Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zilele #ErasmusDays 2024, sărbătorite la Colegiul Național „Iosif Vulcan”

Este perioada în care se sărbătoresc proiectele și oportunitățile propuse de Erasmus+

Zilele #ErasmusDays 2024, sărbătorite la Colegiul Național „Iosif Vulcan”

Colegiul Național „Iosif Vulcan" este beneficiarul Acreditării Erasmus + 2021-1-RO01-KA120-SCH-000044007 pe domeniul Educație școlară și Zilele Erasmus+ sunt sărbătorite în fiecare an cu multă bucurie.

În acest an, în perioada 14-19 octombrie, s-au desfășurat multe activități interesante, mult apreciate de elevi, deoarece Zilele #ErasmusDays pun în lumină Programul Erasmus+ atât în țara noastră cât și în numeroase colțuri ale lumiiEste perioada în care se sărbătoresc proiectele și oportunitățile propuse de Erasmus+, șansa de a dobândi experiență internațională, de a dezvolta noi competențe și de a extinde orizonturi culturale. Programul nu numai că promovează dezvoltarea personală și profesională, ci consolidează și identitatea europeană prin promovarea unității în diversitate.
Clasele a XI-a A și a IX-a A au sărbătorit împreună #ErasmusDays 2024, în 14 octombrie 2024. Workshopul Let's team up for Erasmus Days a fost organizat de către clasa a XI-a pentru colegii lor mai mici, sub îndrumarea profesorilor: Popa Teodora, Beltechi Lioara, Levai Mihaela și a administratorului Tal Alina. Workshopul a debutat cu un energiser, am cântat împreună Ode to Joy, a urmat o prezentare a Programului Erasmus+ urmată de un Kahoot quiz și un flash-mob dance, activități pregătite de către elevii clasei a XI-a A.
Proiectul Erasmus+, factor de identitate sau element al globalizării în cadrul Europei, pornind de la sloganul ,,Unitate în diversitate"
Elevii din clasele a X-a A, a X-a B, a X-a C și a X-a D, în 14 octombrie 2024, au realizat prezentări și dezbateri cu privire la importanța diversității, a democrației și libertății, elementelor de identitate culturală, lingvistică și socială la nivelul Uniunii Europene. Elevii au fost îndrumați de profesorii: Mihincău Dana, Roșu Delia, Beltechi Lioara, Krenek Claudia, Levai Mihaela, Chelariu Estera și ing. Mihincău Lucian.
In 14.10.2024, în cadrul Zilelor Erasmus+, elevii claselor a XI-a B (coord. prof. Neșiu Sânziana) și a XI-a D (coord. prof. Bruchental-Pop Sergiu) au prezentat materiale referitoare la Programul Erasmus+, Școala Acreditată Erasmus+, mobilități Erasmus+ și informații referitoare la cea mai populară limbă de circulație, începând cu secolul al XVIII-lea, al XIX-lea, al XX-lea, limba engleză.
Tot in 14.10.2024, doamna prof. Alexandrina Crăciun a organizat cu clasa a XI-a C o dezbatere pe tema Istoria  Uniunii Europene.
În 16 octombrie 2024, la Consiliul profesoral, au fost diseminate activități din cadrul  Acreditării Erasmus+, activități desfășurate în mai 2024.
Doamna profesor Holhoș Felicia a prezentat mobilitatea de grup a elevilor cu numărul 31703-MOBGRP-00001, din 20-24.05.2024, la Lycee de Coulogne din Franța, unde a însoțit un grup de 10 elevi, împreună cu prof. Gabriela Nica. Au fost evidențiate asemănările și deosebirile dintre cele două sisteme educaționale, oportunitatea elevilor de a se dezvolta personal prin aceste mobilități și îmbogățirea paletei de metode didactice, pentru profesori.
