Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„O rază de soare”, în regia lui Toma Hogea

Prima premieră a noii stagiuni la Trupa Arcadia

„O rază de soare”, în regia lui Toma Hogea

Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria anunță o stagiune de poveste, în care vor pune în scenă spectacole unii dintre cei mai apreciați regizori de teatru de animație din țară ai momentului. Prima premieră readuce pe scenă o poveste sensibilă, jucăușă, care are darul de a ne reîntoarce spre valori umane cardinale: „O rază de soare" de Al.T. Popescu, în regia lui Toma Hogea.

Toma Hogea este un creator complex: actor păpușar înzestrat cu bucuria de a crea, care a interpretat de-a lungul timpului sute de roluri în numeroase spectacole din registre diferite, regizor artistic cu un repertoriu de spectacole de înaltă calitate pe care le-a montat peste tot în țară, autor al unor volume esențiale despre arta păpușarilor și profesor la Universitatea de Arte din Iași, personalitate a teatrul de animație, răsplătită de-a lungul timpului cu numeroase premii naționale și internaționale pentru activitatea sa artistică. Montează pentru prima dată la Trupa Arcadia, dar nu este deloc străin de teatrul de păpuși orădean, de care a fost legat indirect prin artista Maria Mierluț.
Textul „O rază de soare" l-a fascinat din momentul în care l-a descoperit și, după 27 de ani de când l-a montat la Teatrul „Luceafărul" din Iași, unde a avut viață lungă, îl regăsește ca fiind la fel de actual și poate chiar mai relevant, deoarece explorează valori umane fundamentale care riscă să se dilueze, dar prin frumusețea și ludicul teatrului pot fi transmise mai departe copiilor și reamintite celor mari.
„O rază de soare", text scris de Al.T. Popescu, este o poveste care se adresează, cu preponderență, copiilor (preșcolari și școlari mici). Este o poveste plină de candoare, lirism, emoție, uneori și suspans, având ca temă fundamentală tema PRIETENIEI! Dramatizarea și versurile, scenografia (Oana Cernea), muzica originală (Cári Tibor) aduc la rampă un spectacol cu păpuși, care presupune diferite tipuri de mânuire (bibabo, bunraku, marionetă), într-un spațiu de joc inedit teatrului de animație, dar specific teatrului de dramă. Această fericită asociere între spațiul de joc, delicatețea și fragilitatea personajelor/păpușilor, conferă originalitate și emoție... atât de necesară spectacolului pentru copii. Tema PRIETENIEI este secondată, în cazul nostru, de Tema SACRIFICIULUI (pentru semeni, cu atât mai mult pentru un prieten) într-un mod firesc, cu sensibilitate, candoare, ludic, umor și bucuria jocului, totul fiind bine susținut de ACTORII dăruiți scenei, personajului, publicului, mărturisește Toma Hogea.
Din echipa de creație face parte și Cári Tibor, compozitor premiat UNITER, care semnează muzica originală a spectacolului și cu care regizorul Toma Hogea are o colaborare veche și frumoasă.
Cári Tibor este compozitorul care mă înțelege și-mi răspunde în totalitate. Este pe feelingul meu, pe structura mea, înțelegându-mi toate gândurile și aspirațiile scenice. Alături de el am lucrat în toate montările din țară și face față cu brio la orice text - fie dramatic, fie pentru copii, completează regizorul Toma Hogea.
Scenografia, element vital într-un spectacol pentru copii și în teatrele destinate acestora, este semnată de Oana Cernea, despre care regizorul ieșean spune că este o scenografă cu un potențial deosebit, cu care și-ar dori să se reîntâlnească.
 Distribuția spectacolului este formată din actorii: Florian Silaghi (șoricelul Muf), Consuela Egyed (balerina Pitt) și Igor Lungu (Motanul).
 Spectacolul va avea premiera în data de 19 octombrie, de la ora 11.00, la Sala Arcadia, iar următoarea reprezentație este programată în data de 26 octombrie. Pentru ambele reprezentații programate în luna octombrie pentru publicul larg sunt vândute deja toate biletele. Spectacolul se va juca și în cadrul săptămânii „Școala altfel" organizat special pentru grădinițe și școli.
Vă așteptăm cu drag la teatru!
Florina Dometi,
secretar literar

Trimite email
marți, 22 octombrie 2024, 07:33:28 Ora de vară a Europei de Est

Poza zilei

La mulți ani, școala mea dragă!

Povestea merge mai departe

La mulți ani, ,,Oltea Doamna"!

Ziua Școlii ,,Oltea Doamna" din Oradea a fost sărbătorită de elevii clasei I F (clasa ,,Astronauților"), îndrumați de doamna profesor Adriana Morgovan, joi, 19.10.2024, printr-o serie de proiecte inedite realizate în cinstea școlii noastre...