totalitate de A.N.P.C.D.E.F.P.) pot participa și profesori, nu numai directori de unități școlare”, conchide dna director, Vad Marta. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La 100 de kilometri de Cercul Arctic, nopți... fără întuneric!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:30 Ora de vară a Europei de Est