            În aceeași perioadă, doamnele profesor Moțoc-Chivari Elena, Ungur Rodica și Kovacs-Indrei Roxana au participat la o mobilitate de tip Job Shadowing la Lycee de Coulogne, observând și interacționând cu elevii francezi. Prezentarea mobilității a fost realizată de prof. Kovacs-Indrei Roxana.
Doamnele profesor Neșiu Sânziana și Sabău Carmen au participat la o mobilitate
de tip Job Shadowing, Mobility ID: 31703-MOB-0003,04, în perioada 27-31 mai 2024. Mobilitatea s-a desfășurat în Polonia, la Liceum Ogólnokształcące im. I. J. Paderewskiego, din Bydgoszcz, oraș capitală culturală a Poloniei. Dacă în primele două zile de mobilitate, doamnele prof. Neșiu și Sabău au asistat la ore, începând cu a treia zi de mobilitate, prof. Neșiu a ținut trei ore de limba engleză pentru clasele a IX-a, a X-a, a XI-a, vorbind despre orașul Art Nouveau, Oradea, pe baza prezentărilor PPT pregătite de elevii: Alexia Ghiurău, Darius Martin și Rareș Jula, clasa a X-a C, din grupa bilingv spaniolă a Colegiului Național „Iosif Vulcan".
„Steluțele pedagogiste strălucesc pe cerul Europei" - activitate la învățământul primar
Peste 150 de elevi, 12 profesori, cinci eleve din clasa a XII-a, profil pedagogic și mulți părinți au sărbătorit vineri, 18 octombrie, Zilele #ErasmusDays 2024, în curtea clădirii de pe Bulevardul Decebal.
Este al treilea an de organizare a acestui tip de activitate și s-a observat o creștere a calității atelierelor tematice și a numărului de participanți. Cele 13 ateliere au fost organizate de clasele: Preg. C - prof. Duma Maria, I A - prof. Adriana Fechete, I E - prof. Lavinia Sabău, II A - prof. Ioana Huszar, II E - prof. Anamaria Horga, III B - prof. Angela Clonda, IV A - prof. Rodica Panti, IV C - înv. Iulia Bejușca.  
Atelierele tematice cu elevi, profesori și părinți au fost: 1.,,Mesaje pentru copiii Europei" baloane inscripționate 2.,,Steluțe pe cerul Europei"- AVAP 3.,,Steaguri și steme europene" - pictură 4.,,Tricouri personalizate cu steluțe"-AVAP 5.,,Dans și muzică pe ritmuri moderne" 6.,,Drag mi-e jocul românesc" 7.,,Coafură și manichiură" 8.,,Cine câștigă la tombolă?" 9.,,Cămara bunicii" - mâncare tradițională 10.,,Dulciuri delicioase" 11.,,Pop-corn doriți?" 12.,,Limonadă, suc și ceai cald" 13.,,Să ne jucăm" - labirint și tobogan.
Au participat și prof. Emilia Blaga, prof. Diana Crețu și prof. Cătălin Urs și doamna director, prof. Simona Martin. Muzica și sonorizarea au fost asigurate de informaticianul școlii, inginer, Lucian Mihincău.
Elevii și părinții au participat apoi la un chestionar pe www.mentimeter.com oferind un feedback foarte bun activității, atât pentru varietatea atelierelor (pe o scală de la 1 la 5 - 4,8 puncte) cât și pentru interacțiunea cu cadrele didactice (pe o scală de la 1 la 5 - 4,7 puncte).
Implicarea părinților în activități extracurriculare și extrașcolare este o tradiție la clasele primare ale Colegiului Național ,,Iosif Vulcan" și oferă posibilitatea acestora de a observa comportamentul propriilor copii în grupul școlar, facilitează o bună comunicare cu cadrele didactice și cu doamna director, prof. Simona Nicoleta Martin.
Linkuri utile:
https://www.facebook.com/colegiul.national.iosif.vulcan/videos/1771324446938497
https://www.facebook.com/colegiul.national.iosif.vulcan/videos/858952046426133
https://www.mentimeter.com/app/presentation/n/alh6nqnojy4yd3nskozib64n316wgabr/results
Prof. Maria Duma,
coordonator Erasmus+

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:16 Ora de vară a Europei de Est