Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Valeriu Anania – La început a fost poezia”, semnată de prof. dr. Diana Popa

Joi, în Aula Magna, a fost lansată cartea

,,Valeriu Anania – La început a fost poezia”, semnată de prof. dr. Diana Popa

Joi, 24 octombrie 2024, a avut loc lansarea cărții ,,Valeriu Anania - La început a fost poezia", semnată de către doamna profesoară dr. Diana Popa, în Aula Magna a Universității din Oradea.

,,A vorbi despre Valeriu Anania este un demers inițiatic, captivant, care deschide temerarului un labirint în care riscul de a se rătăci rămâne la fel de ferm, indiferent în care punct al incursiunii s-ar afla", declară prof. univ. dr. habil. Maria-Mina Rusu, de la Ministerul Educației, în prefața cărții.
Domnia sa a făcut parte din prezidiu alături de prof. univ. dr. habil. Florin Cioban de la Facultatea de Litere din cadrul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Livia Bandici, prorector al Universității din Oradea, preot lect. univ. dr. Paul Bogdan Ivanov, redactor la Editura Universității orădene, Roxana Ivașca și, bineînțeles, autoarea cărții, Diana Popa, inspector școlar la Inspectoratul Județean Bihor.
Moderatorul evenimentul a fost profesorul Florin Cioban care a început cu un discurs emoționant despre întâlnirea cu Valeriu Anania. Doamna prof. univ. dr. habil. Livia Bandici a declarat că ,,suntem onorați să găzduim un eveniment cultural de o asemenea anvergură". De asemenea, domnia sa a ținut să mulțumească autoarei pentru că a ales Universitatea din Oradea pentru lansarea cărții dumneaei, carte care are la bază o cercetare de înaltă ținută academică. În prezentarea pe care domnul profesor Florin Cioban a făcut-o doamnei profesoare Maria-Mina Rusu, a declarat că aceasta ,,a devenit echivalentul limbii române în cadrul Ministerului Educației".
Doamna profesoară Maria-Mina Rusu a numit scrierea acestei cărți ,,o naștere culturală cu atât de mulți oameni în sală" și a mulțumit Editurii Universității din Oradea că a acceptat să publice un autor din învățământul preuniversitar.
Teolog profesor Paul Bogdan Ivanov, care l-a cunoscut îndeaproape pe Valeriu Bartolomeu Anania, a menționat că ,,Anania nu a crezut în destin, dar a crezut în oameni și, cu toate că aceștia l-au trădat și că a preferat să lucreze cu tinerii pentru că aceștia nu sunt corupți și pentru că alături de ei simte că întinerește". Un lucru puțin cunoscut de cei prezenți în sală a fost faptul că Valeriu Bartolomeu Anania a fost legat de Universitatea din Oradea, primind cel mai înalt titlu academic Doctor Honoris Causa. ,,Sunt un om cuvântat", spunea Bartolomeu Anania, referindu-se la faptul că este un om de cuvânt. Iar informația care a impresionat auditoriul a fost că preotul Anania, la ieșirea din închisoarea de la Aiud, avea în minte 13.000 de versuri. Deși nu se considera un mistic, poeziile l-au apropiat de mistic făcându-l să trăiască o stare de har. Cu toate acestea ,,dramaturgia îl definește", a adăugat teologul Paul Bogdan Ivanov, citându-l pa Bartolomeu Anania: ,,Am fost un regizor de scenă".
În discursul domniei sale, redactor Roxana Ivașca a afirmat că „Dincolo de contribuția extrem de semnificativă adusă la cunoașterea temei cercetate, prin perspectiva pluridisciplinară utilizată și prin punerea în circulație și hermeneutica unor texte inedite din creația lui Bartolomeu Anania, poate că marele merit al acestei cărți este acela de a fi recunoscut și redat locul dintotdeauna al Logosului Divin, așa cum Anania însuși l-a văzut, la temelia și în chiar centrul existenței și creației sale".
La final a luat cuvântul autoarea volumului care a declarat că ,,am toate emoțiile la mine și sper să vi le transmit și dumneavoastră". A avut extraordinara șansă să pătrundă în atelierul lui Anania de la Mănăstirea Nicula și l-a studiat într-o manieră corectă, dreaptă. Anania spunea ,,Opera mea literară nu mă interesează, dar ne interesează". A oferit-o lumii, așa cum i-a fost predestinat, chiar dacă el nu a crezut în destin.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe din partea autoarei Diana Popa.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:42:37 Ora standard a Europei de Est