Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Partidul „România în Acțiune” și-a depus la BEJ Bihor listele cu candidați pentru alegerile parlamentare

„România în Acțiune” – depunere liste candidaturi

Partidul „România în Acțiune” și-a depus la BEJ Bihor listele cu candidați pentru alegerile parlamentare

Membrii bihoreni ai Partidului „România în Acțiune” s-au prezentat, joi (17 octombrie 2024), la sediul Biroului Electoral Județean Bihor, unde au depus listele cu candidaturi pentru alegerile parlamentare de la 1 decembrie.

La Senat, cap de listă este avocatul Paul Cosmin Vidican, alături de colonelul în rezervă Marian Dincă, profesor în cadrul Universității din Oradea. Pentru un loc de senator, partidul „România în Acțiune" le-a mai propus pe Ioana Elena Mateiu și Simina Maria Duca.
La Camera Deputaților, lista este deschisă de Bogdan Manafu, un antreprenor care, încă din timpul facultății, a dezvoltat mai multe companii în domenii diverse, de la agricultură la servicii de sănătate, urmat de Lisa Crăiuț, purtător de cuvânt al Spitalului Județean din Oradea și realizator TV. Ceilalți candidați pentru un loc de deputat sunt: Radu Adrian Iercan, Horia Eugen Filip, Ionel Bar, Călin Șchiop, Adelina Buiciuc, Anton Norbert Hogye și Sergiu Gavril Pop.
Bogdan Manafu își propune să contribuie, în calitate de parlamentar, la elaborarea unei legislații mult mai predictibile din punct de vedere economic: „Este necesară o legislație care să sprijine cu adevărat companiile cu capital românesc. În acest moment, firmele mici și mijlocii sunt supuse unor taxe și impozite mult peste puterile lor, care le opresc dezvoltarea".
Un alt obiectiv al lui Bogdan Manafu îl reprezintă reducerea accentuată a birocrației printr-o digitalizare reală a sistemului public din România.
Cosmin Vidican, un avocat cu peste 26 de ani de experiență și practician în insolvență, este de părere că e nevoie de un parlamentar cu bune intenții și cu capacitatea de a exercita atribuțiile de legiuitor. „De ce România în Acțiune? Pentru că este un partid nou, necompromis, și fără posibilitatea de a mi se cere să fac compromisuri. În mandatul de parlamentar îmi propun să ridic nivelul de performanță în justiție, să se facă ajustările legislative necesare în ceea ce privește statutul avocatului, bunul mers al justiției, și urmărirea cu adevărat a interesului justițiabilului. Doresc să contribui și la îmbunătățirea vieții cadrelor didactice și dezvoltarea învățământului din România".
Partidul „România în Acțiune" reprezintă o comunitate politică tânără, un partid pro-european, orientat spre viitor, care sprijină dezvoltarea economică și morală a României, promovând competența, patriotismul și viziunea.
După participarea la alegerile locale din 2024, acum ne propunem să aducem echilibrul, diplomația și profesionalismul și în Parlamentul României. La alegerile pentru Președinția României, ne-am declarat sprijinul pentru candidatura independentului Mircea Geoană.
Pentru mai multe informații, vizitați romaniainactiune.ro
Bogdan Manafu

Trimite email
marți, 22 octombrie 2024, 07:22:52 Ora de vară a Europei de Est

Poza zilei

La mulți ani, școala mea dragă!

Povestea merge mai departe

La mulți ani, ,,Oltea Doamna"!

Ziua Școlii ,,Oltea Doamna" din Oradea a fost sărbătorită de elevii clasei I F (clasa ,,Astronauților"), îndrumați de doamna profesor Adriana Morgovan, joi, 19.10.2024, printr-o serie de proiecte inedite realizate în cinstea școlii noastre...