Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Douăzeci și patru de unități de învățământ din județul Bihor vor primi finanțare pentru implementarea de proiecte în cadrul programului ,,Împreună prindem curaj”

Din cele 56 de unități de învățământ care au depus cereri de finanțare,

Douăzeci și patru de unități de învățământ din județul Bihor vor primi finanțare pentru implementarea de proiecte în cadrul programului ,,Împreună prindem curaj”

La nivelul județului Bihor, în anul școlar 2024-2025, au fost selectate 24 de unități de învățământ, care vor implementa activități în cadrul programului ,,Împreună prindem curaj".

Conform calendarului programului din acest an școlar, în perioada 15 septembrie - 10 octombrie 2024, 56 de unități de învățământ au depus la sediul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, cereri de finanțare în cadrul programului. În urma evaluării proiectelor au fost selectate 24 de unități de învățământ, în listă regăsindu-se grădinițe, școli gimnaziale și licee. 
Pentru aplicarea de proiecte în cadrul programului, trebuiau îndeplinite următoarele condiții: unitatea de învățământ să aibă personalitate juridică; unitatea de învățământ să demonstreze că există necesitatea inițierii și desfășurării unor activități de prevenire a violenței și infracțiunilor pentru preșcolari/elevi și familiile acestora; unitatea de învățământ să își propună să implice Comisia pentru prevenirea şi eliminarea violenței, a faptelor de corupție şi discriminării în mediul școlar şi promovarea interculturalității în proiectarea și desfășurarea activităților. 
Programul ,,Împreună prindem curaj" derulat pentru prima dată în anul școlar 2023-2024, are ca scop: prevenirea și reducerea violenței și a infracțiunilor în mediul școlar, iar ca obiective: crearea unui climat sigur, primitor și de susținere pentru toți beneficiarii implicați (preșcolari, elevi, personalul unității și părinți) la nivelul unităților de învățământ; îmbunătățirea relațiilor/coeziunii dintre personalul școlii, familie și preșcolari/elevi, inclusiv a colaborării acestora în vederea susținerii victimelor să gestioneze momentul traumatic și a autorilor să-și îmbunătățească comportamentul; capacitarea preșcolarilor/elevilor să raporteze faptele de violență și a martorilor să adopte strategii de susținere a victimelor și descurajare a comportamentelor violente ale autorilor; îmbunătățirea abilităților sociale și emoționale ale preșcolarilor/ elevilor, inclusiv a capacității acestora de identificare, interpretare, exprimare și autocontrol/autoreglare a emoțiilor într-o manieră constructivă față de sine și față de ceilalți, rerspectiv conștientizarea consecințelor asociate săvârșirii faptelor de violență și a infracțiunilor. 
Programul se adresează preșcolarilor, elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal și postliceal, părinților/familiilor preșcolarilor și elevilor.
Bugetul maxim care poate fi alocat unei unități de învățământ este 5.000 lei.
Programul „Împreună prindem curaj a fost implementat în anul școlar 2023-2024 în județul Bihor în 14 unități de învățământ, selectate din cele 23 aplicante. 
Unitățile de învățământ care vor implementa proiecte în acest an școlar sunt următoarele: Liceul de Arte Oradea, Școala Gimnazială „Dacia" Oradea, Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" Oradea, Școala Gimnazială „Puiu Sever" Ineu, Școala Gimnazială Nr. 1 Gepiu, Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, Liceul Teoretic Nr. 1 Bratca, Școala Gimnazială Nr.1 Cefa, Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 25 Oradea, Liceul Sanitar ,,Vasile Voiculescu" Oradea, Grădinița cu Program Prelungit „Speranța" Oradea, Școala Gimnazială Nr.1 Lăzăreni, Școala Gimnazială Nr. 1 Sânnicolau Român, Liceul Tehnologic ,,Unirea" Ștei, Liceul Teoretic „Lucian Blaga" Oradea, Școala Gimnazială „Lucreția Suciu" Oradea, Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, Liceul Teoretic „Constantin Șerban" Aleșd, Școala Gimnazială „Ioan Slavici" Oradea, Liceul Tehnologic Special Nr 1 Oradea, Școala Gimnazială „Aurel Pop" Oșorhei, Școala Gimnazială Nr. 1 Hotar, Școala Gimnazială Nr.1 Remetea. Printre activitățile care vor fi implementate, se regăsesc: activități de cunoaștere și dezvoltare a coeziunii pentru elevi, cadre didactice; excursii, concursuri tematice, campanii de conștientizare și sensibilizare, ateliere de creație, vizite la tribunal, muzee, cluburi, activități sportive, activități artistice; ateliere pentru susținerea familiilor în ceea ce privește exercitarea rolului lor educativ (în colaborare cu cadre didactice și cu alți parteneri), întâlniri ale elevilor și cadrelor didactice cu reprezentanți ai Poliției și Jandarmeriei, Serviciului pentru siguranța școlară, în vederea realizării unor dezbateri pe teme referitoare la fenomenul violenței; sesiuni de informare/instruire referitoare la aplicarea Procedurii de management a cazurilor de violență adresate personalului unităților de învățământ și chiar elevilor.
Bugetul alocat județului Bihor pentru această rundă este de 93.300 lei.
Programul este coordonat și monitorizat la nivel județean de către C.J.R.A.E Bihor și I.S.J. Bihor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:15 Ora de vară a Europei de Est