Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dragoș Mihai Dobocan a expus la sediul UNESCO din Paris

Doar la 11 ani,

Dragoș Mihai Dobocan a expus la sediul UNESCO din Paris

Dragoș Mihai Dobocan, un copil talentat, de 11 ani din Oradea, a fost invitat să își expună lucrările la sediul UNESCO din Paris, în cadrul unei seri culturale internaționale intitulate „Arts et traditions du Monde" (Artele și tradițiile lumii).

Evenimentul a reunit artiști din întreaga lume, inclusiv din Japonia, China, Franța, Portugalia, România și Liban. Dragoș a fost singurul copil invitat să participe, alăturându-se unor artiști consacrați care au luat parte la această manifestare culturală internațională.
Pe lângă Dragoș, România a fost reprezentată și de artistul plastic Daniela Brosset (fostă Maier), o orădeancă stabilită în Franța, care s-a remarcat în lumea artei din Hexagon și cea care l-a descoperit pe Dragoș.
Dragoș a fost invitat la UNESCO după ce a impresionat publicul și artiștii prezenți la Salonul Internațional de Artă Contemporană „Art - Shopping", desfășurat între 18 și 20 octombrie 2024, la Carrousel du Louvre din Paris.
Aceasta a fost a doua participare, consecutiv, a lui Dragoș la acest eveniment, unde a reușit, din nou, să atragă atenția cu lucrările expuse (50 de picturi realizate în acrilic, tehnica sa preferată).
Maria Arouss Achmar, președintele Association Internationale de Diplomatie Culturelle - Delegation de Liban, a fost cea care l-a remarcat la Salon și l-a recomandat conducerii UNESCO Community Association, reprezentată de Marietta Bantchev.
„Dragoș este un artist care a crescut sub aripa unei mame iubitoare, inteligente și ambițioase. Este talentat, pasionat de arta sa și în căutarea constantă a perfecționării. Asta am observat eu la el. Este al doilea an consecutiv în care îl primesc pe acest artist român în galeria mea în cadrul Salonului Internațional de Artă Contemporană „Art-Shopping", unul dintre cele mai cunoscute din lume, și chiar sunt foarte mândră de el", a declarat Maria Arouss Achmar.
Ea și-a exprimat speranța că Dragoș va continua să înflorească și să strălucească în lumea artei.
De la 5 ani
Dragoș Mihai Dobocan este elev al Școlii Gimnaziale „Dacia" din Oradea (clasa a V-a) și studiază pictura de la vârsta de 5 ani. El a început cursurile de pictură la Atelierul „Mânuțe fermecate" din Oradea, continuând la Academia de Arte „Marina Căpățînă" din București. În urmă cu doi ani, a absolvit cursurile Școlii de Arte „Francisc Hubic" din Oradea, la clasa profesoarei Florence Sabău.
Dragoș are deja în portofoliu mai multe expoziții de pictură organizate atât în România, cât și în străinătate, atrăgând atenția criticilor și a publicului prin talentul și expresivitatea lucrărilor sale.
Deplasarea sa la Paris a fost susținută parțial de Fundația pentru Comunitate, prin programul Mol România de promovare a talentelor (care sprijină tinerii artiști și sportivi în demersurile lor - locale, naționale sau internaționale).
Expoziția de la UNESCO este un pas important în cariera lui Dragoș, care încearcă să devină un nume cunoscut în lumea artei internaționale. (C.D.)
 
Felicitări, Dragoș! Observ cum urci spre Coloana infinitului...
Dragoș dragă, ne uimești și ne bucuri cu talentul și expozițiile tale. Se adeverește tot mai mult faptul cu munca asiduă, perseverența, voința și dăruirea, dublate de talent, nasc valori!
Tu ești un exemplu și un model de dăruire în arta culorilor, care, se vede, că vrăjește pe oricine și îți aduce atâtea satisfacții, dar nu numai ție, iar mama e prima care jubilează și ne împărtășește din preaplinul sufletului său, care crește odată cu tine, la umbra ta! (OviDan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:16 Ora de vară a Europei de Est