Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Informare și prevenție la Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișelu de Sus

În cadrul Programului Național de Reducere a Abandonului Școlar,

Informare și prevenție la Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișelu de Sus

La Școala Gimnazială Nr. 1 Hidișelu de Sus, Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar este în plină desfășurare, oferind elevilor activități cu scop informativ și de prevenție cu privire la regulile de circulație, consumul de substanțe interzise, cyberbullying.

Pentru început, elevii au avut parte de educație rutieră din partea invitatului Lucaciu Mihai, reprezentant al Postului de Poliție local, care le-a prezentat acestora câteva situații reale petrecute pe șosele, în care au fost implicați copiii, subliniind faptul că la noi în țară își pierd anual viața aproximativ 3.000 de oameni, în mare parte aceștia aflându-se la vârste fragede. Întâlnirea a continuat prin precizarea unor reguli generale de traversare, de deplasare pe jos ori cu bicicleta pe drumurile publice și de traversare a acestora. De asemenea, dat fiind faptul că elevii școlii noastre se deplasează înspre și dinspre școală cu mijlocul de transport pus la dispoziție de unitatea de învățământ, au fost făcute câteva precizări și cu referire la atitudinea copiilor în stații, în microbuze, la urcarea și coborârea din acestea. Pe o coală flip-chart, copiii au avut posibilitatea în final să noteze cuvinte cheie pe care le-au auzit pe parcursul prezentării: reguli, carosabil, semafor, atenție, prioritate, șosele, trotuar, pietoni, călători, pasageri, traversare, autovehicule.
Partea a doua a programului a fost marcată de prezența în mijlocul elevilor a reprezentanților Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, care le-au vorbit despre consecințele legale ale consumului de droguri, precum și influența anturajului, a grupului, fiind identificate ca factori principali ce îi determină pe tineri să adopte comportamente de risc pentru propria sănătate. De asemenea, copiii au primit sfaturi în ceea ce privește sănătatea și siguranța personală.
Obiectivele stabilite de profesorii coordonatori, Călinescu Anca Haidi, Sabău Delia și Matiaș Claudia,  au fost ca, în primul rând, tinerii să fie informați, educați și conștientizați cu privire la riscurile și efectele consumului de tutun, alcool și droguri și să-și dezvolte abilitățile de luare a deciziilor, de autocontrol, de relaționare interpersonală și a atitudinii pro-sociale prin care se pot obține rezultate pozitive pe linia prevenirii.
Totodată, elevilor le-au fost prezentate date despre fenomenul cyberbullying-ul sau hărțuirea cibernetică în școli, care este o problemă serioasă și îngrijorătoare ce implică utilizarea comunicațiilor electronice pentru hărțuirea, intimidarea sau umilirea tinerilor și nu numai: forme ale cyberbullying-ului, impactul, consecințele emoționale și juridice.
Considerăm că informațiile primite de elevi stau la baza protejării și prețuirii propriei vieți, drept pentru care le nivelul unității de învățământ, în cadrul orelor de consiliere și orientare, temele vor fi reluate de către domnii profesor care îndeplinesc și calitatea de diriginți.
Prof. Călinescu Anca Haidi

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:21:53 Ora de vară a Europei de Est